$
כלכלה ומדיניות

התשובה לטראמפ: יפן והאיחוד האירופי יבטלו מכסים על גבינות ומכוניות

לקראת פסגת ה־G20 שתיפתח מחר בהמבורג, יציגו יפן והאיחוד האירופי הסכם סחר חדש שיכסה יותר מרבע מכלכלת העולם. על רקע נסיגתו של נשיא ארה"ב מהסכמי סחר גלובליים, הצדדים העלו הילוך וסיימו ארבע שנים של מו"מ מפרך

שירות כלכליסט 08:3406.07.17

יפן והאיחוד האירופי עובדים מסביב לשעון על מנת להסיר את המכשולים האחרונים שנותרו בדרך להסכם סחר שיכסה יותר מרבע מכלכלת העולם. זאת על רקע שאיפתם לחדד את עמדתם כמתנגדים למהלכי פרוטקציוניזם.

 

לאחר שבועות ארוכים של מו"מ קשוח בטוקיו, שסיכמו ארבע שנים של דיונים, שר החוץ היפני פומיו קישידה הגיע השבוע לבריסל לפגישות עם נציבת הסחר של האיחוד האירופי ססיליה מלמסטרום. שני הצדדים מקווים לחשוף את פרטי ההסכם בפסגה שתתקיים היום בבריסל, לקראת פגישת ראשי 20 המדינות המתועשות (G20) שתיפתח מחר בהמבורג.

 

 

"השגנו התקדמות משמעותית אבל עדיין ישנם נושאים חשובים שנדרשים לפתרון", אמר ראש ממשלת יפן שינזו אבה שהגיע אתמול לבירה הבלגית, בשיחה עם עיתונאים בטוקיו השבוע. "ישנה חשיבות ראשונה במעלה לכך שיפן והאיחוד האירופי יניפו את דגל הסחר החופשי על רקע מהלכים פרוטקציוניסטיים". אותם מהלכים מיוחסים לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שאינו מעוניין לקחת חלק בשיחות סחר רב־לאומיות, כולל עם אירופה וקבוצת המדינות של אסיה־פסיפיק. הצהרתו כי ארה"ב תפרוש מהסכמים משותפים אף היוותה את הזרז להחלטת האיחוד האירופי ויפן להגביר את קצב השיחות.

 

עיקר המחלוקת נסב על מכסים על מוצרי חלב וכלי רכב, כאשר על פי דיווח הטלוויזיה היפנית, הצדדים הצליחו לגשר על רובה. על פי הסכם המסגרת תקבע יפן מכסה שעליה יושת מכס מינימלי עבור גבינה אירופית ותבטל את המכסים לאורך תקופה של 15 שנה. במקביל, האיחוד האירופי יבטל מכסי מכוניות לאורך תקופה של שבע שנים.

 

אבה, הנתון ללחצים בזירה הפוליטית ביפן, נדרש על ידי המפלגה הליברל דמוקרטית בראשותו להגן על האינטרסים של יצרניות הגבינה ביפן. על פי תחזיות האיחוד האירופי, שהוא היצואן הגדול בעולם של גבינה, ההסכם החדש יגדיל את הייצוא של מזון מעובד ליפן, כולל בשר ומוצרי חלב, בסכום של 10 מיליארד יורו. במקביל, ההסכמים במגזר כלי הרכב מתגבשים כשברקע תלונות יצרניות הרכב ביפן, כי הן מפסידות למתחרות שלהן מדרום קוריאה, המקיימות כבר הסכם סחר עם אירופה.

הנשיא טראמפ, שהגיע אתמול לפולין לפגישה עם הנשיא אנז'יי דודה, צפוי למפגשים סוערים בפסגת ה־G20 בהמבורג, שם הוא ייוועד לראשונה פנים מול פנים עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. בפסגה צפוי טראמפ לקיים דיונים בכמה וכמה נושאים בוערים וקריטיים, כמו המלחמה בטרור, מלחמת האזרחים בסוריה וסחר.

 

בפגישתו עם פוטין, טראמפ יצטרך, לפי הערכות פרשנים, לגבש דרכים לשיתוף פעולה בנושאים כמו סוריה ודאע"ש. זאת על רקע היחסים השנויים במחלוקת של ממשלו עם מוסקבה וחקירה של ה־FBI בסוגיית התערבות רוסית במערכת הבחירות לנשיאות ארה"ב. שני המנהיגים צפויים לקיים פגישה רשמית ממושכת בשולי פסגת ה־G20, ולא שיחה בלתי רשמית במסדרונות האירוע — כך על פי גורמים בבית הלבן והקרמלין, שאישרו את הדיווח.

 

בינתיים, מנהיגים אירופים ובהם המארחת של הפסגה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, נערכים לשיחות עם טראמפ על שני נושאים רגישים במיוחד: סחר והתחממות גלובלית. השבוע, עם השקת קמפיין הבחירות שלה, מרקל הדגישה כי ארה"ב כבר לא נחשבת "חברה".

 

"סדר היום של ה־G20 צפוי לכמה וכמה שיחות לא נחמדות", אמר צ'רלס קופצ'אן, עמית בכיר במועצה ליחסי חוץ בארה"ב, לרשת אן.בי.סי. "מה שישלוט בסדר היום זה שינוי האקלים, סחר חופשי, הגירה, וטראמפ הוא די בודד במערכה בדעותיו בסוגיות הללו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x