$
בשולי החדשות

עלייתו ונפילתו של ממחזר האשפה מסין

חואנג גואנגיו נידון ל־14 שנות מאסר על סחר במידע פנים ושוחד. סיפורו של בן איכרים שזינק לצמרת עשירי סין וקרס בגלל חיסול חשבונות פוליטי

רחל בית אריה, בייג'ינג 08:5820.05.10

בסיפורו של חואנג גואנגיו,שנידון שלשום בבייג'ינג ל־14 שנות מאסר בגלל עבירות של סחר במידע פנים ושוחד, קיימים כל המרכיבים של החלום הסיני ושברו. עלייה מהירה מאשפתות לרשימת עשירי עולם, ואז צניחה מהירה לא פחות וכמעט בלתי נמנעת. זהו סיפור של פוליטיקה, לא פחות מאשר סיפור של כלכלה, המדגים בצורה מושלמת עד כמה השתיים בלתי נפרדות בסין.

 

בסוף 2008, רק חודש אחרי שהופיע בראש רשימת עשירי סין עם הון מוערך של 6.3 מיליארד דולר, נעצר חואנג בחשד מעורפל ל"עבירות פיננסיות". השבוע הוא הורשע בעבירות של סחר בלתי חוקי במטבע חוץ, סחר במידע פנים הקשור לחברות טכנולוגיה בשנג'ן ומתן שוחד לפקידים בכירים. בנוסף לעונש המאסר הממושך, נקנס חואנג ב־100 מיליון דולר. בפרשה הורשעו גם אשתו של חואנג, דו ג'ואן, שנידונה לשלוש שנות מאסר, וכן שורה של בכירים שנאשמו בקבלת שוחד, בהם שו ג'ונגחנג, בעבר ראש עיריית שנג'ן.

 

חואנג גואנגיו. נשר מבית הספר בגיל 16 חואנג גואנגיו. נשר מבית הספר בגיל 16 צילום: בלומברג

 

"לכל יזם יש שלדים בארון"

 

רופרט הוגוורף, הבעלים של המגזין הכלכלי "חורון ריפורט" שמפרסם את הרשימה השנתית של עשירי סין, הסביר בראיון לבי.בי.סי שייתכן שהנפילה של חואנג נבעה לא רק מהשחיתות אלא דווקא מכך שהוא לא היה פוליטיקאי טוב מספיק.

 

"לכל יזם בסין יש שלדים בארון", מסביר הוגוורף, ומוסיף שליזמים שהתעשרו יש גם קול והשפעה בפוליטיקה ואוזן קשבת אצל בכירי המפלגה. בתמורה השלטון מצפה מהם להתנהג יפה. "אם אתה ממשיך להתנהג באופן בוטה מדי לפי הקודים הישנים של שחיתות, ימצאו דרך להוריד אותך", הוא מסביר. ייתכן שהשחיתות של חואנג נהפכה לבוטה מכדי שאפשר יהיה להתעלם ממנה, אבל יש גם מי שסוברים שהרשעתו היא חלק מחיסול חשבונות פוליטי בין פלגים שונים בתוך מפלגת השלטון. "הוא (חואנג) התחיל לטפח קשרים עם פלג מסוים, וזה גרם לפלג אחר לפנות נגדו", מספק הוגוורף את ההסבר שנהפך לנפוץ בסין. הנהלים הללו מתקיימים מאחורי דלתיים סגורות, וקשה, עד בלתי אפשרי, למצוא ראיות חותכות למתרחש.

 

המרת מט"ח לא חוקית

 

חואנג, המייסד והבעלים של רשת מוצרי החשמל לבית GOME, התחיל את הקריירה שלו באשפתות, ולא במובן המטפורי. כבן למשפחת איכרים בדרום סין, הוא נשר מבית הספר בגיל 16 והתפרנס מאיסוף מוצרים בפחי אשפה ומכירתם לסוחרי יד שנייה. מהעיסוק הזה הוא הצליח לחסוך מספיק כדי לעבור לבייג'ינג ולפתוח שם את חנות GOME הראשונה ב־1987. בבירה הסינית ובאזורים הצפוניים של המדינה היה אז מחסור קשה במוצרים לבית, וחואנג היה אחד הראשונים שהצליחו להביא את שפע המוצרים הזולים, שכבר אז יוצרו בכמויות בדרום סין, לשווקים בצפון. הבנת השוק וההעזה הזאת הפכו אותו לבעלים של רשת מוצרי חשמל שבשיאה התגאתה ב־860 סניפים ברחבי סין, ולמיליארדר מהשורה הראשונה.

 

מכירות GOME נפגעו כתוצאה מאובדן המנהל הכריזמטי שלה ומספר הסניפים הצטמצם ל־700, אך החברה עדיין שומרת על רווחיות. חואנג נשאר בעל המניות העיקרי בה אף שנפרד מהניהול.

 

על פי סוכנות הידיעות הרשמית שינחואה, כלי התקשורת היחיד שמורשה לדווח ישירות מבתי המשפט, חואנג הורשע במתן שוחד של 680 אלף דולר לפקידי מס שונים וכן לאנשי משטרה, כדי להסדיר בעיית מס. נוסף על כך, הוא הורשע בהמרה בלתי חוקית למט"ח של 800 מיליון יואן (117 מיליון דולר).

 

ראש ממשלת סין, וון ג'יה־באו, ברגע נדיר של כנות, אמר במרץ השנה שהשחיתות בסין מאיימת על המשך שלטונה של המפלגה הקומוניסטית, ותבע מהכפופים לו פעולה נחרצת נגד שחיתות וקבלת שוחד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x