$
כלכלה ומדיניות

אוסטרליה: "אם הליברלים יצליחו להקים ממשלה, לא יהיה מס כרייה"

הבחירות הכלליות שנערכו בשבת באוסטרליה הסתיימו עם פרלמנט חצוי. בכך גדלו הסיכויים כי תקום ממשלה בראשות הליברלים המתנגדים למס הכרייה שביקשה ראש הממשלה להטיל. אנליסט: "אלה הן חדשות טובות לענף"

סוכנויות הידיעות 18:5222.08.10

מס הכרייה שאותו איימה ראש ממשלת אוסטרליה להטיל עשוי להתבטל עתה לאחר שמפלגת הלייבור השלטת לא הצליחה להשיג רוב בבחירות הכלליות שנערכו בשבת. "אם הליברלים יקימו ממשלה, לא יהיה מס כרייה", ציין אתמול פיטר קלינטון, מנהל קרנות בקונסטליישן קפיטל מנג'מנט. "אלה הן בהחלט חדשות

חיוביות לענף. אם הלייבור יגיע להסדר עם מפלגת הירוקים, עדיין תשרור חוסר ודאות בעניין", הוסיף.

 

ראש ממשלת אוסטרליה ג'וליה גילארד הודיעה כי פתחה במו"מ עם חברי פרלמנט עצמאים כדי להקים קואליציה, לאחר שאף אחת מהמפלגות הגדולות — הלייבור או קואליציית השמרנים ליברל־דמוקרטים שבאופוזיציה — לא זכתה במספר הקולות הדרוש כדי להגיע ל־76 מושבים בפרלמנט. תוצאות הספירה אתמול כי הליברל־דמוקרטים, ובראשם טוני אבוט, זכו ב־73 מושבים, ואילו הלייבור בראשות גילארד זכו ב־72 מושבים.

 

מהלך בזבזני ומיותר

 

התוצאה של פרלמנט חצוי עלולה לגרור בעקבותיה אי־יציבות כלכלית — כך חוששים אנליסטים. זו הפעם הראשונה באוסטרליה זה 70 שנה שלא מתאפשרת הרכבת ממשלה מיד עם תום הבחירות. העצבנות הפוליטית עתידה להשפיע על המשקיעים, אשר להערכת אנליסטים ודאי ידירו רגליהם מהשוק המקומי. "הדולר האוסטרלי יספוג את עיקר המכה מאי־הוודאות", אומרת סו־לין אונג, אנליסטית ב־RBC קפיטל. אף שגילארד ניסתה להרגיע את הרוחות בציינה כי לאוסטרליה מערכת פוליטית יציבה ומסורת דמוקרטית ותיקה, נראה כי דווקא עכשיו מאיימת אותה המסורת על כלכלתה. "המדינה עומדת בפני מצב של מערכת בחירות מתמדת", אמר החשב הכללי לשעבר של מפלגת לייבור, פיטר קוסטלו. "גם אם תורכב ממשלה, האופוזיציה תלחץ עליה והיא תנהל מדיניות במחשבה על הבחירות העתידיות", הסביר.

 

אי־הוודאות במערכת הפיננסית נובעת גם מהעובדה שהמדיניות הכלכלית היתה עיקר סלע המחלוקת של מערכת הבחירות. בעוד גילארד מתכננת להטיל מס של 30% על רווחים של חברות כרייה גדולות הפועלות בתחום הפחם והמתכות, מנהיג האופוזיציה אבוט הבטיח לבחון מחדש את היוזמה, או במילים אחרות לגנוז אותה. במקביל, אבוט מתח ביקורת על ממשלת הלייבור, שהפנתה בשנים האחרונות 38 מיליארד דולר (אמריקאי) לתמריצים כלכליים שונים, בהם השקעות בבניית מסילות ברזל, בתי חולים, בתי ספר ותמריצים פיננסיים למשקי בית. לטענתו, היה זה מהלך בלתי נחוץ ובזבזני, משום שאוסטרליה נפגעה מהמשבר במידה פחותה יחסית. כלכלת אוסטרליה, המתבססת במידה רבה על יצוא מתכות ופחם לסין, נפגעה אמנם מהירידה בביקוש, אך לא במידה קשה. שיעור האבטלה בה הגיע לרמה של 5.3% בלבד.

 

עוד סוגיה שעליה חלוקים המתמודדים היא פרויקט הקמת תשתיות תקשורת חדישות בעלות כוללת של 33 מיליארד דולר שאותו מובילה גילארד. אבוט מתנגד גם לזה ומבטיח לאוסטרלים תשתיות תקשורת בעלות נמוכה הרבה יותר.

 

האיתות הראשון למה שצפוי בתקופה הקרובה בבורסת אוסטרליה התקבל כבר ביום שישי האחרון, כאשר המדד המוביל S&P/ASX 200 השיל 0.6%. BHP ביליטון, ענקית הכרייה האנגלו־אוסטרלית, צנחה ב־6.2% על רקע דחיית הצעת הרכש שלה לפוטאש. גם הדולר האוסטרלי שידר חולשה ואיבד בשבועיים האחרונים 2.8% לעומת המטבע האמריקאי.

 

עתה רק ניתן להמתין ולראות אם סוגיית המיסוי תשלח הביתה את גילארד, כפי שאירע לקודמה. קווין ראד נפרד במאי מראשות הממשלה לאחר שתכנן להטיל מס של 40% על חברות הכרייה, ובכך להפוך את אוסטרליה למדינה עם המיסוי הגבוה ביותר בענף. ראד נימק את ההחלטה בצורך לחלק את הרווחים מעתודות הקרקע באופן צודק יותר, ובאמצעות המסים החדשים להגדיל את ההשקעות בחינוך וברפואה. תגובתן של חברות הכרייה הגדולות היתה מהירה, והן הודיעו כי יבטלו פרויקטים מתוכננים בהיקף של כ־20 מיליארד דולר — הודעה שלוותה במשבר מפלגתי ובהדחת ראד. מורגן סטנלי העריך אז כי המס של ראד היה עולה לתעשיית הכרייה באוסטרליה 85 מיליארד דולר בעשר השנים הראשונות להחלתו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x