$
בארץ

מי שלא בחר בה כמפקחת, קיבל אותה כחשבת כללית

אחרי שסטנלי פישר העדיף את דודו זקן על פניה כמפקח על הבנקים, הודיע השבוע שר האוצר יובל שטייניץ על מינויה של מיכל עבאדי־בויאנג'ו לחשבת הכללית. מיהי האשה שתקבל בעוד חודשיים את האחריות על ביצוע תקציב המדינה וניהול החוב הציבורי?

תומר זלצר ואמנון אטד 16:1509.04.11

ביום חמישי לפני שבוע, במסיבת העיתונאים השנתית שקיים הבנק הבינלאומי, נשאלה החשבונאית הראשית של הבנק מיכל עבאדי־בויאנג'ו לגבי מועמדותה לתפקיד החשבת הכללית במשרד האוצר. עבאדי־בויאנג'ו סירבה להתייחס לנושא והסתפקה באמירה: "אני כרגע בבנק הבינלאומי". מתברר שה"כרגע" נמשך בדיוק שישה ימים: שר האוצר יובל שטייניץ הודיע השבוע כי בחר בעבאדי־בויאנג'ו כמחליפתו של החשב הכללי שוקי אורן, שיסיים את תפקידו בסוף מאי. בכך תהפוך עבאדי־בויאנג'ו לאשה הראשונה שתעמוד בראשות אגף החשב הכללי.

 

"תפקיד החשב הכללי הוא אחד התפקידים החשובים במדינת ישראל", אמר אתמול שטייניץ. "החלטתי למקד את הבחירה במועמדות ולא במועמדים. עד כה היו בתפקיד רק גברים וניסיתי למצוא מועמדת מתאימה וראויה לתפקיד הרם והמשפיע. בחודש האחרון עלו שמות של נשים רבות: נפגשתי עם חלק מהן והחלטתי למנות את עבאדי־בויאנג'ו לתפקיד החשוב. היא משלבת ניסיון מוצלח במגזר הפרטי והציבורי, מכהנת כיום כסמנכ"לית הבנק הבינלאומי ומילאה את תפקידיה במסירות ובהצטיינות. אין לי ספק שהיא תהיה חשבת כללית מעולה ואסרטיבית".

 

מוערכת עם פיוז קצר

 

למרות גילה הצעיר (44), עבאדי־בויאנג'ו, שנחשבת לאשת מקצוע מוערכת מאוד ודעתנית מאוד, הספיקה לא מעט בקריירה שלה. היא התחילה ב־1991 כרואת חשבון במשרד סומך־חייקין וב־1997 עברה לביצה הירושלמית: תחילה עבדה כיועצת כלכלית בכירה של שר הבריאות דאז יהושע מצא, וכעבור שנה כבר מונתה לסמנכ"לית משרד הבריאות והמפקחת על קופות החולים. ב־2003, במקביל לתפקידה במשרד הבריאות, מונתה ליו"ר דירקטוריון נכסים מ.י, החברה הממשלתית האחראית על מכירת מניות הבנקים שבבעלות המדינה. ב־2006 חצתה את הקווים ומונתה לסמנכ"לית ולחשבונאית הראשית בבנק הבינלאומי.

 

יו"ר מועצת המנהלים של רשת בתי החולים אסותא, שוקי שמר, מכיר את עבאדי־בויאנג'ו היטב: בשנותיה כמפקחת על קופות החולים הוא כיהן כמנכ"ל משרד הבריאות ולאחר מכן כמנכ"ל מכבי שירותי בריאות. לדבריו, "אם יש מישהו שיכול לסמל את הרגולטור ואת פקיד המדינה במלוא עוצמתו - זו מיכל, שיש לה יכולת ניהולית ומנהיגותית. בדרך מאוד אסרטיבית ושיטתית, ועם אינטגריטי מאוד גבוה, היא בנתה מאפס את אגף הפיקוח במשרד הבריאות".

 

גורם אחר שעבד עם עבאדי־בויאנג'ו בתקופתה כרגולטורית של קופות החולים מציין את הקשיחות שלה: "היא טיפוס לא קל, עם פיוז קצר. היא לא עושה חשבון, ודיונים איתה נגמרים לא אחת בטורים גבוהים". שמר, לעומת זאת, מציין כי "היא לא מקבלת החלטות בקפריזות, אלא מתוך אנליזה צרופה, שיקול דעת והיוועצות".

 

עבאדי־בויאנג'ו מקושרת היטב בירושלים לשורה של בכירים ומקורבים בסביבת משרד האוצר - ועובדה זו בהחלט תסייע לה להיכנס במהירות לתפקיד החשבת הכללית. היא ובעלה, רופא השיניים ד"ר אנדי בויאנג'ו, היו בעבר חברי מרכז ליכוד. אנדי בויאנג'ו נחשב למקורב גם לשר החוץ אביגדור ליברמן.

 

מיכל עבאדי־בויאנג'ו. "טיפוס לא קל" מיכל עבאדי־בויאנג'ו. "טיפוס לא קל"

עימות עם בנק ישראל בדרך?

 

באוקטובר 2003 מינה בנימין נתניהו, אז כשר האוצר, את עבאדי־בויאנג'ו לתפקיד יו"ר נכסים מ.י. עבאדי־בויאנג'ו הובילה את הפרטת בנק דיסקונט עד לחתימת הסכם המכירה לקבוצת ברונפמן־שראן בפברואר 2005 בתמורה ל־1.3 מיליארד שקל. זמן קצר לאחר השלמת הפרטת דיסקונט התפטרה עבאדי־בויאנג'ו מתפקידה, על רקע חילוקי דעות עם החשב הכללי דאז ירון זליכה סביב הפרטת בנק לאומי. "יש לה אומץ וחוש ציבורי מפותח מאוד, כך שזה לא ממש מפתיע שהיא היתה מהראשונים שזכו להתעמת עם זליכה", אומר גורם במשרד האוצר.

 

בשש השנים האחרונות מכהנת עבאדי־בויאנג'ו כחשבונאית הראשית בבנק הבינלאומי, אבל היא לא ממש הצליחה להיפטר מהחיידק הציבורי. בסוף 2010 התמודדה עבאדי־בויאנג'ו על תפקיד המפקחת על הבנקים, תוך הפעלת מערכת הקשרים הענפה שלה, והגיעה ממש לישורת האחרונה ולראיון אישי אצל נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר. בסופו של דבר החליט פישר לבצע מינוי פנימי ובחר בדודו זקן לתפקיד.

 

האם נשארה לעבאדי־בויאנג'ו תחושת חמיצות מאי־מינויה למפקחת על הבנקים? גורם בבנק ישראל אמר אתמול ל"כלכליסט" כי בבנק "מאוד שמחים על מינויה של מיכל ומצפים לעבודה המשותפת". ועדיין, בדומה לשוקי אורן שידע לעקוץ מעת לעת את השכנים מבנק ישראל, גם עבאדי־בויאנג'ו עתידה להפגין אסרטיביות ולדאוג לשמור על כוחו וכבודו של משרד האוצר ואגף החשב הכללי במאזן הכוחות מול הבנק המרכזי - שתחת פישר הפך לגוף החזק במשק.

 

יכול מאוד להיות שהעימות הפוטנציאלי הראשון בין עבאדי־בויאנג'ו לבנק ישראל יגיע מוקדם מהצפוי: ב־24 במאי ייבחרו ארבעה דירקטורים חדשים בבנק לאומי, ולאחר מכן מתכוון האוצר למכור את יתרת אחזקותיו בבנק (6.5%). בבנק ישראל לוחצים לעכב את המכירה עד להשלמת תיקון חוק הבנקאות, שיקבע כללים חדשים בהתנהלות בנק ללא גרעין שליטה. אורן אמר בעבר כי אין הכרח להמתין לחקיקה. איך תנהג עבאדי־בויאנג'ו?

 

מנהל את נכסי המדינה

 

החשב הכללי הוא למעשה "מנהל הכספים" של המדינה. הוא זה שמנהל את כל נכסי המדינה וכל עסקת קנייה או מכירה של הממשלה חייבת לקבל את אישורו. החשכ"ל אחראי לביצוע בפועל של תקציב המדינה. הוא קובע את מדיניות גיוסי הכספים של הממשלה בשוקי ההון בארץ ובחו"ל, ומנהל את החוב הממשלתי, המסתכם כיום ביותר מ־600 מיליארד שקל.

 

תפקיד החשב הכללי משמש בעשורים האחרונים מקפצה נוחה במיוחד לתפקידים בכירים ומתגמלים במגזר העסקי, ובמיוחד במערכת הפיננסית. החשבים הבולטים בתחום זה הם: שי טלמון, מנכ"ל כלל ביטוח; אלי יונס, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות; וניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x