$
בשולי החדשות

פייסבוק - לעשירים בלבד?

חוקרים מצאו כי סטודנטים עניים משתמשים פחות בפייסבוק: "הדבר עשוי למנוע מהם הטבות כמו מעמד חברתי וסיכוי טוב יותר למצוא עבודה". עוד נמצא: נשים משתמשות במדיה החברתית יותר מגברים

סוכנויות הידיעות 18:4626.06.13
המדיה החברתית צריכה לשקול מחדש את המוניטין שלה כמקדמת שוויון, כך לפחות עולה ממחקר חדש, שמצא שהסבירות שסטודנטים מרקע סוציו-אקונומי נמוך יתקשרו ויחלקו מידע בפייסבוק היא נמוכה יותר לעומת הסבירות שסטודנטים עשירים יותר יעשו זאת. עורכי המחקר מעריכים כי התנהגות זו עשויה להשפיע גם על הביצועים האקדמיים וחיי החברה של הסטודנטים.

בסקר שניהל פרופסור ריינול ג'ונקו מאוניברסיטת פורדון השתתפו 2,359 סטודנטים שגילם הממוצע עמד על 22. המטרה הייתה להבין כיצד מגדר, מוצא אתני ומעמד סוציו - אקונומי משפיעים על כמות הזמן ועל אופן השימוש באתר הרשת החברתית. המשתתפים התבקשו להעריך כמה זמן ביום הם מבלים בפייסבוק ומה הם עושים באתר. אם כי יש ככל הנראה לקחת את התשובות בעירבון מוגבל, שכן מחקר קודם של ג'ונקו הראה כי דיווח עצמי מהווה ייצוג לא מדויק של הזמן שהסטודנטים באמת מבלים באתר.

 

גולשים בפייסבוק. לעשירים ונשים בלבד? גולשים בפייסבוק. לעשירים ונשים בלבד?

 

במחקר הנוכחי, ג'ונקו מצא שסטודנטים שרמת ההשכלה של ההורים שלהם נמוכה יותר, ולפיכך הם ככל הנראה בעלי רקע סוציו – אקונומי נמוך יותר, הראו פחות נכונות לעסוק בשבע מתוך 14 הפעילויות הבסיסיות שמבוצעות בפייסבוק, כולל תיוג תמונות, שליחת הודעות פרטיות, שימוש בצ'אט ויצירת אירועים.

 

המחקר אמנם לא קבע אם ישנן פעילויות שסטודנטים ממעמד סוציו – אקונומי נמוך יותר מעדיפים לעסוק בהן, אך ג'ונקו מדגיש כי בולט ביותר מאילו פעילויות הם העדיפו להימנע."ניתן להסיק כי סטודנטים ממעמד סוציו – אקונומי נמוך יותר, הם בעלי סבירות נמוכה יותר להשתמש בפייסבוק לביצוע אותן פעילויות עבורן הוא נוצר", טוען ג'ונקו. "הוויתור שלהם על השימוש בדרכי ההתקשרות הללו עשוי למנוע מהסטודנטים את ההטבות הנובעות מהשתתפות באתרים מסוג זה, כגון הון חברתי מוגבר, שיפור האינטגרציה החברתית, הזדמנויות ללמידה מחברים לכיתה ושיפור היכולות הטכנולוגיות והתקשורתיות, שזוכות להערכה רבה בשוק העבודה".

 

עם זאת, המחקר של ג'ונקו גילה כי בסופו של דבר למגדר יש את ההשפעה העיקרית על ההבדלים באופן השימוש של הסטודנטים באתר. הסטודנטיות שנשאלו הגיבו יותר על סטטוסים, עדכנו את הסטטוס שלהן לעיתים קרובות יותר, ופרסמו יותר תמונות לעומת הסטודנטים.

 

המחקר של ג'ונקו מצטרף לשורה של מחקרים שנערכו בשנים האחרונות ובחנו את הקשר בין השימוש של סטודנטים בפייסבוק, להצלחה האקדמאית ולרווחה החברתית שלהם. המחקרים הללו הציגו מסקנות מעורבות בקשר לשאלה עד כמה הרשת החברתית מטיבה עם הסטודנטים לתואר ראשון. מחקר שפורסם בתחילת השנה לדוגמה, מצא כי ההערכה העצמית של משתמשי הפייסבוק צומחת לאחר שהם מסתכלים על הפרופיל של עצמם במשך חמש דקות, אך כשהתבקשו לענות על מבחן קצר במתמטיקה התוצאות שלהם היו יותר גרועות משל נבחנים שלא בדקו קודם לכן את עמודי הפייסבוק שלהם.

 

מרכז המחקר PEW מצא גם כן כי בעלי הכנסות גבוהות יותר משתמשים יותר בפייסבוק. המחקר מדצמבר 2012 חשף כי 48% מהבוגרים במשקי הבית שההכנסה שלהם נמוכה מ-30 אלף דולר בשנה משתמשים בפייסבוק, בעוד שבמשקי בית שמרוויחים יותר מ-75 אלף דולר הנתון עמד על 65%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x