חיים שני: "אחרי המלצות ששינסקי ניתן לממן את תמר"
מנכ"ל האוצר: "הבנקים יתנו הלוואות בתנאים סבירים ואני מניח שראש הממשלה יאמץ את ההמלצות באופן הכי קרוב למה שהמליצה הוועדה"
"אנחנו מעריכים שאחרי ההמלצות המחודשות של ועדת ששינסקי ניתן לממן את פרויקט תמר. הבנקים יתנו הלוואות בתנאים סבירים ואני מניח שרה"מ יאמץ את ההמלצות באופן הכי קרוב למה שהמליצה הוועדה במסקנות הסופיות" - כך אמר הבוקר (ב') מנכ"ל משרד האוצר חיים שני, במסגרת פורום צמרת העסקים של דן אנד ברדסטריט שנערך בתל אביב.
אתמול (א') בלילה הודיעה לשכת רה"מ שעוד השבוע יחליט נתניהו לגבי אימוץ המסקנות, ועל פי ההערכות הן יאומצו באופן כמעט מוחלט, למעט הקלות מסויימות שינתנו עבור מאגר "תמר" בלבד.
שני סרב להתייחס לצעדים שהאוצר מתכוון לעשות כדי להגן על שער החליפין. "אנחנו מקווים שלא נראה תסריטים פסימיים ונעמוד ביעדי הצמיחה. אני מניח שנעמוד ביעדים שהצבנו לעצמנו", אמר.
"בתקופה הקרובה אנחנו נמשיך לראות מומנטום בצד המקומי מוטה נדל"ן. במקביל נראה תחילת האטת צמיחה בייצוא. שאלת שערי החליפין תעסיק אותנו בשנה-שנתיים הקרובות ונצטרך להיערך לקשיים בתחום התחרותיות", אמר שני.
"הנושא הכי חשוב לנו כמדינה היא איך לקדם את התחרותיות", אמר יאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים. בהתייחסו לשוק המשכנתאות והנדל"ן אמר סרוסי שבאזורי המרכז ניתן לראות גידול בהיצע של דירות, ועליית המחירים בנדל"ן הייתה למעשה תיקון של השוק לדברים שהיו חסרים קודם. "היינו מאוד עסוקים בנושא תמלוגי הגז. אני חושב שזה נושא אסטרטגי למשק הישראלי. ההגעה שלו בזמן תוסיף הרבה לכלכלת ישראל", סיכם.
אולטימטום לתמר
היום חשף "כלכליסט" כי החברה לישראל שיגרה אתמול לשותפות תמר מכתב ובו קבעה כי עליה להתחייב עד 1 בפברואר כי תוכל לעמוד בלוחות הזמנים של אספקת הגז לחברה. במכתב נרשם כי אם תמר לא תעמוד בדד-ליין או לא תוכל להתחייב לתנאי האספקה, החברה לישראל תראה את עצמה חופשית לחתום על הסכם מול ספקים אחרים.
"אם המדינה לא תקים כוח משימה למחירי הדיור לא ימצא פתרון וזוגות צעירים יתקשו לממן דירות. כמות הקרקע שנמצאת בידי המדינה גדולה, והמדינה יכולה לשחרר טבעות מסביב למרכז ולהכריח ועדות לשחרר קרקעות ולמלא את השוק בקרקעות לפיתוח דיור. צריך לטפל בוועדות למינהן ולשחרר את הקרקע - שם נמצאים החסמים. היזמים היו שמחים למכור פי שניים וזה נמצא ברמת המדינה והמועצות המקומיות וניתן לעשות זאת בתוך כשנה", אמר עופר קוטלר, מנכ"ל שיכון ובינוי.
ברטפלד: "תנו לעבוד ואל תפריעו"
מנכ"ל קבוצת דלק אסי ברטפלד עקץ את מנכ"ל האוצר חיים שני וציין את הסקר שהפיץ האוצר לפיו רוב הציבור תומך בהעלאת תמלוגי הגז מוטה. "אם הייתי עושה סקר ושואל האם אפשר לתת את הבית של חיים שני לעם הייתי משיג תוצאות דומות", אמר והזכיר שעד היום היו 500 קידוחים עקרים בישראל ועדיין אף אחד לא החזיר ליזמים כסף.
"אני לא רואה את החברות הגדולות באות לישראל. אפילו בריטיש גז נטשה את ישראל ונתנה את רישיון תמר חינם לגורמים אחרים. אז נכון שמצאנו גז אבל יש הרבה דמגוגיה בתחום - המדינה לא מסוגלת לבנות פס רכבת של 100 מטר אז אתה רוצה שהיא תקים צינור או מאגר גז נוזלי? רוצים להינות מהגז אז תנו לעבוד ואל תפריעו. אני חושב שבעתיד יפתחו את השדות וזה יהיה מרכיב ענק בכלכלת ישראל", ציין, והוסיף בקריצה ש"לפחות במסקנות ששינסקי האלה יצאנו טוב. ברוסיה מי שעוסק בתחום נמצא בבית סוהר", צחק.


