$
קורונה

משבר הקורונה

האנשים שהחלימו וחלו שוב בקורונה מבלבלים את הרופאים

בעולם הולכים ומתרבים הדיווחים על מטופלים שהחלימו וחלו שוב - אירועים שאינם תואמים את ההבנה הרווחת לגבי אופן ההידבקות בנגיף ואופן ההתפשטות שלו. לפי בלומברג, פתרון החידה הזו יעזור להתגבר על עוד שורה של אתגרים, החל ממציאת חיסון יעיל ועד להחלטה מתי לבטל את הסגר במדינות שונות

שירות כלכליסט 17:2902.05.20

עבר מעל לחודש מאז שמירבאי ניקולסון-מק'קלר מניו סאות' וולס באוסטרליה נדבקה בקורונה, ויוצרת הסרטים בת ה-35 כבר הייתה בטוחה שהיא על סף התאוששות. אבל אז קוצר הנשימה חזר, ואיתו גם כאבים בחזה. בביקור בחדר המיון ערכו לה שוב בדיקת קורונה, וכך יצא ששלושה ימים לאחר שקיבלה אישור רשמי מהרשויות שהיא בריאה ורשאית לסיים את הבידוד הביתי שלה, התבשרה שהבדיקה הנוספת יצאה חיובית. "מתי זה ייגמר כבר? אני כל הזמן תוהה לגבי זה", היא אמרה על העליות והמורדות שהיא חווה בנוגע למצב הבריאותי שלה. "האם אני עדיין מדבקת? איך אני יכולה לדעת שאני לא מדבקת?"

 

חיילים בניו יורק חיילים בניו יורק צילום: איי אף פי

 

לפי בלומברג, הסיפור שלה מצטרף לדיווחים המתרבים והולכים על מטופלים שהסימפטומים שלהם חוזרים ושוב מתגלים כחולים בקורונה, או אולי אפילו שנדבקו מחדש. הבעיה היא שהאירועים הללו לא תואמים להבנה הרווחת לגבי אופן ההידבקות מהנגיף ואופן ההתפשטות שלו.

 

התופעה הזו, של אנשים שחושבים שפתחו דף חדש ואז מגלים שהם עדיין חולים, מבלבלת את מומחי הבריאות שמנסים להבין את הנגיף המסתורי שצץ רק לפני חמישה חודשים. פתרון החידה הזו יעזור לפתור עוד שורה של אתגרים, החל ממציאת חיסון יעיל ועד להחלטה מתי לבטל את הסגר במדינות שונות.

 

אך קודם כל, למצב הזה יש השלכות קשות ברמה האישית, שהופכות את ההבראה למורכבת ומתסכלת עבור יותר ממיליון האנשים שחלו והבריאו. עד כה, לא בוצעו מספיק מחקרים כדי שיהיה ניתן להבין מדוע אצל חלק מהאנשים הסימפטומים מופיעים שוב, והאם מדובר בהדבקה חוזרת בנגיף או שהוא פשוט נשאר בגוף למשך שבועות. אחת האפשרויות היא שהנגיף גורם לקרישי דם שעלולים לגרום לסיבוכים מסוכנים אם לא מקבלים טיפול בתרופות נוגדות קרישיות, כך לדבריו של אדווין ג'יי.אר. ון ביק, מהמכון לחקר רפואי באוניברסיטת אדינבורו.

 

"כולם מנסים להבין את זה", הוסיפה איבון מלדונאדו, מומחית למחלות זיהומיות בבית הספר לרפואה של סטנפורד. "מה הסטטוס של אנשים שנדבקו, האם הם נחשבים מחוסנים? או שהם עוד עלולים להדביק אחרים?"

 

במדינות שבהן הצליחו להתגבר על גל ההדבקה הראשוני חוששים מהאפשרות שלנגיף יש דפוס עונתי - כך שהוא עלול לחזור בסתיו ולהחזיר אותנו שוב לתוך הסיוט הזה.

 

יתרה מכך, החזרה של חולים שכבר הבריאו תפעיל לחץ נוסף על בתי החולים שגם ככה כמעט ולא עומדים בעומס. לתופעה הזו עלולים להיות גם סיבוכים ארוכי טווח ברשתות הביטחון החברתיות ובביטוח, כתוצאה מההשפעות המתמשכות של החיים עם קורונה על חיי היום יום ועל הבריאות של האנשים.

בית חולים באיטליה בית חולים באיטליה צילום: איי אף פי

 

 

יהיו גם עלויות פסיכולוגיות גדלות והולכות. הממשלות עלולות לנסות לבודד את השורדים לתקופות ארוכות יותר מהחשש שהם עדיין מדבקים, וכך יגדל סף החרדה של המטופלים שגם כך סובלים מחוסר הוודאות סביב הבריאות שלהם. "הרבה מטופלים יסבלו מבעיות נפשיות", מסבירה מישל ביהל מקליבלנד קליניק באוהיו. "הם יסבלו מחרדה, דיכאון ופוסט טראומה".

 

ההנחה הרווחת היא שיש צורך בחיסון עדר כדי למגר סופית את המגיפה, אולם מכיוון שלא צפוי חיסון עוד השנה, נהיה תלויים בגורמים כמו לכמה זמן יש לאנשים שהחלימו חסינות ומה אחוז האנשים שצריכים להיות מחוסנים כדי להגן על ה"עדר".

 

חוסר הוודאות הרב בנוגע להידבקויות ולחיסונים יוצר דילמות מתסכלות עבור מטופלים כמו דניאלה אלווס מלונדון. היא שילמה 200 פאונד (251 דולר) לבדיקה פרטית שאבחנה אותה כחיובית. היא לא אושפזה אבל סבלה משיעולים, קוצר נשימה וכאבים שבאו והלכו במשך חודשים, ובשום שלב לא היה נראה שהיא בדרך להתאוששות כך שנותרה במצב תמידי של חוסר ודאות לגבי הבריאות שלה. "אני לא יודעת מתי הבדיקה תצא שלילית ואוכל לצאת שוב החוצה", היא מודה. "האם עליי לשלם 200 פאונד נוספים כדי לדעת אם אני בטוחה לאחרים?"

x