טראמפ חתם על תוכנית למכסי גומלין: "אם מדינות גובות מאיתנו יותר - נגבה מהן בדיוק אותו דבר"
נשיא ארה"ב חתם על צו נשיאותי, אך דחה את יישום התוכנית לאפריל. הוא הורה ליועציו להכין עד אז דו"ח על צעדים לאיזון המסחר עם יותר מ-200 מדינות, תוך התמקדות במדינות עם עודף מסחרי גדול מול ארה"ב
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף פרטים נוספים על תוכניתו להשתת מכסי גומלין. הוא חתם על צו חדש שמורה ליועצים שלו להכין דו"ח עד 1 באפריל על הצעדים הנחוצים לאזן את המסחר עם יותר מ-200 מדינות וטריטוריות. לדבריו, הכוונה היא למסות יבוא באותו שיעור שמדינות אחרות מטילות על סחורה אמריקאית.
טראמפ הגדיר את מדיניות המכסים הזו כתגובה ישירה להתנהגות לא הוגנת מצד שותפות המסחר של ארה"ב. ההתנהגות הזו, לפי טראמפ, היא הטלת מכסים גבוהים יותר על חלק מהיבוא האמריקאי מאשר על סחורות דומות ממדינות אחרות. "כמעט בכל המקרים הם גובים מאיתנו הרבה יותר ממה שאנחנו גובים מהם. אבל הימים האלה נגמרו".
בכל זאת, בשלב זה המכסים נותרים ללא שינוי, לפחות עד לקבלת הדו"ח מצידו של שר המסחר הווארד לוטניק. דחיית היישום עצמו לאפריל מעניקה זמן למו"מ עם מנהיגי המדינות, שעשויים לנסות למנוע את הצעדים על ידי הורדת שיעורי המכסים שלהם. כך, ראש ממשלת הודי נרנדרה מודי שנפגש השבוע עם טראמפ בבית הלבן אמר כי הודו תעבוד עם ארה"ב על הסכם סחר חדש "המיטיב עם שני הצדדים".
"אם תבנו את המוצרים שלכם בארה"ב לא יהיו מכסים", הוסיף טראמפ בתדרוך לעיתונאים מהחדר הסגלגל. עוד ציין כי המכסים המתוכננים יהיו בנוסף למכסים של 25% שכבר השית על יבוא פלדה ואלומיניום. "היה צריך לעשות את זה כבר לפני שנים", הדגיש.
בפייננשל טיימס דיווחו כי ברזיל, הודו, יפן, קנדה והאיחוד האירופי הן בסכנה הגדולה ביותר להעלאת המכסים על היבוא מהן. עם זאת, בכיר בממשל ציין כי הבדיקה תתמקד גם במיוחד במדינות עמן יש לארה"ב את הגירעון התקציבי הגדול ביותר, הכוללות את מקסיקו וסין.
טראמפ תקף במיוחד בדבריו את האיחוד האירופי, על אף שהגוש נחשב לבן ברית קרוב של ארה"ב. הוא העביר ביקורת על מדיניות המע"מ של האיחוד והמס על שירותים דיגיטליים. "האיחוד האירופי קשוח מדי עם החברות שלנו", אמר. "הם תבעו את אפל, את גוגל ואת פייסבוק ועוד חברות רבות אחרות, וכולן חברות אמריקאיות... מערכת המשפט שם לא טובה במיוחד לחברות שלנו".