מכה נוספת לתעשיית הרכב הגרמנית: אאודי תפטר 7,500 עובדים
יצרנית הרכב הגרמנית תקצץ 8% מכוח האדם ברקע היחלשות הביקושים למכוניות חשמליות וצפי לפגיעה נוספת בגלל מלחמת הסחר של ממשל טראמפ. גם טסלה ממשיכה לספוג מכות: הפעם בקנדה שביטלה הטבות כמהלך ענישה למכסי ארה"ב
היצרניות הסיניות של מכוניות חשמליות ממשיכות להתחזק על חשבון מותגים אירופיים. יצרנית הרכב אאודי הודיעה כי בכוונתה לקצץ 7,500 משרות בגרמניה, זאת על רקע "אתגרים עצומים" לנוכח ההאטה בביקושים במדינה למכוניות חשמליות והתעצמות התחרות מסין — כך לפי דיווח באתר דויטשה ולה.
הודעת הקיצוצים של אאודי מהווה מכה נוספת למגזר הרכב של הכלכלה הגדולה באירופה, אשר מלבד המעבר האיטי למכוניות חשמליות והאתגר הסיני, מתמודד עם פגיעה נוספת בביקושים ברקע איומי המכסים של ממשל טראמפ.
הפיטורים באאודי, שיושלמו עד סוף 2029, מייצגים 8% מכוח האדם העולמי של החברה ויתבצעו בעיקר במחלקות ההנהלה והפיתוח. לפי הודעת אאודי, המהלך נועד להגביר את "הפרודוקטיביות, המהירות והגמישות" של אאודי. "התנאים הכלכליים הופכים קשים יותר, הלחץ התחרותי ואי־הוודאות הפוליטית מעמידים בפני החברה אתגרים עצומים", נכתב בהצהרה שפרסמה אאודי, חברה־בת של פולקסווגן.
כלל הפיטורים המתוכננים בקבוצת פולקסווגן עומדים על קרוב ל־48 אלף עובדים. פורשה, הנמנית עם מותגי הקבוצה, מתכננת לקצץ 3,900 משרות, ובחטיבת התוכנה Cariad יפוטרו 1,600 עובדים. בחברה הגיעו להסכמה על הפיטורים עם איגודי העובדים, ולטענתה הם יחסכו מיליארד יורו בשנה בטווח הבינוני. במקביל, באאודי הודיעו כי ישקיעו 8 מיליארד יורו באתרים בגרמניה בארבע השנים הבאות.
מעברו השני של האוקיינוס, מלחמת הסחר בין קנדה וארצות הברית מתחילה להשפיע על טסלה, יצרנית הרכבים החשמליים של אלון מאסק, יד ימינו של הנשיא דונלד טראמפ. בסוכנות רויטרס דיווחו כי עיריית טורונטו מפסיקה לספק סובסידיות לרכישת מכוניות טסלה לשימוש כמוניות או לשיתופי נסיעות, וזאת לנוכח מתיחות הסחר עם השכנה מדרום.
במסגרת התוכנית, שמטרתה להפחית זיהום, עודדה העירייה שימוש במכוניות חשמליות כרכבי הסעות ולשם כך העניקה לבעליהן הנחה בדמי הרישוי ובדמי החידוש השנתיים עד סוף 2029. אולם, במסיבת עיתונאים שכינסה ראשת העיר אוליביה צ'או היא הודיעה כי החל מהחודש הרכבים של טסלה אינם זכאים יותר לתמריץ. "בעליהם של רכבי הסעות, כמו מוניות, יצטרכו למצוא סוג אחר של רכב", הכריזה. "יש מכוניות חשמליות אחרות שהם יכולים לקנות". עוד אמרה, כי ההדרה של טסלה תימשך עד לפתרון משבר הסחר.
צ'או הדגישה כי ההחלטה התקבלה באופן מכוון נגד מאסק, וזאת בשל תפקידו כיועץ קרוב של טראמפ. נשיא ארצות הברית מאיים בהשתת מכסים בגובה 25% על יבוא מקנדה, אף שהוא דחה כבר פעמיים את יישומם. בשלב זה, הם אמורים להיכנס לתוקף ב־2 באפריל. בנוסף, הושת כבר מכס של 25% על יבוא פלדה ואלומיניום, כשקנדה היא אחת מספקיות הפלדה הגדולות לארצות הברית. "אנחנו בהחלט אומרים שמי שרוצה לקנות טסלה צריך לעשות את זה, אבל שלא יבנה על כספי משלמי המסים כדי לסבסד זאת", סיכמה צ'או.
המהלך מאשש את חששות טסלה, כפי שהשתקפו במכתב לנציב הסחר ג'יימסון גריר. ב"פייננשל טיימס" דיווחו, כי החברה הזהירה שמלחמת הסחר עלולה להפוך אותה ליעד למכסי ענישה, מה שיגרום להתייקרות עלויות הייצור בארצות הברית. המכתב נשלח כחלק מבדיקה שעורך משרד נציב הסחר לגבי השפעת המדיניות והמכסים על חברות אמריקאיות.
הזעם הציבורי המופנה כלפי מאסק, בין בשל תפקידו כראש המשרד ליעילות הממשל (DOGE), שאחראי על הקיצוצים הנרחבים בסוכנויות הפדרליות, ובין בשל התערבותו בפוליטיקה באירופה, ובעיקר תמיכתו במפלגת הימין הקיצוני בגרמניה, גרם כבר לצניחה במכירות טסלה באירופה, כמו גם במחיר המניה. בשבוע שעבר הוריד ג'יי.פי מורגן את התחזית למניית טסלה ל־120 דולר מ־135 דולר. "אנחנו מתקשים למצוא דוגמה דומה בהיסטוריה של תעשיית הרכב שבה מותג מחק כל כך הרבה שווי בזמן קצר כל כך", כתבו האנליסטים.