לראשונה זה שנה: כלכלת יפן מתכווצת
אכזבה בטוקיו: התוצר היפני ירד ב-0.2% ברבעון הראשון. ברקע: ירידה חדה ביצוא ברבעון הראשון. בביקוש המקומי נרשמה נקודת אור עם צמיחה של 0.6% שמיתנה את הירידה הכללית. צוות המו"מ המסחרי היפני המנהל שיחות עם ארה"ב בנוגע למכסי טראמפ מזהיר מהשלכות המדיניות האמריקאית
כלכלת יפן התכווצה לראשונה זה שנה, עם ירידה של 0.2% ברבעון הראשון בעקבות ירידה חדה ביצוא, כך עולה מנתונים ראשוניים שפרסמה הממשלה.
נתוני התוצר המקומי הגולמי היו גרועים בהשוואה להתכווצות של 0.1% שצפו הכלכלנים בסקר של רויטרס. במונחים שנתיים, התוצר של יפן התכווץ ב-0.7% ברבעון הראשון, גם זה יותר מהצפי לירידה של 0.2% בסקר רויטרס.
היצוא ירד ב-0.6% ברבעון, כאשר אי-הוודאות שנגרמה ממדיניות הסחר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ השפיעה על כלכלת יפן מוטת היצוא. עם זאת, הביקוש המקומי היווה נקודת אור, עם צמיחה של 0.6% באותו רבעון. במונחים שנתיים, התוצר של יפן התרחב ב-1.7%, ההתרחבות הגדולה ביותר מאז הרבעון הראשון של 2023 והישג חזק יותר בהשוואה לצמיחה של 1.3% שנרשמה ברבעון הרביעי.
נתוני התוצר של יפן מגיעים בזמן שהמדינה נמצאת במשא ומתן מסחרי עם ארה"ב, כאשר השיחות הראשוניות בין שני הצדדים לא הניבו עד כה עסקה.
ג'ספר קול, מנהל מומחה בחברת השירותים הפיננסיים מונקס גרופ, אמר ל-CNBC כי בעוד שחברות יפניות "חזקות מאוד בבית", מה שמשתקף בעלייה בביקוש המקומי, היצוא עשוי להמשיך להציג חולשה.
הוא ציין שלמרות שהיין החלש העניק יתרון תחרותי ליצוא של יפן, היתרון "הוכרע" על ידי יצוא המכונות והכלים של סין, שמציעה שירות אחרי מכירה טוב יותר בהשוואה ליפן ואיכות טובה.
מנהל המו"מ המסחרי הבכיר של יפן, ריוסיי אקזאווה, אמר כי המכסים האמריקאיים לא השפיעו באופן מהותי על התוצר של יפן ברבעון הראשון. עם זאת, הוא הזהיר מפני סיכונים לכלכלה ממדיניות הסחר האמריקאית והבטיח כי הממשלה "תנקוט בכל הצעדים הדרושים" כדי לתמוך בחברות שנפגעו.
בעוד ששיפורים במשרות ובשכר צפויים להוות בסיס להתאוששות כלכלית מתונה, אקזאווה אמר כי הסיכונים בתחושת הצרכנים ובצריכה עקב עליות מחירים מתמשכות נותרו בעינם.
קרישנה בימאבאראפו, כלכלן אסיה-פסיפיק בסטייט סטריט גלובל אדוויזורס, אמר כי למרות שצמיחת התוצר של יפן הייתה נמוכה מהערכתו, הביקוש המקומי היה "טוב מאוד". בימאבאראפו צופה "עסקה סבירה עם ארה"ב" בחודשים הקרובים, שתמתן את השפעת המכסים. "כל זה יביא לכך שבנק יפן יישב בנוחות בצד עד שתיווצר ודאות, כאשר אנו צופים רק העלאת ריבית אחת השנה, אולי ברבעון הרביעי", הוסיף.
בנק יפן השאיר את הריבית על 0.5% ב-1 במאי, בישיבה השנייה ברציפות ללא שינוי. הבנק המרכזי גם הזהיר לאחרונה, ב-13 במאי, כי כלכלת המדינה צפויה להתמתן בהמשך, בטענה כי זה יהיה כתוצאה מההשפעות של מדיניות הסחר העולמית.
"צפויים זעזועי ביקוש שליליים, כולל השפעת אי-הוודאות המוגברת על השקעות קבועות של עסקים וצריכת משקי בית, ירידה בהיקף היצוא לארה"ב והרעה ברווחיות היצוא של יפן", כתב הבנק המרכזי. מדיניות המכסים של ארה"ב תפעיל לחץ כלפי מטה הן על הפעילות הכלכלית והן על המחירים ביפן, ציין הבנק המרכזי.
האינפלציה ביפן עלתה על יעד הבנק המרכזי של 2% במשך שלוש שנים רצופות, ועמדה לאחרונה על 3.6% באפריל.
חברי דירקטוריון אחרים, עם זאת, הזהירו גם כי התחזית אינה ודאית, וכי על הבנק "לבחון את האפשרות של סטיות כלפי מעלה וכלפי מטה מהתחזית שלו ולנהל מדיניות מוניטרית בהתאם".