הקטטה עם טראמפ מאיימת לגרוע ממאסק 48 מיליארד דולר בעשור הקרוב
הקרע בין הנשיא למיליארדר התמהוני עלול להביא לביטול חוזים עם הממשל הפדרלי שחלקם נחתמו עוד ב־2003. בעוד SpaceX חיונית לנאס"א וצבא ארה"ב, טסלה צפויה לפגיעה קשה בגזרת הרכבים האוטונומיים לאחר שאיבדה את חסותו של טראמפ
האימפרייה העסקית של אלון מאסק, ובכלל זה SpaceX, סטארלינק וטסלה, עלולה להפסיד הכנסות בהיקף של 48 מיליארד דולר לפחות במהלך העשור הקרוב, זאת במידה שהנשיא דונלד טראמפ יממש את איומיו ויבטל את החוזים הממשלתיים שנחתמו עם החברות — כך עולה מבדיקה שערך האתר Wired על סמך נתונים פומביים.
החששות לגבי עתיד הפרויקטים של מאסק עלו ביום חמישי האחרון, לאחר שטראמפ הודיע כי הדרך הטובה ביותר לחסוך כסף תהיה "להפסיק את הסובסידיות והחוזים שקיבל אלון מהממשל". הסכסוך מאיים, בין השאר, לפגוע בהתרחבות שירותי האינטרנט של סטארלינק ולחסל חוזים של טסלה לאספקת רכבים משוריינים למשרד החוץ.
עם זאת, מדובר באיום שאינו בהכרח פשוט למימוש. גם אם הממשל אוחז בסמכות להפסיק חוזים בגלל לחצי תקציב או שינויים בסדרי עדיפויות, לגדיעת הקשר עם החברות של מאסק עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת על מגזרים חיוניים, בהם הגנה, חלל ותחבורה.
ההתנצחות בין השניים פרצה על רקע חילוקי דעות סביב "החוק הגדול והיפהפה" של טראמפ, שמבטיח קיצוצי מסים, תמריצים למשפחות והגברת הביטחון בגבולות, וצפוי להוסיף כ־3 טריליון דולר לחוב הלאומי. בתפנית נוספת באופרת הסבון דווח אתמול, כי באפריל האחרון, מאסק ושר האוצר סקוט בסנט ערכו קרב "התנגחויות" במסדרונות הבית הלבן.
מאסק הזהיר כי החוב הממשלתי התופח יוביל את המדינה ל"פשיטת רגל", כאשר חלקן של SpaceX וטסלה צפוי לעמוד על כ־2% מכלל ההוצאות המתוכננות. אף שבמקרה של SpaceX קיימת תלות של הממשל והצבא בפעילותה, שתעניק לה חסינות מסוימת, טסלה חשופה לפגיעה בעיקר בגלל ביטול צפוי של מגוון הטבות מס.
SpaceX: למאסק אין מתחרים
רוב הפעילות של מאסק עבור הממשל מתבצעת דרך חברת טכנולוגיית החלל SpaceX, העוסקת בשיגור רקטות ובשיווק שירותי אינטרנט מבוססי לוויין. מלבד סוכנות החלל האמריקאית נאס"א, גם צבא ארצות הברית מסתמך באופן נרחב על שירותי SpaceX כדי לשגר לוויינים לצורכי תקשורת מאובטחת, ריגול ופעילות GPS. בשנים הבאות אמורה החברה של מאסק להעניק לנאס"א ולצבא שירותים בהיקף של 34 מיליארד דולר. ההערכה, שעליה דיווח Wired, מקורה בפרסומים של הממשל. לפי הנתונים, הממשל צפוי לרכוש שירותי אינטרנט של סטארלינק שבבעלות SpaceX בהיקף של 14 מיליארד דולר עבור כמה וכמה משרדים, בהם מתקן של משרד הפנים בנבדה. חלק מההוצאות כפוף עדיין לאישור הקונגרס, כאשר נתח מהן עשוי להגיע בסופו של דבר לחברות מתחרות. עם זאת, המתחרות של SpaceX נתקלו באחרונה בקשיים טכניים, והחברה של מאסק היא עדיין מובילה בשוק. בשבוע שעבר ציין מאסק, כי הכנסות SpaceX השנה יגיעו לכ־15.5 מיליארד דולר, כמעט פי שניים מההערכות שמסר ב־2023. מתוך 166 השיגורים שבוצעו בארצות הברית השנה, החברה של מאסק אחראית ל־134.
DOGE: סכנה לאפקט בומרנג
הקשר של מאסק עם הממשל הפדרלי לא התחיל בכהונתו השנייה של טראמפ. בפברואר האחרון חשף ניתוח של "הוושינגטון פוסט", כי לאימפריה העסקית של מאסק זרמו 38 מיליארד דולר לפחות מאז 2003, זאת מתוקף חוזים ממשלתיים, הלוואות וסובסידיות. לפי "הניו יורק טיימס", חוזים ממשלתיים בהיקף של 15.4 מיליארד דולר לפחות נחתמו בעשור החולף עם SpaceX וטסלה.
עם זאת, מתוקף תפקידו כאחראי על משרד ההתייעלות הפדרלי (DOGE), מאסק יצא לקצץ בהוצאות הפדרליות וטען כי מאז ינואר הוא חסך עבור הממשל 180 מיליארד דולר, כולל באמצעות ביטול חוזים. הנתון הזה שנוי במחלוקת, זאת לאחר שחלק ממאמצי DOGE נחסמו באופן זמני בבתי משפט והציתו גל של מחאות מצד איגודי עובדים ופעילים חברתיים. בה בעת, מגמת הקיצוצים תימשך, ועלולה כעת לפגוע גם בחברות של מאסק.
המהלכים כוללים הקפאות בגיוסי עובדים וצעדי חיסכון שונים שננקטים בסוכנויות פדרליות — כך לפי נציגי חברות המחזיקות בחוזים משמעותיים עם הממשל, ומסרו את הדברים ל־Wired.
טסלה: מאסק תלוי ברגולטורים
במוקד פעילותו העסקית של מאסק ניצבת חברת הרכבים החשמליים טסלה, שמנייתה צנחה ביום חמישי האחרון ב־14% בעקבות הדיווחים על הסכסוך. צניחה זו התווספה לקשיים השיווקיים שחווה טסלה מאז כניסתו של מאסק לתפקיד צאר החיסכון, זאת ברקע מחאות שפרצו נגדו בארצות הברית ובעולם.
טסלה, החולמת להיות השחקנית המובילה במגזר המוניות האוטונומיות, תלויה במידה רבה ברגולטורים היושבים במשרדי התחבורה, האוצר והמסחר. לפני תחילת כהונתו השנייה של טראמפ, הרשות לבטיחות בדרכים בארצות הברית החלה בבדיקת סוגיות בטיחות הקשורות ברכבים האוטונומיים של טסלה. ובעוד דרכה של היצרנית נראתה בתחילה סלולה תחת חסדי טראמפ, כעת, ייתכן שיתהפכו היוצרות והיא תהיה כפופה לרגולציה מחמירה יותר. לאחר שכשלו ניסיונות הקונגרס להנהיג חקיקה אחידה ואמות מידה כלל ארציות, מאסק צפוי להיתקל בקשיים משמעותיים שימנעו את פריסת המוניות מחוף לחוף, שעליה חלם.
מלבד זאת, טסלה נהנתה מהטבות מס שהונהגו בכהונת הנשיא ביידן, כדי לעודד רכישת מכוניות ירוקות. כעת הרפובליקנים פועלים לביטול ההטבות, זאת תחת "החוק הגדול והיפהפה". איום נוסף המרחף מעל טסלה הוא ההצעה של משרד הסחר להשית מכסים של עד 721% על חלקי סוללות המגיעים מסין. גם פרויקט ייצור החשמל הסולארי של טסלה צפוי למכה קשה ברקע תוכנית הממשל לבטל הטבות מס.