$
המזרח התיכון

ניתוח כלכליסט

נגיף הקורונה מאיים לחסל את מה שנותר מהמשק האיראני

מוקד התפרצות הנגיף באיראן הוא בעיר קום הקדושה לאסלאם השיעי, אליה עולים לרגל כ־25 מיליון איש מדי שנה. סגירת הגבולות מצד עיראק, טורקיה, איחוד האמירויות ואפגניסטן, שקולטות יחד עם סין כ־70% מהיצוא האיראני, צפויה להנחית מהלומה על המשק

דורון פסקין 10:3926.02.20

וירוס הקורונה ממשיך להתפשט באיראן ללא שליטה, מה שצפוי להנחית מהלומה נוספת על המשק האיראני, הנתון ממילא תחת סנקציות חונקות. אתמול (ג') הודיע איראג' חרירצ'י, סגן שר הבריאות האיראני, כי נדבק בנגיף. הוא אמר את הדברים יום לאחר שהופיע זחוח במסיבת עיתונאים כשהוא דוחה הצעות להסגר מסיבי בעיר קום, מוקד ההתפרצות במדינה. קום היא עיר קדושה לאסלאם השיעי ונמצאת במרכז המדינה. אתמול הצהירו השלטונות כי מספר המתים מהנגיף באיראן הגיע ל־15.

 

 

מכה למסחר ולתיירות

 

העובדה שאיראן מנותקת ממערכת המסחר הבינלאומית בשל הסנקציות המוטלות עליה צפויה לצמצם את היקף הנזקים בעולם. הדבר תקף גם לגבי ירידת מחירי הנפט, בשל הצמצום הדרסטי של יצוא נפט מאיראן.

 

סגן שר הבריאות האיראני איראג' הארישי. נדבק בקורונה סגן שר הבריאות האיראני איראג' הארישי. נדבק בקורונה

 

למעשה, עוד לפני גילוי הנגיף באיראן הוא איים לחסל את הגישה המוגבלת שנותרה לכלכלה האיראנית לשווקים העולמיים. זאת משום שסין היא שותפת הסחר המובילה של איראן, כשהיקף הסחר בין המדינות עמד על כ־40 מיליארד דולר בשנה שעברה.

 

25% מהיצוא האיראני מופנים לסין. בין מרץ לדצמבר 2019 שווי היצוא הממוצע של איראן לשוק הסיני הגיע לכמיליארד דולר בחודש. המקור של חלק ניכר מהכנסה זו הוא יצוא נפט לשוק הסיני, למרות הסנקציות האמריקאיות.

 

 

בעקבות גילוי הנגיף באיראן וסגירת הגבולות מצד המדינות השכנות, איראן צפויה לאבד עוד שוקי יצוא חשובים. לפי נתוני הסחר המתפרסמים באיראן, עיראק, איחוד האמירויות, טורקיה ואפגניסטן הם יעדי היצוא החשובים ביותר, שיחד עם סין קולטים כ־70% מהיצוא האיראני. בימים האחרונים המדינות הללו הודיעו על סגירת הגבולות עם איראן ואיסור כניסה ממנה.

 

אף שעיראק עדיין לא אסרה כניסת סחורות מאיראן, בבגדד מעריכים כי צעד כזה הוא בלתי נמנע, וצפוי להתרחש כבר בימים הקרובים. בשנים האחרונות הפך השוק העיראקי ליעד יצוא מועדף על איראן, עם שווי יצוא חודשי מוערך של כ־750 מיליון דולר.

 

הצעדים של המדינות השכנות לא יפגעו רק בהכנסות מיצוא של איראן, אלא גם במגזר חיוני שתופס מקום מרכזי בכלכלת איראן בשנים האחרונות - התיירות, ובעיקר התיירות הדתית. 

 

חיילים פקיסטנים בגבול עם איראן חיילים פקיסטנים בגבול עם איראן צילום: איי אף פי

 

בשנה שעברה ביקרו באיראן כ־7 מיליון תיירים והכנסותיה מתיירות עמדו על כ־12 מיליארד דולר. חלק ניכר מהמבקרים מגיע ממדינות שכנות דוגמת אזרבייג'ן, טורקיה, פקיסטן ועיראק.

 

התיירות מעיראק הפכה למקור הכנסות חשוב עבור איראן. בממוצע בכל חודש מבקרים באיראן כ־350 אלף עיראקים המוציאים בממוצע במהלך שהותם כ־1,500 דולר. נתח משמעותי מהתיירים מגיע למקומות הקדושים לשיעים, ובכלל זה קום.

 

הסתרת מידע מהציבור

 

הציבור האיראני מורגל בהודעות הכזב של השלטונות מהשנים האחרונות, כמו הצהרתם מתחילת השנה כי נפילת המטוס האוקראיני נגרמה מטעות טכנית. לכן הם מייחס אמון מועט לנתונים הרשמיים וסבורים כי השלטונות מסתירים את מספר המתים מהנגיף, הגדול פי כמה מזה הרשמי.

 

ביום שני האחרון הצהיר חבר פרלמנט המייצג את קום כי מספר המתים בה מהנגיף עומד על יותר מ־50, דבר שערער עוד יותר את אמינות ההודעות הממשלתיות.

התחושה בקרב האוכלוסייה האיראנית היא שהשלטונות אינם ערוכים או אינם מעוניינים לנקוט צעדים לעצירת התפשטות הנגיף, מחשש כי הדבר יגביר את התסיסה נגדם. לנוכח אוזלת היד של השלטון, מאיראן החלו לזרום ידיעות על הפגנות באזורים שונים, בשלב זה בהיקף קטן.

 

בקרב האיראנים ישנה תחושה לא רק של כעס, אלא בעיקר של פאניקה. על כך יכולים להעיד דיווחים מאיראן על מחסור חמור במסכות מגן שאזלו מבתי המרקחת.

הציבור באיראן בטוח כי ראשי המשטר היו מודעים להתפרצות הנגיף עוד לפני כמה שבועות, אך הסתירו זאת מהציבור מחשש לצניחת אחוזי ההצבעה בבחירות לפרלמנט שהתקיימו ביום שישי האחרון.

 

לשאלה כיצד הפכה איראן למרכז הפצת הנגיף במזרח התיכון אין תשובה ברורה. האיראנים אמנם הכריזו על הפסקת הטיסות לסין וממנה בשלהי ינואר, אך לא עשו הרבה מעבר לכך. משרד הבריאות האיראני האשים "מסתננים בלתי חוקיים" שהגיעו מאחת המדינות השכנות כמקור לנגיף. עם זאת, דיווחים בלתי רשמיים גורסים כי הנגיף הובא לאיראן על ידי יועצים סינים המועסקים בפרויקטים בקום או פועלים סינים שמועסקים בפרויקטי בנייה.

 

חיטוי מסגד פטימה מסומה בעיר קום, אתמול חיטוי מסגד פטימה מסומה בעיר קום, אתמול צילום: איי אף פי

 

יהיה המקור אשר יהיה, השלטון האיראני לא נוקט צעדים נוקשים כמו במדינות אחרות ודחה את הקריאות להטיל סגר על קום. ההחלטה להימנע מסגירת הגישה למרכז השיעי החשוב בעולם היא בעלת פוטנציאל הרסני מבחינת הפצת הנגיף. בכל שנה פוקדים את קום כ־25 מיליון עולי רגל, רובם מאיראן. מספר עולי הרגל הזרים שמגיעים לעיר עומד על כ־3 מיליון בשנה, כולל ממדינות נחשלות כמו אפגניסטן ופקיסטן.

 

כדי לא להחריף את תחושת המשבר במדינה ולמזער נזקים כלכליים, משטר האייתולות נמנע מסגירת גבולות עם מדינות שכנות. לכן במדינות הממשיכות לקיים קשרים עם איראן כבר התגלו מקרי קורונה ‑ כולל לבנון, עיראק, עומאן, כווית ובחריין. מה שעלול לתרום לעליית מספר הנדבקים באזור הוא מצב התשתיות הרעוע של מערכות הבריאות במדינות אלה.

 

הפסקת הטיסות וסגירת המעברים שנקטו שכנותיה של איראן מסוף השבוע האחרון הם צעדים שבוצעו מאוחר מדי, שכן החשש הוא שבשבועות האחרונים עברו נשאי הנגיף מאיראן למדינות אחרות באזור.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com .

x