$
בארץ

למה שהבנק לא יעשה משהו טוב עם הכסף שלנו?

בנק GLS הגרמני הוא הראשון בעולם שמשקיע את כספו ואת כספי הלקוחות רק בפרויקטים אקולוגיים וחברתיים, הוא לא גובה עמלה על משיכת כסף, הוא משלם שכר בסיס גבוה ושווה לכל עובדיו והוא רק גדל מאז המשבר הכלכלי

יעל שטיין, גרמניה 08:4708.12.11

מכה כפולה ספג מגזר הבנקאות העולמי במשבר הפיננסי שטרם הסתיים: הראשונה היא כמובן כספית, והשנייה - תדמיתית. המחאות החברתיות שהתפשטו ברחבי העולם בחודשים האחרונים בהחלט לא תורמות אהדה למוסדות הפיננסיים באשר הם.

 

בבנקים, כמו גם בחברות סלולר, ביטוח או אפילו כבלים, עיקר הייאוש נובע מחוסר באלטרנטיבה. אבל בגרמניה, כך מתברר, יש אלטרנטיבה. בנק GLS הוא הבנק הראשון מסוגו בעולם שמציע בנקאות אחרת: לבד משירותי בנקאות רגילים, הבנק משקיע את כספי הלקוחות ואת כספיו שלו רק במיזמים ובחברות שעיקר עיסוקם הוא בתחומים בני־קיימא כמו אקולוגיה, חינוך, חברה ותרבות, או בקיצור - למען שיפור העולם שבו אנו חיים. הבנק, שהוקם כבר ב־1974 בעיר בוכום, הוא קואופרטיב בעל כ־22 אלף חברים (נכון לסוף ספטמבר 2011) שלכל אחד מהם זכות הצבעה שווה בבנק. הבנק אף שייך לאיגוד גרמני של בנקים שהם קואופרטיבים השייכים לחבריהם.

 

מקור גאווה נוסף של הבנק הוא השקיפות. הבנק מפרסם כל שלושה חודשים מגזין אינטרנטי שבו מפורט מהן ההשקעות החדשות של הבנק, מהו ההון העצמי שלו, מהם הקריטריונים שלו למתן אשראי וכן מידע על פיתוח הבנק בכל מיני תחומים. כל לקוח יכול לבחור באילו תחומים או פרויקטים יושקע כספו.

 

הבנק הזה הוא ככל הנראה אחד המוסדות הפיננסיים היחידים בעולם שהמשבר הכלכלי הגלובלי עשה להם רק טוב.

 

בין סוף 2008 לסוף 2010 גדל מספר הלקוחות של הבנק ב־47% ל־91 אלף. היקף הנכסים גדל בשיעור של 77% ועמד נכון לסוף 2010 על 1.8 מיליארד יורו - עלייה של 37% לעומת סוף שנת 2009. מדובר בשיעור הצמיחה הגבוה ביותר במערכת הבנקאות הגרמנית בין השנים הללו.

 

"הבנק מציע ללקוח הפוטנציאלי רווח משולש: הומניות, מבט לעתיד וכמובן רווח כלכלי שנובע מהשקעות אחראיות וקפדניות ושירות מלא ומקצועי", אומר כריסטוף לוצל, דובר הבנק בשיחה עם "כלכליסט".

 

הנתונים המספריים של שנת 2011 אמנם טרם פורסמו אך לדברי לוצל, מתחילת ינואר עד סוף ספטמבר השנה הצטרפו לבנק עוד 19 אלף לקוחות, כלומר נרשמה עלייה של יותר מ־20% בתוך תשעה חודשים, ל־110 אלף לקוחות. לדבריו, גם בשאר המדדים הבנק שומר על אותה רמת צמיחה של 20%–30% בשנה. "אנחנו צופים שהמאזן שלנו יגדל בלפחות 20% בכל שנה בשנים הבאות", אומר לוצל.

 

 

מי הבעלים: זכות הצבעה שווה לחברים, ללא בעל הון ברקע

 

לדברי לוצל, מאז הקמתו היווה הבנק השראה לבנקים ולמוסדות פיננסיים נוספים בגרמניה וברחבי העולם שאימצו מערכת ערכים דומה, אך מודל עסקי משתנה.

 

בשנת 2009, בעקבות המשבר הכלכלי, ייסד הבנק את "הברית הגלובלית לבנקאות עם ערכים", שבה חברים כ־14 בנקים מרחבי העולם המשתמשים בפיננסים כדי לקדם אלטרנטיבה חיובית ובת־יישום למערכת הפיננסית העכשווית. במסגרת הברית הבנקים השונים תומכים בפרויקטים חברתיים ואקולוגיים ברחבי העולם ובהלוואות לאוכלוסיות מעוטות יכולות.

 

הסניף הראשי של GLS ממוקם בעיר בבוכום, ויש לבנק סניפים גם בשטוטגרט, פרנקפורט, פרייבורג, המבורג, מינכן וברלין. לקוחות הבנק יכולים למשוך כסף ללא עמלה מכספומטים של בנקים גדולים ברחבי המדינה שעמם יש ל־GLS הסכמים. לבנק מערך בנקאות אינטרנטית מפותח, כך שלרוב אין ללקוחות צורך להגיע לסניף.

 

כדי להיות חבר בקואופרטיב הבנק יש לקנות לפחות חמש מניות של הבנק, כל אחת בשווי 100 יורו. כל חברי הקואופרטיב הם בעלי חשבונות בבנק, ולכל חבר קואופרטיב יש קול שווה באסיפה הכללית, בלי קשר להיקף המניות שהוא מחזיק.

 

"המניות שנרכשות מאפשרות לבנק לתת הלוואות לפרויקטים עתידיים. ככל שיש יותר חברים, כך הבנק יכול לממן פרויקטים משמעותיים יותר", אומר לוצל, "החברים ב־GLS והבנק עצמו בונים קהילה עם ערכים משותפים, מטרות ברורות וכסף כאמצעי לפיתוח חברתי".

 

כריסטוף לוצר, דובר הבנק כריסטוף לוצר, דובר הבנק

 

כמה משלמים: שכר בסיס גבוה ושווה לכולם, בלי בונוסים

 

מה הופך את הבנק ליציב יותר מבנקים אחרים, במיוחד בימים אלה של משבר כלכלי באירופה? האם רמות הסיכון שאתם לוקחים הן נמוכות יותר, למרות ההשקעה ביוזמות קטנות ושבריריות על פניו?

"בניגוד להרבה בנקים אחרים, GLS רק גדל מאז פרוץ המשבר הכלכלי בזכות המודל שלנו של עסק בר־קיימא. מספר הולך וגדל של אנשים רוצים לוודא שהכסף שלהם מושקע בצורה אחראית, תורמת ומשתלמת, לא רק מנקודת המבט הצרה של הרווח הכלכלי הפרטי שלהם.

 

"הבנק נותן הלוואות ליוזמות ולפרויקטים קטנים, כמו גם לחברות גדולות. בהשוואה לבנקים אחרים, רמת חדלות הפירעון של נוטלי האשראי אצלנו היא באופן משמעותי נמוכה יותר. אחת הסיבות לכך היא שהבנק משקיע בסקטורים שהעניין העסקי והצורך בהם רק הולך וגדל. עוד סיבה היא הבדיקה המעמיקה והאיכותית שמבצע הבנק לכל פונה". ואכן הבנק הקים קרן לאשראי זעיר (Microcredit) כדי לאפשר לסטארט־אפים לצאת לדרכם עם הלוואות קטנות.

 

בראש הנהלת הבנק עומדים שניים: המנכ"ל תומס יורברג - שעובד בבנק מאז סיים לימודי כלכלה לפני 25 שנה, וזכה כבר בכמה וכמה פרסים לאומיים ובינלאומיים בנושאי סביבה והוגנות על פועלו בבנק. הוא אחראי בין השאר על האסטרטגיה, ההשקעות, הנכסים והאשראי של הבנק; וחבר ההנהלה הבכיר אנדראס ניוקירש, שעובד בבנק משנת 2002 ואחראי על קשרי לקוחות, עובדי הבנק, תחום ההלוואות וגם על נושאי הדיווח והרגולציה.

 

לפי דיווח הבנק, עלות שכרם השנתית ביחד עומדת על 330 אלף יורו, ולוצל העדיף שלא לפרט. לפיכך, עלות שכרם החודשית המשותפת עומדת על כ־140 אלף שקל. הבנק לא מחלק בונוסים לעובדיו. את שיטת התגמול בבנק פיתח ועד העובדים בשיתוף ההנהלה ומחלקת משאבי אנוש.

 

לפי שיטת התגמול, העובדים מקבלים משכורת המורכבת משלושה רכיבים: משכורת בסיסית ששווה לכל העובדים (במשרה מלאה), ועומדת על 2,111 יורו בחודש (כ־11 אלף שקל); רכיב סוציאלי שמחושב לפי מצב משפחתי - 220 יורו לילד לחודש, סבסוד חלקי למגורים, נסיעות וכדומה; הרכיב השלישי משקלל את רמת התפקיד והאחריות הכרוכה בו, הניסיון המקצועי, ההשכלה והוותק. רכיב זה כולל שבע קבוצות וכל עובד משויך לאחת מהן בכל זמן נתון.

 

"משכורות בעלי התפקידים הבכירים אצלנו נמוכות ממשכורותיהם של בעלי תפקידים מקבילים בבנקים באותו סדר גודל", אומר לוצל, "מעבר לזאת, העובדים הזוטרים ביותר בבנק שלנו מרוויחים משמעותית יותר מעובדים זוטרים בבנקים אחרים". נכון לסוף 2010 היו לבנק 301 עובדים, מהם 178 נשים ו־123 גברים.

 

חוות טורבינות רוח בגרמניה שבה השקיע בנק GLS כ-35 מיליון יורו חוות טורבינות רוח בגרמניה שבה השקיע בנק GLS כ-35 מיליון יורו

 

במי לא משקיעים: לא לנשק, לאנרגיה אטומית ולמפרי זכויות אדם

 

ב־1989, בעקבות אסון צ'רנוביל, ייסד הבנק את הקרן הראשונה בגרמניה לאנרגיית רוח ומימן את הטורבינות הראשונות במדינה, שכיום מייצרות כ־7% מסך ייצור החשמל במדינה.

 

מלבד אנרגיות מתחדשות משקיע הבנק בחוות אורגניות, יצרנים וסיטונאים של אוכל אורגני, מיזמי מגורים, בתי ספר אלטרנטיביים ומוסדות חינוך שונים, מוסדות ופרויקטים בתחום הבריאות, מוסדות לבעלי מוגבלויות ולקשישים וכן בפרויקטים באמנות ותרבות.

 

באילו פרויקטים לא תשקיעו?

לוצל: "אנרגיה אטומית, תעשיית הנשק, חברות שמפרות חוקי עבודה וזכויות אדם, חברות שמעסיקות ילדים, תעשיות של כימיקלים רעילים, ייצור המוני, הנדסה גנטית, ובאופן כללי חברות עם התנהלות עסקית שנויה במחלוקת ומזיקה לסביבה. מחלקת האשראי בודקת בדקדקנות את טיבם של כל פרויקט או חברה שמבקשים הלוואה".

 

בדיווח הבנק לשנת 2010 נכתב, כי "השוק הפיננסי עדיין רואה רק דבר אחד לנגד עיניו: להפיק כמה שיותר רווח, ולא משנה איך. זה מוביל להתפתחויות שליליות בעולם. במקביל, מחקרים מראים ש־7–12 מיליון מתושבי גרמניה מתכוונים לשנות את רכיבי הצריכה וההשקעות שלהם לרכיבים בני־קיימא. אלו הם הלקוחות הפוטנציאליים של GLS".

"אנחנו מקווים שבנקים נוספים בגרמניה ובעולם ילכו בעקבותינו וישתמשו בכסף למטרות דומות. שינוי אמיתי בחברה יכול להתחולל רק באיחוד כוחות", מסכם לוצל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x