$
המזרח התיכון

אחרי חיסול הבכירים בדמשק: הלירה הסורית איבדה 10%

מאז תחילת המשבר בסוריה לפני כשנה וחצי התחזק הדולר בכ-105% ביחס ללירה; נכון לסוף חודש מאי קצב האיפלציה עלה ב-32.5%

דורון פסקין 21:0619.07.12
הלירה הסורית איבדה אתמול (ד') עוד 10% מערכה אחרי הידיעות כי הפיצוץ במבנה הביטחון הלאומי בדמשק חיסל בכירים ביטחוניים ובכלל זה את שר ההגנה דאוד ראג'חה וגיסו של הנשיא, אסף שווכת. ההערכות הן כי הלירה הסורית תוסיף ותאבד מערכה באופן מהיר בימים הקרובים.

 

המומחה הכלכלי הסורי, סמיר סעפאן אמר בראיון לרשת "אלערבייה" כי קשה לצפות את שיעור הירידה של הלירה הסורית בתקופה הקרובה. להערכתו, השלטונות לא יאפשרו לשער הלירה לצנוח כל יום בשיעור כמו שראינו אתמול וינקטו בשורה של אמצעים כדי לבלום את המגמה. כמו כן, לא שלל המומחה כי השלטונות יפנו שוב בקרוב לאופציית הדפסת הכסף כפי שנעשה באחרונה עת הוכנסו למחזור 75 מיליארד לירות סוריות חדשות שהודפסו ברוסיה.

 

דאוד עבדאללה ראג'חה שחוסל דאוד עבדאללה ראג'חה שחוסל צילום: אי פי אי

 

סעפאן הזכיר כי גם בימיו האחרונים של שלטון סדאם חוסיין בעיראק רשם הדינאר המקומי פיחותים יומיים שבין 10% ל-30% עד למצב של קריסה מוחלטת. הוא העריך כי נכון להיום הרשויות הסוריות יכולות לנקוט עוד שורה של צעדים כדי לבלום את הפיחות המואץ בשער הלירה. יצוין כי שער הדולר בשוק השחור של דמשק הגיע ל-69 לירות אך לאחר הפיצוץ הקטלני שערו זינק ל-75 לירות לדולר.

 

מאז תחילת המשבר בסוריה לפני כשנה וחצי התחזק הדולר בכ-105% ביחס ללירה  אם כי באחרונה ניכרה מגמת התייצבות על שער של 69 לירות לדולר. סעפאן הדגיש כי הלחץ הכלכלי בסוריה נובע בין השאר מהעובדה שחלק גדול מהסורים הפכו "צרכנים" בלבד בעוד לפני המשבר היו "יצרניים".

 

מקור לחץ נוסף על הלירה נובע מהתקדמות הקרבות לדמשק. זה ביחד עם הירידה החדה בייצור ובייצוא מגבירים את החשש בקרב האוכלוסייה הרחבה שהולכת ומאבדת אמון במטבע המקומי.

 

בתוך כך, נתונים רשמיים שפורסמו השבוע בדמשק מלמדים כי נכון לסוף חודש מאי קצב האינפלציה במדינה שסועת הקרבות עלתה ב-32.5% לעומת התקופה המקבילה בשנת 2011. מה שהקפיץ את המחירים הם הבשר, פירות, לחם, דיור וחשמל. בחלק ממוצרי המזון כמו סוכר ומוצרי חלב דווקא נרשמה ירידה.

 

הסורים טוענים כי הסיבה העיקרית לסחרור האינפלציוני קשורה בסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על משטר אסד מאז החל המרד לפני כ-16 חודשים. שר הכלכלה מוחמד ג'לאלתי אמר באחרונה כי הסנקציות משפיעות קשה על המשק הסורי בעיקר בשל האיסור לייצא נפט. לפני הטלת העיצומים היווה הנפט כ-20% מהתוצר הסורי כשהרוב המוחלט של הנפט הסורי יוצא לשווקי האיחוד האירופי. לפי ג'לאלתי, הכנסות הנפט של סוריה בשנים של רגיעה הגיעו לכ-4 מיליארד דולר בשנה. למרות זאת, השר הבטיח כי המשק הסורי "לא יתמוטט".

 

שיעור האבטלה בסוריה המריא בחודשי המשבר לרמה של לפחות 25%. לפי הערכות עצמאיות בתקופת המשבר איבדו לא פחות מ-3 מיליון סורים את מקום עבודתם.

 

הכותב הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x