$
חדשות נדל

פרסום ראשון

בג"ץ דחה שתי עתירות שביקשו להוציא כמה תוכניות בנייה מהוועדה למתחמים מועדפים

בין העתירו שנדחו, זו שעוסקת בשני מתחמים במחנה צריפין. עם זאת, הארגונים הירוקים יכולים לסמן הישג: תוכנית לבניית כ-4,500 דירות ב'רכס לבן' ממערב לירושלים, לא תקודם בותמ"ל

אמיתי גזית 18:1807.12.16
בג"ץ דחה הערב (ד') שתי עתירות שביקשו להוציא שורה של תוכניות בנייה מהוועדה למתחמים מועדפים (ותמ"ל). עם זאת, גם הארגונים הירוקים יכולים לסמן הישג, שכן המדינה הודיעה לראשונה כי תוכנית לבניית כ-4,500 דירות ב'רכס לבן' שממערב לירושלים, לא תקודם בותמ"ל, אלא במתכונת מצומצמת בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים. הודעה זו מצטרפת להודעה מלפני כמה חודשים על העברת תוכנית 'מורדות רמות' לוועדה המחוזית.

 

 

 

הדיון היום עסק בשתי עתירות שביקשו לפסול הכרזות של קבינט הדיור על מתחמים מועדפים לדיור. הכרזות הקבינט מאפשרות להעביר את התכנון של המתחמים לותמ"ל, שהיא ועדת על לתכנון עם סמכויות כמעט כשל המועצה הארצית לתכנון ובנייה. המוסד הזה הוקם ב-2014 במטרה לזרז את הליכי התכנון והבנייה, אך העותרים טוענים כי זירוז ההליכים מגיע על חשבון פגיעה בשטחים ירוקים, וכן אינו מקצה די דירות להשכרה ארוכת טווח ובכך פוגע באוכלוסייה חלשה. על פי החוק תוכנית בנייה במתחם שהוכרז כמועדף לדיור חייבת להכיל דירות להשכרה ארוכת טווח, בשיעור של 30% מסך הדירות המתוכננות. סעיף בחוק מאפשר לצמצם את שיעור הדירות להשכרה, במקרים מיוחדים.

 

העתירה של האגודה לזכויות האזרח ועמותת 'במקום', התמקדה בשני מתחמים במחנה צריפין המתפנה, ומתחם שלישי במחנה בת גלים שצפוי גם כן להתפנות. על פי העתירה בעת ההכרזה לא הוקצו בבת גלים בכלל דירות להשכרה, ובצריפין רק 10%. המדינה הסבירה כי הוחלט לצמצם את כמות הדירות להשכרה כדי להגדיל את ההכנסות משיווק הקרקע, וזאת משום שההכנסות מיועדות למימון העתקת הבסיסים לנגב.

 

פינוי מחנה צריפין פינוי מחנה צריפין צילום: דיאנה חננשוילי - משרד הביטחון

 

כמו כן הסבירה המדינה כי נשקלת האפשרות לשווק במתחמים האלה דירות במסגרת מחיר למשתכן. באגודה לזכויות האזרח טענו מנגד כי מדובר בפרשנות אבסורדית לחוק, וכן כי בעת ההכרזה לא הוצגה לשרי הקבינט תשתית עובדתית מספקת. בנוסף אמרו כי מדובר שתי טענות סותרות- מצד אחד טוענת המדינה כי היא רוצה להגדיל את ההכנסות משיווק הקרקע, אך מצד שני שוקלת לשווק אותה במחיר מוזל במתכונת מחיר למשתכן.

 

המדינה השיבה כי שיעור הממוצע של דירות להשכרה ארוכה טווח בכל המתחמים שמתוכננים בותמ"ל הוא 24%, והתחייבה לשמור על רמה כזו בעתיד.

 

"קבינט הדיור קיבל תשתית עובדתית מוטעית"

 

עתירה נוספת שנידונה הוגשה על ידי החברה להגנת הטבע, איגוד המתכננים בישראל, והפורום לדמוקרטיה בתכנון. העותרים ביקשו לבטל הכרזות על מתחמים מועדפים לדיור בטענה כי בעת ההכרזה, קבינט הדיור קיבל "תשתית עובדתית ותכנונית דלה חסרה ופגומה, מוטעית ומטעה".

 

שופטי בג"ץ דחו את העתירות, תוך שהם מעירים כי על המדינה להקפיד על הכלל לפיו היא מקצה דירות להשכרה ארוכת טווח.

 

עריית ירושלים והמועצה המועצה האזורית מטה יהודה השתתפו בדיון כמתנגדות לתוכניות הותמ"ל שמקודמות בשטחן - 'רכס לבן', ו'מורדות רמות'. ייצגו אותן עורכי הדין איל מאמו ואבי פורטן ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות', שמסרו ל"כלכליסט" כי הם "מברכים ושמחים על כך שהמדינה הודיעה שהשטחים האלה לא יתוכננו בותמ"ל. ואם הם כן יתוכננו זה יהיה במסגרות התכנון הרגילות בהן אנחנו מכירים את הכללים, והתכנון בהן מתון איטי מתחשב".

 

עו"ד גיל גן מור מהאגודה לזכויות האזרח מסר: "בתקופת הממשלה הנוכחית ההכרזות על מתחמים מועדפים כוללות רק כ-20% דירות להשכרה ארוכת טווח ולא 30% כנדרש בחוק. העמדה שלנו היא שמדובר בפגיעה קשה בעשרות אלפי משפחות שזקוקות כאוויר לנשימה לפתרון של שכירות ארוכת טווח מוסדית. בסך הכל מדובר ב-14 אלף דירות שהיו אמורות להיות להשכרה ארוכת טווח והן בוטלו בתקופת הממשלה הנוכחית. לגבי המתחמים בבת גלים וצריפין, הטענות שלנו הם שההחלטות לקצץ את הדיור להשכרה לא היו מבוססות על תשתית עובדתית מינימאלית, אלא על פרשנות מאוד מרחיבה של סעיפי ההחרגה בחוק. שופטי בג"ץ החליטו לא להתערב והסתפקו בהכרזה של המדינה כי תקפיד לא להפוך את החריג לכלל ותשמור על הרמה היחסית של דיור להשכרה כפי שנהוג היום כ-24% מיחידות הדיור".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x