סגור
הפגנה של תושבים ילידים ב ארה"ב המבקשים להגן על קרקעותיהם מהפיכתן למכרות נחושת מפגינים מול בית משפט בקליפורניה במרץ 2023
הפגנה של תושבים ילידים מול בית משפט בקליפורניה, במרץ 2023 (צילום: REUTERS/Mike Blake)

ארה"ב: בימ"ש אישר העברת קרקעות לריו טינטו - למרות טענות של קהילות ילידים

הממשל הפדרלי יעביר אלפי דונמים באריזונה לטובת הקמת מכרה נחושת; בניית המכרה צפויה להרוס אתר שבו מתקיימים טקסים דתיים, אך הוא יספק יותר מרבע מהביקוש האמריקאי לנחושת לצורך המעבר לאנרגיה מתחדשת

בית המשפט לערעורים בארה"ב תמך בפסיקה שתאפשר לממשל הפדרלי להעביר אלפי דונמים באריזונה לחברת ריו טינטו להקמת מכרה נחושת. בכך דחה את הטענות שהציגו קהילות ילידים שביקשו לשמר את הקרקע בשל הערך הדתי והתרבותי שלה.
הפסיקה התקבלה ברוב דחוק של 6 מול 5 בבית המשפט לערעורים בסן פרנסיסקו, ומתבססת על החלטה מ-2014 של הקונגרס האמריקאי והנשיא באותו הזמן ברק אובמה להעניק את האדמה לריו טינטו ולשותפת המיעוט שלה, BHP, עבור פרויקט בניית מכרה נחושת.
הפסיקה התקבלה בעוד בארה"ב מתחמם המירוץ לקראת הבחירות לנשיאות שיתקיימו בנובמבר. הנשיא לשעבר דונלד טראמפ הוא המועמד המוביל לעמוד בראש המפלגה הרפובליקאית, והביע תמיכה במכרה. מולו יתמודד הנשיא המכהן ג'ו ביידן, שבבחירות הקודמות ביניהם ניצח בקושי באריזונה הודות לתמיכת המצביעים הילידים.
בניית המכרה צפויה להרוס אתר שבו מתקיימים טקסים דתיים, אך הוא יספק יותר מרבע מהביקוש האמריקאי לנחושת לצורך המעבר לאנרגיה מתחדשת. בניית המכרה תיצור מכתש ברוחב 3 ק"מ ובעומק 304 מטר שיהרוס את האתר הדתי.
"הפסיקה חסרת היגיון ולא הוגנת", אמר לוק גודריץ', עורך הדין שייצג את שבטי הילידים. לדבריו, הם מתכוונים לערער לבית המשפט הגבוה והוא מאמין שיש להם סיכוי גבוה בהתחשב בכך שחמישה שופטים תמכו בהם בערעור האחרון.
לעומת זאת, ויקי פיסי שמנהלת את פרויקט המכרה עבור ריו טינטו, בירכה על ההחלטה ואמרה כי בחברה ימשיכו לנהל דיונים מול השבטים, "כחלק מהמאמצים שלנו להבין ולטפל בחששות שהם מעלים".
ששת השופטים שתמכו בהעברת הקרקעות מונו על ידי נשיאים מהמפלגה הרפובליקאית, בהם חמישה שמונו על ידי טראמפ; זאת בעוד שארבעה מתוך חמשת השופטים המתנגדים מונו על ידי נשיאים דמוקרטים.