שינויי האקלים לא עוצרים: שנת 2024 - החמה ביותר בהיסטוריה
שינויי האקלים לא עוצרים: שנת 2024 - החמה ביותר בהיסטוריה
לפי נתונים של האיחוד האירופי, הטמפרטורה הממוצעת חצתה לראשונה בהיסטוריה את רף ה-1.5 מעלות מעל הרמה הקדם תעשייתית. חברת הביטוח סוויס רה: הנזק הכלכלי העולמי ממזג אוויר קיצוני זינק ב-2024 ל-320 מיליארד דולר
שנת 2024, שעומדת להסתיים בקרוב, היא "בוודאות" השנה החמה ביותר שנמדדה בכדור הארץ מעולם, עם טמפרטורת גבוהות במיותד שצפויות להימשך גם לתוך תחילת שנת 2025. כך לפי נתוני שירות שינויי האקלים "קופרניקוס" של האיחוד האירופי המתפרסמים היום (ב').
לפי חוקרי קופרניקוס, המסכמים את הטמפרטורה הממוצעת בעולם בחודשים ינואר עד סוף נובמבר, זוהי תהיה השנה הראשונה שבה עלתה הטמפרטורה הממוצעת ביותר מ-1.5 מעלות צלזיוס על הרמות הקדם תעשייתיות (לפני שהחלה שריפה אינטנסיבית של פחם, נפט וגז, שהגבירה את החימום הגלובלי), מה שמסמן הסלמה נוספת של משבר האקלים. לאחרונה אף עדכן ארגון המטאורולוגיה העולמי כי השנים 2024-2015 צפויות להסתכם כעשר השנים החמות ביותר שנרשמו אי פעם.
נתוני שירות קופרניקוס (C3S) מצאו שטמפרטורת פני השטח הממוצעת הגלובלית לחודש נובמבר הייתה 1.62 מעלות צלזיוס מעל לרמה הקדם תעשייתית. עם נתונים עבור 11 חודשים של 2024 זמינים כעת, מדעני הארגון מצאו שהממוצע לשנה צפוי לחרוג ב-1.60 מעלות צלזיוס מהתקופה הקדם תעשייתית, ולשבור את השיא שנקבע רק בשנה שעברה – חריגה של 1.38 מעלות צלזיוס.
סמנתה בורגס, סגנית המנהל של "קופרניקוס", אמרה: "עכשיו אנחנו יכולים לאשר בוודאות ש-2024 תהיה השנה החמה ביותר שנרשמה והשנה הקלנדרית הראשונה בה נחצה רף התחממות של מעלה וחצי. זה לא אומר שהסכם פריז הופר, אבל זה אומר שפעולות אקלים שאפתניות דחופות מתמיד".
הסכם האקלים של פריז קבע כי מדינות העולם יעשו כל שביכולתן כדי להימנע מחציית רף התחממות של מעלה וחצי, כדי להגביל את נזקיו של משבר האקלים. חציה קבועה של אותו סף, עלולה להוביל לחצייה של נקודות מפנה רבות אשר יובילו לקריסה של מערכות אקולוגיות ולתנאים אקלימיים בהם תתקשה הציוויליזציה האנושית לשגשג. אירועי הקיצון האקלימיים יהפכו תדירים, ממושכים ועוצמתיים הרבה יותר, וכך גם הסיכון לחיי אדם וההשפעה על הכלכלה יעמיקו.
מזג אוויר קיצוני שטף את העולם בשנת 2024, עם בצורת קשה שפקדה את איטליה ודרום אמריקה, שיטפונות קטלניים בנפאל, סודן ואירופה, גלי חום במקסיקו, מאלי וסעודיה שהרגו אלפים וציקלונים הרי אסון בארה"ב ובפיליפינים. פליטת פחמן דו חמצני משריפת דלקים מאובנים הוא הגורם העיקרי לשינויי האקלים: מחקרים מדעיים מאששים את הקשר שבין שינויי האקלים הנגרמים על ידי האדם, לבין אסונות האקלים ההרסניים הנרשמים בעולם, שגוברים בעוצמתם, משכם ותדירותם.
גם הנזק הכלכלי שנגרם ממזג אוויר קיצוני עולה, כך לפי מכון המחקר של חברת הביטוח Swiss Re. נתוני החברה שהתפרסמו לאחרונה מצאו כי ההפסדים הכלכליים המשוערים ב-2024 עלו ב-6% - ל-320 מיליארד דולר (בהשוואה לשנה שקדמה לה). נתון זה גבוה ב-25% מהממוצע ב-10 השנים הקודמות.
ומה בישראל?
ישראל אף היא תורמת לשינויי האקלים העולמיים ומושפעת מהם. לפי עדכון השירות המטאורולוגי אמש, עונת הגשמים הנוכחית בישראל צפויה להיות יבשה מהרגיל. כמויות המשקעים שירדו מתחילת עונת הגשמים ועד כה ברחבי הארץ נמוכות באופן משמעותי מהממוצע הרב שנתי ועומדות על 50%-70% בצפון הארץ ורק 25%-30% במרכז הארץ ובשפלה (להוציא את אזור חוף הכרמל).
הצפי לחודשים הבאים אינו טוב יותר: כמויות המשקעים בחודשי החורף העיקריים (דצמבר-פברואר) יסתכמו בכ-70%-75% ביחס לממוצע הרב שנתי בצפון הארץ (אגן כנרת, גליל מערבי וכן באגן ההר) ובכ-80% ביחס לממוצע הרב שנתי באזורים דרומיים יותר בארץ. המשמעות: ישראל בפתחה של בצורת אקלימית וחקלאית (מצב בו כמויות המשקעים הן כ-80% ומטה ביחס לממוצע הרב שנתי).
לפי נתוני השירות המטאורולוגי, קיץ 2024 היה החם ביותר בישראל מאז החלו המדידות לפני 75 שנה, ולדברי ד״ר עמיר גבעתי, מנהל השירות, "שנת 2024 שעומדת להסתיים בקרוב התאפיינה כולה באירועי קיצון בעולם וגם בישראל. בסתיו פקדו את ישראל אירועי גשם נדירים ועתה נכנסנו לתקופת יובש קיצונית שעשויה להתפתח לבצורת קשה. שנת 2024 מדגימה היטב את שינויי האקלים והעתיד לבוא: הקצנה באירועי מזג האוויר ומעבר מהצפות ושיטפונות לתקופות יובש וחום ממושכות".