ניתוח
חיסול היריב הפוליטי מחסל את מה שנשאר מהמשק הטורקי
המשבר הפוקד את טורקיה בעקבות מעצרו של ראש עיריית איסטנבול מתרחש לאחר ששר האוצר והבנק המרכזי הצליחו לרסן את האינפלציה ולהתחיל במגמה של הורדת ריבית. נוכח החלטת ביהמ"ש לאשר את המשך המעצר, ההפגנות צפויות להימשך
מעצרו של ראש עיריית איסטנבול אכרם אימאמולו ביחד עם עשרות נוספים ביום חמישי שעבר בחשד ל"שחיתות וסיוע לטרור" היה בגדר פצצה שהוטלה במפתיע על המשק הטורקי. בתגובה בורסת איסטנבול איבדה ביום המעצר כ־8% מערכה והלירה צנחה לרמתה הנמוכה בהיסטוריה מול היורו והדולר. רק התערבות כעבור כמה שעות של הבנק המרכזי, שהזרים לשוק מהרזרבות שלו (10-8 מיליארד דולר, לפי הערכות), הצליחה לייצב את שער המטבע. תיאורטית, לבנק המרכזי ישנן רזרבות שיוכל להשתמש בהן כדי למנוע זעזועים חריפים נוספים אם יקרו בשער הלירה, עם יתרות מט"ח הנאמדות בכ־60 מיליארד דולר.
ביום שישי התאוששה הבורסה מעט ורשמה עלייה של 2%, ונכון לשעות הבוקר היום (שני) היא רושמת עליות של מעל 3%.
עם זאת לא בטוח שמגמת ההתאוששות הזו תימשך - לאחר שבית משפט באיסטנבול קבע אתמול כי אימאמולו יישאר במעצר עד לתחילת משפטו. החלטה זו מעידה כי בשלב זה, נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן נחוש להמשיך בחיסולו הפוליטי של אימאמולו, היריב הפוליטי המשמעותי שלו ומי שהתכוון להכריז על מועמדותו לבחירות לנשיאות בשנת 2028.
המעצר של המנהיג האופוזיציוני הכריזמטי גרר גל מחאות באיסטנבול ובערים נוספות בטורקיה. מתנגדיו של ארדואן משוכנעים כי אין בסיס למעצר וכי התבצע אך ורק על רקע פוליטי. למרות שנים של דיכוי בטורקיה, קיימת עדיין אוכלוסייה לא מבוטלת, בייחוד בערים הגדולות, שמבחינתה תפירת תיק כדי להצר את צעדיו של מנהיג אופוזיציה פופולרי היא קו אדום שאין לחצותו.
בינתיים באיסטנבול נוצר כאוס תחבורתי בעקבות ההפגנות. מה שהחמיר עוד יותר את המצב היא החלטת הרשויות להגביל את התנועה בכבישי העיר וזאת כדי לנסות ולמנוע את הגעת ההמונים להפגנות. הגבלות התנועה, בין השאר באמצעות הצבת מחסומי משטרה, שיבשו גם את הפעילות הסדירה של התחבורה הציבורית.
במצב הדברים הנוכחי נראה כי המשבר סביב אימאמולו צפוי להשליך כלכלית על המשק הטורקי גם בטווח הארוך יותר. זמן קצר לאחר המעצר המתוקשר של אימאמולו, פרסם בנק ג'יי.פי מורגן עדכון לתחזיותיו לגבי המשק הטורקי. לפי הערכות הבנק, בסוף השנה תגיע האינפלציה בטורקיה ל־29.5% לעומת 27.2% בצפי מוקדם יותר. נוכח תחזית זו העריך הבנק, כי שיעור הריבית במשק הטורקי יעמוד בסוף השנה על 35% לעומת 30% שאותו צפה בטרם נודע על גל המעצרים.
המשבר הנוכחי מגיע דווקא לאחר שהמשק הטורקי החל להראות סימנים ראשוניים של עלייה על המסלול הנכון, זאת הודות למדיניות שהנהיגו שר האוצר מהמט סימסק והבנק המרכזי, שנועדה לרסן את האינפלציה. טורקיה סיימה את שנת 2024 ברמת אינפלציה של כ־40% לעומת 75% שנה קודם לכן, מה שהביא את הבנק המרכזי לשנות כיוון ולהתחיל בהורדת ריבית מתונה. הצמיחה במשק הטורקי הסתכמה בשנה שעברה ב־3.2%, לאחר צמיחה של 3% ברבעון האחרון של השנה. צמיחה זו היוותה הישג מרשים נוכח העובדה כי טורקיה נכנסה למצב טכני של מיתון לאחר שהרבעונים השני והשלישי של 2024 הסתיימו בצמיחה שלילית.
1 צפייה בגלריה


נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. נחוש להמשיך בחיסול הפוליטי של יריבו
(צילום: REUTERS/Hasnoor Hussain)
נוכח החלטת בית המשפט היום לאשר את המשך המעצר, קיימת סבירות גבוהה לכך כי המתח הפוליטי בטורקיה יימשך ואולי אף יתגבר, מה שצפוי להוביל להמשך היחלשות הלירה הטורקית ומדד המניות, ומכאן לשחיקת ההישגים שרשמה מדיניותו של סימסק. הבעיה העיקרית של טורקיה היא שהמעצרים מעוררים חשש ואי־בהירות בקרב קהילת המשקיעים הזרים לגבי עתידו של המשק הטורקי. החשש ואי־האמון בשוק הטורקי יתבטאו בהתרחקות מהלירה הטורקית ומשוק המניות של איסטנבול להשקעות בטוחות כמו הדולר והזהב. בשלב זה לא ניתן להעריך מה תהיה עוצמת ההשפעה ועומק הירידות, אך לפי הערכות, פיחות שנתי של 10% כפי שאירע ביום המעצרים בשער הלירה, צפוי להעלות את שיעור האינפלציה השנתי הכולל ב־5%, מה שמעמיד את התוכנית של סימסק לריסון האינפלציה בספק.
על רקע האירועים, שאלת המפתח הינה מה תהיה השפעתם על מדיניות הריבית של הבנק המרכזי. מאז דצמבר 2024 הוריד הבנק המרכזי של טורקיה את שער הריבית שלוש פעמים ברציפות, וזאת בזכות מדדים חיוביים לגבי ריסון האינפלציה.
נכון להיום, הריבית במשק הטורקי עומדת על 42.5% לעומת 50% בסוף 2024. במצב שהאינפלציה תחזור ותרים את ראשה ושער הלירה ימשיך להיחלש, אין לשלול אפשרות שהבנק המרכזי יצטרך לשנות כיוון ולחזור להעלאות ריבית. עם זאת, לפחות בימים האחרונים, סימסק, לפי הצהרותיו, לא שוקל אפשרות כזו. להפך, הוא מפגין נחישות ודבקות במדיניותו להמשיך להוריד את הריבית, גם אם ההתפתחויות האחרונות אינן מבשרות טובות בתחום ריסון האינפלציה. אם לפרש את דבריו מאז פרץ המשבר הנוכחי, מגמת הורדת הריבית צפויה להימשך. עם זאת, בהתאם לתגובת השוק, ייתכן כי הבנק המרכזי ייאלץ להאט את קצב הורדת הריבית שתכנן לשנה הנוכחית, כולל אפשרות לפסוח על ההורדה בחודש הבא "עד יעבור זעם".