אפילו שופט שמינה הנשיא טראמפ טוען שמאסק הוא סכנה לשלום הציבור
אחרי שהאיש העשיר בעולם השיג גישה חסרת תקדים למערכות מידע של הממשל בתפקיד מנהל המשרד לייעול, שופט חסם בפניו את מערכת התשלומים של משרד האוצר. שופטים בוחנים גם את חוקיות גישתו לנתוני משרד העבודה ומנעו ממנו להוציא לחל"ת את עובדי USAID
בתוך שלושה שבועות הצליח האיש העשיר בעולם לעורר סערה בארצות הברית ולהצית תיאוריות קונספירציה שהיו יכולות למלא קדנציה שלמה. מאז הפך לדמות מרכזית בסביבתו של הנשיא דונלד טראמפ, ועל רקע תרומתו הנדיבה בהיקף של 277 מיליון דולר לקמפיין הבחירות, השיג אלון מאסק גישה חסרת תקדים למערכות המידע הממשלתיות. אחת מהן נחסמה בפניו בסוף השבוע האחרון, לפחות באופן זמני.
מאסק, שמונה לעמוד בראש המשרד לייעול ממשלתי (DOGE) — גוף שהוא עצמו ייסד — מופקד על מאמצי ההתייעלות של הממשל הפדרלי, המתמודד עם חוב לאומי משמעותי בהיקף של 36 טריליון דולר. במסגרת מאמציו ביקש מאסק גישה לנתוני משרד האוצר במהלך שכינה "שקיפות רדיקלית". אולם בסוף השבוע, לאחר שהנושא עורר מחלוקת רבה, הורה שופט פדרלי על חסימת גישתם של מאסק וצוותו למערכת התשלומים של משרד האוצר, בנימוק של מניעת סיכון שלום הציבור בגלל "חשיפת מידע רגיש וסודי" ההופכת את מערכות משרד האוצר ל"פגיעות יותר מבעבר לפריצות". בתחילה נחסם מאסק מגישה למערכת על ידי פקיד במשרד האוצר, אך זה אולץ לפרוש, ושר האוצר החדש סקוט בסנט העניק למאסק את הגישה שביקש.
"לא קיבלו הכשרה"
19 תובעים כלליים ביקשו את צו החסימה, תוך שהם מצטטים מומחי סייבר שהזהירו כי מאסק וצוותו מבצעים שינויים במערכות התשלומים — מהלך שעלול להגדיל את פגיעותן למתקפות סייבר ולניסיונות חדירה מצד מדינות יריבות כמו סין ורוסיה. מומחה האבטחה והקריפטוגרף ברוס שנייר אף כינה את האירוע "אחת מפרצות האבטחה המשמעותיות ביותר" בתולדות ארצות הברית, וציין כי היא התאפשרה "לא באמצעות מתקפת סייבר מתוחכמת או ריגול זר, אלא דרך הנחיות רשמיות של בעל הון המחזיק בתפקיד ממשלתי בלתי מוגדר".
מנגד, בכיר במשרד האוצר השיב לשאילתות מצד נבחרי ציבור וציין בתגובה רשמית לבהלה כי "למשרד האוצר אין מחויבות גדולה יותר מניהול הכספים של הממשלה בשם העם האמריקאי", וכי הוא מחויב לשמור על שלמות המערכת ואבטחתה. עוד הדגיש, כי הגישה של מאסק נעשית לצורכי "קריאה בלבד". מאסק עצמו הסביר כי מדובר בהוספת מידע שגרתי לתשלומי האוצר היוצאים, שנועד לסייע באיתור הונאות, וכי מדובר ב"שינויים ברורים והכרחיים", שמתבצעים בכלל על ידי אנשי משרד האוצר הוותיקים, ולא על ידי מחלקתו.
זהו איננו האתגר המשפטי היחיד שהתעורר סביב פעילות משרד הייעול. בסוף השבוע דחה שופט פדרלי בקשה לחסום את גישת עובדי המשרד של מאסק לנתוני משרד העבודה. עם זאת, באותה נשימה הביע דאגה עמוקה מכך שעובדי המחלקה הצעירים ש"מעולם לא קיבלו הכשרה כלשהי בטיפול במידע סודי", עשויים לגשת ל"רשומות הרפואיות והפיננסיות של מיליוני אמריקאים". במקביל, שופט פדרלי שלישי קבע דיון בנושא תוכנית הפרישה מרצון רחבת ההיקף שפרטים עליה שלח מאסק למיליוני עובדי הממשל, זאת כחלק מהיערכות לקראת אפשרות של פיטורים נרחבים.
הגישה הזו איננה זרה למאסק, שפיטר כ־75% מעובדי טוויטר (כיום X) לאחר שהשתלט על הפלטפורמה החברתית. הוא אפילו השתמש באותה שורת נושא — "Fork in the Road" ("צומת דרכים") — בתוכנית הפרישה מרצון שהציע לעובדי טוויטר ולממשל הפדרלי. המהלכים הללו משתלבים עם עקרונות פרויקט 2025, תוכנית שגיבשו בכירים לשעבר בממשל טראמפ הראשון, הקוראת לרפורמות מרחיקות לכת ולפיטורי עובדים בהיקפים גדולים, באופן שעלול להשפיע על פעילות שירות המדינה בצורה דרמטית. טראמפ התנער מהתוכנית כשפורסמה, אך מינה את אחד מכותביה המרכזיים, ראסל ווט, לעמוד בראש משרד הניהול והתקציב של הבית הלבן, העובד כעת בשיתוף פעולה הדוק עם מאסק.
מטרתו של מאסק ברורה, והוא איננו מסתיר אותה — הוא פועל לצמצום הבירוקרטיה הפדרלית הנרחבת, לביסוס ממשל רזה יותר עם רגולציה פחותה על עסקים, צמצום השירותים הציבוריים והגברת סמכויות הנשיא. תומכיו טוענים כי בגיבוי טראמפ, מאסק מנסה לקצץ במנגנונים ממשלתיים היכן שרק ניתן, זאת מתוך הבנה שמכשולים משפטיים ומוסדיים יגבילו חלק מהיוזמות, תהליך שאפיין ממשלים רבים בעבר. בינתיים, מאסק מפגין בוז פומבי כלפי מנגנוני האיזונים והבלמים בדמוקרטיה האמריקאית, בין היתר כאשר צייץ על ההחלטה להגביל את גישת צוותו לנתוני משרד האוצר, כאילו נעשתה על ידי "אקטיביסט שמתחזה לשופט".
בעוד השופט נקט משנה זהירות בשל הרגישות הגבוהה של הנושא, הפעולה האקטיביסטית בפועל היא זו של מאסק. בשבועיים האחרונים הוא מצוי בעימות חזיתי עם הרשויות, מהלך שחלקים מהציבור רואים כהכרחי ורבים אחרים תופסים כחריגה מסמכות. אחת ההתנגשויות הבולטות היא מול הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי (USAID), גוף בן 64 שנים שהוקם ביוזמתו של הנשיא ג'ון קנדי ותפקידו לנהל את הסיוע האזרחי של ארצות הברית בעולם. מאסק וצוותו, שסמכותם המשפטית בנושא איננה ברורה, קבעו כי הסוכנות תפורק. "USAID הוא ארגון פשע", כתב מאסק למאות מיליוני עוקביו ברשת X. "הגיע הזמן שייסגר". סוכנות הייעול הודיעה על הוצאת רוב עובדי הסוכנות לחל"ת באופן מיידי וחזרתם הביתה עם משפחותיהם בתוך 30 יום, אך גם כאן התערב בית המשפט לטובתם. השופט קארל ניקולס, דווקא מינוי של טראמפ, ציין כי הדרישות הללו חשפו את העובדים ואת בני ובנות זוגם וילדיהם לסיכון ולהוצאות מיותרים. ניקולס הדגיש גם כי ממשל טראמפ, מתוך רצון לסגור בחופזה את הסוכנות, ניתק עובדים מהאימיליים הממשלתיים ומערכות תקשורת אחרות, הנדרשים להם כדי ליצור קשר עם הממשל הפדרלי במקרה חירום.