$
כלכלה ומדיניות

נגיף הקורונה

ראלף לורן וליווי'ס סוגרות סניפים בסין, באידו מעכבת דו"חות

קמעונאיות האופנה סגרו מחצית מסניפיהן בסין על רקע התפרצות הנגיף. גם סווטש, פנדורה, ויצרנית בירה קורונה מצמצמות פעילות או מדווחות על צניחה בתנועת הלקוחות. ענקית הטכנולוגיה הסינית תפרסם את תוצאות הרבעון באיחור של שלושה שבועות

עדי ברק 23:1705.02.20

התפרצות נגיף הקורונה, שהתגלה לראשונה בעיר ווהאן בירת מחוז חוביי בסין, כבר זרעה כאוס ופאניקה בקרב תיירים שביטלו טיסות ומלונות, מדינות שהכניסו אזרחים להסגר, ותעשיית רכב שמנסה למצוא תחליף לרכיבים הסיניים.

 

בד בבד, קצב התפשטות המחלה מאלץ קמעונאית לצמצם את פעילותן בסין, בתגובה להסתגרות התושבים בבתיהם וכצעד למזעור נזקים.

 

חברת התכשיטים הדנית פנדורה דיווחה על ירידה בכמות הלקוחות בסניפיה בהונג קונג ובסין, אך עדיין מתקשה להעריך את הנזקים. עד כה סגרה החברה 70 סניפים במדינה, שהם שליש מסניפיה בסין ובהונג קונג. סניפים אלה אחראים על כ־10% מהמכירות השנתיות של פנדורה.

אל הקמעונאית הצטרפו גם בית האופנה הגרמני הוגו בוס, מותג היוקרה האמריקאי ראלף לורן ויצרנית הג'ינס האמריקאית ליווי'ס, שהודיעו כולם על סגירת סניפים בסין.

 

בהוגו בוס נערכים לסגירת חלק מסניפיהם במעצמה האסיאתית, והסניפים שלא ייסגרו יפעלו בשעות מצומצמות מהרגיל. מהלך זה מגיע כשבועיים בלבד לאחר שבית האופנה דיווח על תוצאות רבעוניות שעלו על התחזיות, כשהמכירות ברבעון הרביעי של 2019 צמחו ב־5%, ל־825 מיליון יורו. "אני מרוצה במיוחד מההתקדמות שנרשמה בשני מנועי הצמיחה האסטרטגיים שלנו, אונליין וסין", אמר מנכ"ל הוגו בוס, מארק לנגר, עם פרסום הדו"חות.

 

קניון כמעט נטוש בבייג'ינג קניון כמעט נטוש בבייג'ינג צילום: AFP

ראלף לורן הודיעה על סגירת מחצית מ־110 הסניפים בסין, ומנכ"ל החברה פטריס לובה הזדרז להרגיע את המשקיעים, כשהדגיש שסין אחראית על פחות מ־4% מהפעילות העסקית של המותג. עם זאת, על פי נתוני חברת המחקר S&P Global, הלקוחות הסינים מהווים כ־35% מתעשיית היוקרה הגלובלית, כך שראלף לורן רחוקים ממימוש הפוטנציאל.

 

גם ליווי'ס הודיעה שתסגור חצי מסניפיה בסין, וביניהם הסניף הגדול ביותר שלה במדינה, שנפתח בווהאן באוקטובר האחרון. "המהלך יעיב על יעדי הצמיחה שלנו בטווח הקרוב", הודה סמנכ"ל הכספים של החברה ארמיט סינג בראיון לסוכנות רויטרס. החטיבה הסינית של ליווי'ס אחראית על כ־3% מהכנסות החברה.

יצרנית השעונים השוויצרית סווטש הודיעה על סגירת חמשת סניפיה בווהאן. לפי הערכת בנק ההשקעות הקנדי RBC, הלקוחות הסינים אחראים ל־53% מהמכירות הגלובליות של החברה. מתחילת השנה נפלה מניית סווטש בכ־8% ונסחרת כעת סביב 255 פרנק שוויצרי (262.3 דולר).

 

לא רק לקמעונאיות הביגוד והאקססוריז יש בשורות קשות למשקיעים. בסוף השבוע הודיעו ענקית האינטרנט הסינית באידו וחברת הסטרימינג שבשליטתה IQiyi על דחיית מועד פרסום תוצאותיהן לרבעון הרביעי של 2019 ולשנה כולה, מ־6 בפברואר ל־27 בפברואר. שתי החברות ציינו כי המהלך מגיע על רקע התפרצות הקורונה. מאז מחיר השיא שרשמה ב־10 בינואר, נפלה מניית באידו ביותר מ־9% לכ־132 דולר. בסוף 2019 עמד מספר משתמשי IQiyi, המכונה גם נטפליקס הסינית, על 106 מיליון אנשים.

 

אווירת הבהלה משאירה את הסינים גם מחוץ לפאבים. בהתאם, יצרנית הבירה הדנית קרלסברג, האחראית גם על מותגים כמו טובורג וסומרסבי, דיווחה על צניחה חדה במכירות משקאותיה בסין, בעיקר אלה שנמכרים במסעדות ובברים. קרלסברג, המפעילה 25 מבשלות במדינה, ציינה שעדיין מוקדם להעריך את ממדי הנזק. על פי דיווח של רויטרס, ענקית המשקאות הבלגית AB InBev הקפיאה פעילות בחלק מהמבשלות שלה בסין. בין מותגי הבירה שבעלותה נמצאים לף, סטלה וקורונה.

 

סוכני נדל"ן נערכים לצניחה חדה במכירות בתים בסין

 

שוק הנדל"ן למגורים בסין שרוי בקיפאון, זאת ברקע סגירת עשרות משרדי מכירות בהוראת הרשויות, כמגננה נגד התפשטות הקורונה. על כך מדווח ה"סאות' צ'יינה מורנינג פוסט". סוכנים נערכים עתה לצניחה של עד 80% במכירות בחודש פברואר.

 

"יש לנו כעת אפס עסקאות", כך לפי וואנג, העובד באחת מסוכנויות הנדל"ן הגדולות בסין, בשנז'ן. "גם אם אנשים רוצים לראות בתים, חל איסור על מבקרים להגיע", ציין. הסוכנות פועלת בעיקר באזור פוטיאן, שם נתבקשו עסקים שאינם חיוניים להישאר סגורים עד ל־10 בפברואר לפחות. בדומה, הרשויות ב־60 ערים לפחות אסרו על סוכנויות נדל"ן להיפתח לציבור.

 

מספר מקרי הקורונה שדווח בשנז'ן, בירת הטכנולוגיה של דרום סין, מטפס במהירות ונאמד שלשום ב־245 מקרים, יותר מאשר בבייג'ינג, שנגחאי וגואנגז'ו.

 

הסגר מגיע לאחר שב־2019 נחלשו מכירות הנדל"ן למגורים בסין ב־0.1% ל־1.72 מיליארד מ"ר, כך לפי לשכת הסטטיסטיקה הסינית. השווי הכולל של הנכסים צמח ב־6.5%, ל־16 טריליון ין (2.3 טריליון דולר). מחיר ממוצע של בית חדש ב־70 ערים מובילות טיפס ב־0.3% בנובמבר לעומת חודש קודם לכן, העלייה הקטנה ביותר בכמעט שנתיים.

 

בתוך כך דווח כי קרן ביל ומלינדה גייטס תתרום 100 מיליון דולר לטובת המלחמה הגלובלית בנגיף הקטלני. הקרן תעביר באופן מיידי 20 מיליון דולרים למען "הגברת קצב האיתור, הבידוד של החולים והטיפול בהם", זאת על מנת למתן את קצב ההתפשטות של הנגיף. קרן הצדקה הרפואית Wellcome דיווחה היום כי תתרום 10 מיליון ליש"ט למען המלחמה בווירוס.

שירות כלכליסט

 

x