סגור
קבלת סיוע הומניטרי ב עזה
קבלת סיוע הומניטרי בעזה (צילום: Eyad BABA / AFP)

מבטל סיוע הומניטרי וקובע סדר יום חדש בפנמה: הקדנציה של טראמפ התחילה בסערה

הנשיא טראמפ ממשיך לממש את מדיניות 'אמריקה תחילה' עם איום במכסים על מקסיקו, קנדה וסין, דרישה להשתלט על גרינלנד ותוכנית להפסיק את פעילות סוכנות הסיוע האמריקאית ל-160 מדינות

בימים שקדמו למסיבת העיתונאים הדרמטית שלשום, שבה חשף טראמפ את תוכניתו להשתלטות על עזה, הנשיא הדהים מדי יום בתוכנית דרמטית אחרת. ממכסים של 25% שיושתו על מקסיקו וקנדה, דרך תוכניות להשתלט על תעלת פנמה ועל גרינלנד ועד לחיסולה של סוכנות הסיוע USAID הפועלת בכ־160 מדינות בעולם. הנשיא הנכנס לא משאיר אבן על אבן, והקדנציה שלו רק יצאה לדרך.
אמנם הנשיא דחה בחודש את השתת המכסים על מקסיקו וקנדה, אך הגישה התוקפנית כלפיהן וכלפי עוד עשרות מדינות ברחבי העולם עומדת בבסיס התנהלותו.
משיקולים של ביטחון לאומי, לטענתו, טראמפ מעוניין לרכוש את האי גרינלנד. האיומים האלה הלחיצו את ראשי האיחוד האירופי שמיהרו לגנות את המהלך הפוטנציאלי. "חייב להיות כבוד לטריטוריה ולריבונות של מדינות", הגיבה ראשת ממשלת דנמרק מטה פרדריקסן. "זו אבן פינה מהותית בסדר העולמי שבנינו מאז מלחמת העולם השנייה". על כך הגיב סגנו של טראמפ ג'יי.די ואנס: "לטראמפ לא אכפת ממה שהאירופים צועקים לעברנו. אכפת לו רק להציב את האינטרסים של אזרחי ארצות הברית בראש". האמירה הזו מזקקת את מדיניותו של הנשיא הנכנס: כוחניות בלתי מתפשרת וחסרת מעצורים.
מטרה נוספת שהציב עם כניסתו המחודשת לבית הלבן היא השתלטות על תעלת פנמה, שאותה בנתה ארצות הברית והעבירה לשליטת פנמה ב־1999. בבסיס השאיפה הזו ניצבת הטענה של טראמפ, לפיה התעלה נמצאת למעשה בניהול של סין. כדי לחדד את המסר, שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו ערך השבוע בפנמה את ביקורו הרשמי הראשון בתפקיד, שם נועד עם הנשיא חוסה מנואל מולינו וחילץ ממנו התחייבות לגדוע את הסכמי שיתוף הפעולה עם סין בפרויקט התשתיות הגלובלי של הנשיא שי ג'ינפינג.
בחזית הסינית, מכסים בגובה 10% יצאו השבוע לדרך, מהלך שזכה לתגובת נגד של מכסים על נפט גולמי, גז נוזלי טבעי, פחם ומוצרי חקלאות המיובאים מארצות הברית. אף שטראמפ אמר כי בכוונתו לשוחח "בימים הקרובים" עם שי ועורר בכך תקווה להרגעת המצב, אתמול הגיע מהבית הלבן מסר אחר. "הנשיא שי ביקש ליצור קשר עם טראמפ כדי לשוחח על הנושא ואולי להתחיל במשא ומתן, אז נראה איך זה יתפתח", אמרה לפוקס דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט.
נאמן לסיסמת הבחירות "אמריקה תחילה", טראמפ גם פועל במלוא הקיטור לצמצום הסיוע הבינלאומי שמעניקה ארצות הברית. בהתאם, החל מיום שישי יוצאו לחל"ת כל עובדי סוכנות הסיוע האמריקאית לפיתוח בינלאומי (USAID). לפי בכיר בארגון, מדובר "הלכה למעשה בסגירתו". בהודעת הממשל נמסר כי משרדי USAID בוושינגטון לא ייפתחו השבוע. "תודה על שירותכם", נכתב ביבושת בהודעה לעובדים. נציגי הארגון המוצבים ברחבי העולם נערכים עתה בקדחתנות לחזרתם לארצות הברית.
המהלך של טראמפ מחסל פעילות סיוע שהקים הנשיא ג'ון קנדי ב־1961. השקפתו היתה, שארצות הברית מחוייבת מוסרית לספק סיוע זר בהיותה המדינה העשירה בעולם, וכי מימון פרויקטים במדינות עניות יסייע למנוע קריסה של "מבנים פוליטים וחברתיים" וימנע השתלטות של משטרים טוטליטריים. עתה, בהפגנה של חוסר מוסריות, מבטל טראמפ סיוע זר בהיקף מיליארדי דולרים, שיועד בחלקו הגדול להצלת חיי אדם.