ממטוסים ועד לבירה ויהלומים: המכסים פוגעים בשלל תעשיות
נשיא ארה"ב אמנם הקפיא את מכסי הגומלין על מרבית המדינות, אך המכסים שעוד נותרו, האיום במכסים נוספים ובעיקר חוסר הוודאות הם בעלי השלכות שליליות על תעשיות רבות ברחבי העולם. בדלתא ובריינאייר כבר הודיעו כי ידחו קבלת מטוסים, ואילו בתעשיית היהלומים הזהירו מעצירה מוחלטת בפעילות. ניסאן מצמצמת בייצור הדגם הנמכר בארה"ב
דונלד טראמפ אמנם הקפיא חלק מתוכנית המכסים הנרחבת שלו, אך נותרו עדיין השלכות מרחיקות לכת על תעשיות רבות, זאת בשל המכסים שעדיין בתוקף, האיום למכסים נוספים ובעיקר חוסר הוודאות שאופף את מדיניות המסחר של הכלכלה הגדולה בעולם.
כך, בתעשיית התעופה כבר מתפתח קרב בין חברות התעופה ליצרניות המטוסים סביב השאלה מי יממן את מלחמת הסחר. מייקל או'לירי, מנכ"ל חברת התעופה ריינאייר הזהיר כי חברת הלואו קוסט הגדולה באירופה תדחה את מועד קבלת מטוסים מבואינג אם הם יתייקרו בשל המכסים. "אם מכסים יושתו על המטוסים הללו, ישנה סבירות גבוהה ביותר שנדחה את קבלת המשלוחים", אמר לפייננשל טיימס. הוא התייחס ל-25 מטוסים שהחברה אמורה לקבל מבואינג האמריקאית החל מאוגוסט. אם כי לדבריו החברה זקוקה למטוסים רק מסביבות מרץ ולכן "אנחנו עשויים לדחות את הקבלה ולקוות שההיגיון הבריא ינצח".
בדומה, בשבוע שעבר הודיע אד בסטיאן, מנכ"ל חברת התעופה האמריקאית דלתא איירליינס כי הם ידחו קבלת הזמנות מאיירבוס על מנת לא לשלם את המכסים. דלתא אמורה לקבל השנה עשרה מטוסים מאיירבוס האירופית. "אנחנו לא נשלם מכסים...אם מתחילים להוסיף עלויות למטוס אז קשה מאד לסדר את המתמטיקה של זה. לכן, הבהרנו לאיירבוס את עמדתנו", אמר.
אזהרה לגבי השלכות המכסים הגיעה גם מצידו של מנכ"ל ענקית הבירה קרלסברג, ג'ייקוב ארופ – אנדרסן. "המכסים עלולים לגרום להאטה בכלכלה העולמית שתשפיע על הצריכה הפרטית", אמר. "אין מנצחים במלחמות סחר". עם זאת, ציין כי קרלסברג חסינה יחסית למכסים של טראמפ מכיוון שמרבית העסקים של החברה הדנית הם באירופה ובאסיה, בעוד שארה"ב מייצגת פחות מ-0.1% מכלל נפח המכירות של קרלסברג. לכן הבעיה העיקרית של קרלסברג היא ממכסי התגובה של סין, זאת בהתחשב בכך שהיא מייצגת 18% מהמכירות שלה. לפי האנליסטים בברקליס, המכסים המוגבהים על מוצרים אמריקאיים עלולים לפגוע בכוח הצריכה של הסינים.
תעשייה נוספת שמתכוננת למשבר היא היהלומים. לפי הדיווחים, סוחרי יהלומים הזהירו כי המכסים יובילו ל"עצירה מוחלטת" בתעשייה המגלגלת 82 מיליארד דולר. המשלוחים היומיים דרך אנטוורפן בבלגיה הנחשבת למרכז הסחר של היהלומים, כבר ירדו לעומת הרמות הרגילות. ארה"ב היא צרכנית היהלומים הגדולה בעולם ומייצגת כחצי מהביקוש העולמי, אך היא נאלצת לייבא את כל היהלומים מכיוון שאין לה מכרות מקומיים. "זה משבש את התעשייה", טענה קארן רנטמיסטרס, מנכ"לית מרכז היהלומים של אנטוורפן. "הכל פשוט נעצר". ריצ'רד צ'טווד, יו"ר חברת הכרייה טרוסטקו ריסורסס הוסיף לחששות. "אם פתאות משיתים מכסים על יהלומים, פשוט מחסלים את התעשייה", אמר והוסיף כי על אף רצונו של טראמפ להחזיר ייצור לארה"ב, המכסים הללו לא יעשו זאת.
יתרה מכך, חוסר הוודאות סביב ההמשך פוגע בביקוש העולמי. "כשיש חוסר ודאות, אנשים מהססים לבצע רכישות, מהססים להשקיע", סיכם אנליסט היהלומים פול זימניסקי. "אני חושב שזה יורגש במידה רבה על רכישות של יוקרה, כמו יהלומים". אחת הנפגעות הגדולות ממשבר היהלומים תהיה הודו, שאחראית לליטוש של יותר מ-90% מהיהלומים בעולם. אם לא יושג הסכם בשלושת החודשים הקרובים בין ארה"ב להודו, יושת על יבוא מהמדינה מכס של 27%.
למול כל האזהרות הללו יש גם מי שכבר פועל. בסוכנות רויטרס דיווחו כי יצרנית המכוניות היפנית ניסאן תקצץ בחודשים הקרובים בייצור של הדגם הנמכר ביותר בארה"ב, Rogue. בעוד טראמפ הקפיא את מכסי הגומלין על המדינות, הוא הותיר על כנו את המכס של 25% על יבוא מכוניות. ניסאן חשופה במיוחד למכסים הללו, שכן ארה"ב נחשבת לשוק המרכזי שלה שמייצג יותר מרבע מהמכוניות שמכרה בשנה שעברה. מרבית המכוניות הללו יוצרו ביפן או במקסיקו.
בתוך כך יש גם מי ששומר על אופטימיות. מנכ"ל גולדמן זאקס דיוויד סלומון אמר כי הוא מאמין שטראמפ יקשיב לאזהרות העסקים לגבי השפעת מלחמת המכסים על הכלכלה העולמית. "אנחנו מקווים שהפידבק מצד חברות קטנות וגדולות, משקיעים מוסדיים ובסופו של דבר גם הצרכנים יתמכו בגישה שתוביל לודאות כלכלית גדולה יותר ולצמיחה ארוכת טווח", אמר אתמול (ב') בעת פרסום התוצאות הפיננסיות של הבנק.