$
כלכלה ומדיניות

"הסוציאליסטים בספרד הותירו בעיות רבות מדי, נזדקק לחילוץ מלא"

ראש עיריית מדריד אנה בוטיה היא הפוליטיקאית הבכירה הראשונה בספרד שמודה בפומבי כי המדינה תזדקק לחבילת חילוץ מלאה. בתוך כך, ההלוואות הרעילות בספרד הגיעו בחודש יוני לשיא של 9.4% מתיק ההשקעות

סוכנויות הידיעות 17:2518.08.12

ראש עיריית מדריד אנה בוטיה סבורה שאין מנוס וספרד תזדקק לחילוץ כולל. בוטיה, אשתו של ראש הממשלה לשעבר חוסה מריה אסנר, היא הפוליטיקאית הבכירה הראשונה במדינה שמודה בפומבי כי ספרד תזדקק לחילוץ בינלאומי. "אין ספק שנצטרך לפנות לעזרתו של האיחוד האירופי", אמרה בראיון לסוכנות הידיעות הספרדית יורופ פרס.

 

בוטיה טענה כי המפלגה הסוציאליסטית ששלטה עד לא מזמן במדינה "הותירה בעיות רבות מדי, שיהיה קשה להתמודד עמן ללא סיוע בינלאומי". לדבריה, "המצב שבו נמצא ראש הממשלה מריאנו ראחוי לנוכח הגירעון העצום ונטל החוב הכבד לא מותיר לו ברירה אלא לפנות לקבלת סיוע בינלאומי".

 

בנוסף, נראה כי גם הציבור במדינה איבד את האופטימיות: על פי סקרים שנערכו בסוף השבוע בקרב 1,100 נשאלים ופורסמו ביומון "סון בואנס נוטיסיאס". 56% מתושבי המדינה הפסיקו לצפות במהדורות החדשות מאחר שאלה נושאות אופי שלילי ופוגעות במצב הרוח. בנוסף, 28% דיווחו שהם חוששים לשמוע בחדשות על יציאה של ספרד מגוש היורו.

 

לואיס דה גינדוס, שר האוצר של ספרד לואיס דה גינדוס, שר האוצר של ספרד צילום: בלומברג

 

בתוך כך, היקף ההלוואות הרעילות, הפיגורים בתשלומים ושמיטת החובות לבנקים ספרדיים ולמוסדות פיננסיים אחרים במדינה הגיע ביוני האחרון לשיא של כל הזמנים: 164.3 מיליארד יורו שהם 9.42% מכלל תיק האשראי הספרדי, כך דיווח ביום שישי הבנק המרכזי במדינה. בתוך חודש עלה היקף ההלוואות הרעות בספרד ב־8.39 מיליארד דולר. לשם השוואה, השיא הקודם נרשם בפברואר 1994 ועמד על 9.15% מתיק האשראי.

 

לפי דיווח של "הוול סטריט ג'ורנל", בבנק המרכזי הלוואה עוברת לקטגוריה של "רעה" כאשר הלקוח מפגר בתשלומים שלושה חודשים ברציפות. בבנק המרכזי הוסיפו שמאז יוני 2011 נרשמה עלייה מתמדת בכמות ההלוואות הרעות, וכי הסכום המצרפי שלהן עלה בתוך שנה ב־42.7 מיליארד יורו.

 

במקביל לעלייה בהלוואות הרעות נרשמה ירידה בהיקף הפיקדונות שנשחקו בתוך שנה ב־6.59%, מה שממחיש את המשבר העמוק שבו נמצאת המערכת הבנקאית של ספרד. "לנוכח הקיצוץ בתקציב, קיצוץ בשכר, פיטורים מתמשכים ואבטלה המגיעה ל־25%, זה נורמלי שאנו רואים יותר הלוואות רעות, אבל קצב הגידול בהן הוא מפתיע", אמרה מריה לופז, אנליסטית בנקאות ממדריד, בראיון לעיתון. הבנקאים עצמם מסבירים את העלייה המהירה בהיקף ההלוואות הרעות בהסלמה במשבר הנדל"ן: קבלנים רבים מתקשים למכור את הדירות שבנו, או לחלופין מקבלים עבורן סכומים נמוכים בהרבה ממה שציפו - מה שמקשה עליהם לעמוד בהחזרי הלוואות שנטלו. מחירי הדירות ברבעון השני של השנה ירדו בספרד ב-8.3%, ועל פי תחזיות של כלכלנים הצפי הוא שימשיכו לשקוע גם במהלך 2013.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x