$
משפטיפ

היבטי מס בגין מתן שוחד בחו"ל

לאחרונה עלה לכותרות נושא מתן שוחד או טובות הנאה לנציגי ממשל לצורך קידום אינטרסים אישיים בחו"ל, לפניכם כל שעליכם לדעת בנושא

מערכת משפטיפ 09:4027.12.16

איש העסקים הישראלי, בני שטיינמץ, הסתבך לאחרונה בפרשייה בינלאומית וחשוד במתן שוחד בהיקף של עשרות מיליוני דולרים לעובד ציבור זר, שניתן על פי החשד במדינת גינאה אשר באפריקה. במסגרת החקירה שלח אותו בית המשפט, בהמלצת המשטרה, למעצר בית בן שבועיים, דרכוניו הזרים ודרכונו הישראלי נלקחו ממנו לתקופה של 180 ימים, ובנוסף הוא התבקש להפקיד תוך שלושה ימים, סכום אסטרונומי העומד על 100 מיליון שקל.

 

במסגרת החשדות נגדו נבדק כי חברת בנייה בבעלותו של שטיינמץ, קיבלה אישור, בשנת 2008, לבניית פרויקט רחב ממדים, ובהמשך נמכרו 51% ממנו לחברה ברזילאית. לאחר מספר שנים (שנת 2014) שללה ממשלת גינאה את הזכויות מהחברה הקונה בטענה לאי-סדרים במכירת הזכויות ובהליך הענקת הרישיונות.

 

ישראל, כמו מדינות רבות, חברה באמנת ארגון ה- OECD למאבק בשוחד הניתן לעובדי ציבור זרים בעסקאות סחר בינלאומיות. ההבנה המשותפת לכל חברות הארגון היא כי עסקאות שאינן כשרות, מתן שוחד לנציגי ממשל וקידומים לא חוקיים של עסקאות, מכרסמים בערכי הדמוקרטיה וביכולת לניהול תקין של ממשלים. לפיכך, נפלה ההחלטה המשותפת לניהול מערכת אחידה ותקיפה כנגד אנשי עסקים או תאגידים הנחשדים בעבירות שוחד. בנוסף, מדינת ישראל חוקקה חוק מיוחד בעניין כפי שנפרט בהמשך, וזאת על מנת לחדד ולעגן בחוק את נושא מתן השוחד לנציגים בחו"ל. במסגרת העיגון בחוק ניתן לפנות למוקד 100 או להיכנס פיזית לתחנת המשטרה הקרובה בכדי להגיש תלונה על חשד למתן שוחד בחו"ל והעניין יטופל וייחקר בצורה המיטבית.

 

על מנת להבין את היבטי המס הקשורים למתן שוחד בחו"ל לעומק, נעזרנו בעורך הדין ורו״ח טארק בשיר, העוסק בתחום המיסוי והמצייג מספר רב של עסקים בחו"ל. לדבריו:" בסעיף291א' לחוק העונשין מצוין כי אדם שנותן שוחד לעובד ציבור זר בעד כל פעולה הקשורה בתפקידו, כדי להבטיח או לקדם פעילות עסקית שקשורה בעניינו, דינו כדין נותן שוחד. כלומר, אם לדוגמא איש עסקים מתמודד במכרז כלשהו בחו"ל ומנסה להשיג יתרון על יריביו העסקיים בדרך לא כשרה, של נתינת שוחד לנציג רלוונטי, יחשב הדבר כעבירה פלילית. וכן, אם תאגיד ישראלי מנסה להרחיב את שירותיו לחו"ל ובכדי לא להיתקל בקשיים בירוקרטים פונה החברה לנציג ציבור או נציגי ממשל רלוונטים ומבטיחה להם תשלום 'מתחת לשולחן' שוחד צפויים הם להיחקר במדינת ישראל ואף להיענש בחומרה במקרה הצורך."

 

כסף במעטפה. ישראל חברה באמנת ארגון ה- OECD למאבק בשוחד כסף במעטפה. ישראל חברה באמנת ארגון ה- OECD למאבק בשוחד צילום: shutterstock

 

הדין הישראלי התייחס להיבטי המס הקשורים לניכוי תשלומי השוחד מהרווחים החייבים במס. בתחילת הדרך רשויות המס טענו כי על תשלומי שוחד חלים הכללים הרגילים שמאפשרים שלילת ניכוי הוצאות בלתי חוקיות בכדי לשלול את האנסנטיב הכרוך בתשלום לא חוקי. גישה זו נתקלה תמיד בטענה שתשלומי שוחד בחלק מהמדינות הינה כורח המציאות וכי אי אפשר לזכות בפרויקטים ולהפיק הרווח החייב במס מבלי לעשות זאת.

 

בעניין ע"א 6726/05 הידרולה התלבט בית המשפט העליון בשאלה האם הוצאות שוחד בחו"ל מותרות בניכוי לצרכי מס בישראל. בפסק הדין של בית המשפט העליון ניתן להצביע על עמדתו הברורה של כבוד השופט אליקים רובנשטיין ששלל את הניכוי לעומת שני השופטים האחרים שהעדיפו לא לקבוע מסמרות בסוגיה זו.

 

המחוקק הישראלי התערב בשנת 2009 והכניס הוראה בחוק אשר אוסרת ניכוי הוצאות שהוצאו באופן האסור על פי כל דין. לדעתו של עו"ד ורו"ח בשיר גם אחרי תיקון חוק זה נותר קושי במקרים רבים בהם מוכח שאי אפשר לזכות בפרוייקט במדינה מסויימת מבלי לשלם תשלומי "שוחד" כאלה או אחרים – מה גם שסמכות רשות המסים כפופה תמיד לשיקול הצדק, הסבירות, ההיגיון וקביעת שומת אמת.

 

רשות המסים הזדרזה להוציא חוזר בשנת 2011 בו הביעה את עמדת השוללת ניכוי הוצאות אלה לצורכי מס. אך גישה זו נתקלה בקשיים מעשיים לגבי תשלומים בהם היה מוכח שאי אפשר לזכות במכרזים מבלי לשלם תשלומי "שוחד" כאלה או אחרים.

 

לדעתו של עו"ד בשיר, למרות ההחמרה בגישה גם בפסיקה וגם בחקיקה, עדיין ייתכנו מקרים מיוחדים בהם יש מקום להכיר בהוצאות כאלה בשים לב שדיני המס נועדו לכמת את הרווח האמיתי של הנישום ולהטיל עליו את המס.

 

עו״ד טארק בשיר עו״ד טארק בשיר

 

עו"ד ורו"ח בשיר מציין בסוף כי המדינה מבקשת מחד למסות את הרווח שצמח בחו"ל מפרוייקטים באותם במקרים בהם ברור שללא התשלום הרווח והמס המוטל עליו לא היו משולמים למדינה אך מאידך מתעקשת שלא להכיר בניכוי ההוצאות ששולמה בחו"ל. גישה זו צורמת לו.

 

כמו כן, מדגיש עו"ד בשיר שאין משמעות ההכרה בתשלום לצורכי מס להימנע מלנקוט בהליכים פליליים נגד הנישום ככל שחוק העונשין הישראלי מחייב זאת אך אין "פליליות עונשית" זו צריכה גם "ללכלך" את מטרת דיני המס שהינה להטיל מס על הרווח האמיתי.

 

״חשוב לדעת כי לסעיף שהעבירה או חלקה בוצעו בחו"ל אין כמעט משמעות פלילית, כיוון שאנשי עסקים, או תאגידים שיהיו מעורבים בנתינת שוחד בחו"ל מסתכנים בהעמדה לדין בישראל ובמקרה ויימצאו אשמים ירצו את עונשם בבתי הכלא בישראל."

 

עו״ד ורו"ח טארק בשיר עוסק במסים (שותף בפירמת RELOtax, עוסק ביעוץ מס וביטוח לאומי לישראלים שעושים רילוקיישן)

 

 

למידע נוסף מלאו פרטיכם
*
*
* שדה חובה
שלחו
בטל שלח
    לכל התגובות
    x