השועל שלך חזר: החורף הזה מסמן את הקאמבק של הפרוות
אחרי שנים ששימוש בפרוות נחשב לא ראוי אתית וסביבתית, החורף הזה חוזרות פרוות וינטג' ומלאכותיות לככב במותגים ועל סלבריטאיות. האתגר הגדול לענף הוא ייצור ידידותי לסביבה
"מה קרה לסטיגמה של הפרווה?", שאלה הכותרת ב"ניו יורק טיימס" השבוע. אחרי שנים של מחאות נגד שימוש בפרוות ועורות, הפכו פרוות וינטג' ופרוות פייק לאקססורי הכי לוהט העונה. ריהאנה צולמה במעיל פרוות מינק וינטג' של גליאנו בדצמבר, קנדל וקיילי ג'נר נראו במעילי פרווה באתר הסקי היוקרתי באספן ואילו קים קרדשיאן נראתה במגוון פרוות מלאכותיות ובדצמבר מותג ההלבשה התחתונה שלה SKIMS אפילו השיק סט ביקיני פרווה. לפי "הניו יורק טיימס", ייצור הפרווה העולמי ירד ב־85% בעשור האחרון. כ־20 מיליון בעלי חיים נרצחו כחלק מסחר בפרווה ב־2023 לעומת 140 מיליון ב־2014. מותגים יוקרתיים, בהם גוצ'י, ורסאצ'ה, ברברי, קואץ', וז'אן פול גוטייה, התחייבו לא להשתמש בפרווה אולם המותג של סטלה מקרטני הוא היחיד שנמנע לחלוטין מעור בעלי חיים.
רוב הפרוות המלאכותיות מיוצרות מפוליאסטר, חומר המיוצר מסיבים פולימריים המכילים אקריליק. על פי מחקרים, זהו חומר בעל השפעה סביבתית שלילית על שינויי האקלים, בריאות האדם ושחיקת המשאבים ולוקח לו כאלף שנה להתפרק ביולוגית. "אם אופנה מפרווה הורגת בעלי חיים ופרווה מלאכותית הורגת את כדור הארץ, מה לעזאזל צריך לעשות?", תהו במגזין "גלאמור". בשנים האחרונות יש יותר חברות שמייצרות פרווה מלאכותית מחומרים ידידותיים לסביבה. המהלך הזה תואם תקנה חדשה של האיחוד האירופי לעיצוב אקולוגי למוצרים בני־קיימא (ESPR), המחייבת החל מיולי האחרון מותגי אופנה לעמוד בתקני ייצור מחמירים ושקופים יותר. עדיין רוב הפרוות שמציעות כיום רשתות האופנה הן מתערובת של פרווה אמיתית או צמר כבשים, לצד פרוות מלאכותיות מבוססות פולימרים, והמאמצים להיות יותר אתיים וסביבתיים נראים מבולבלים ומבלבלים.
ב־2023 סטלה מקרטני הציגה מעילים העשויים מ־Savian, חומר המופק מפסולת חקלאית וסיבי צמחים, שהיצרן שלהם BioFluff טוען שהוא "הפרווה הראשונה בעולם מבוססת צמחים". מייסדת המותג, רוני גמזון, אמרה ל"פייננשל טיימס" כי "אנחנו יודעים שלמותגים לוקח זמן להתחייב לחומרים חדשים, אבל עם החקיקה הנכנסת והביקוש הגובר של צרכנים לאלטרנטיבות פרווה נטולות פלסטיק – התמיכה מהתעשייה גדלה".
תעשיית הצמר גם מציעה אלטרנטיבות לפרווה. מותג היוקרה האיטלקי לורו פיאנה הציג ב־2020 את CashFur, קשמיר שנארג למרקם של צמר כבשים, ומשולב כיום במוצרי המותג. קולקציית קיץ/סתיו 2024 של אלאיה כללה מעילים שנראו כמו פרווה מסורתית אבל היו עשויים מצמר מרינו. ג'ון רוברטס, מנכ"ל Woolmark, האגודה של מגדלי הצמר באוסטרליה, אמר שבשנתיים האחרונות בקשות לדוגמיות של פרווה מלאכותית ממרינו עלו "פי עשרה". גם מותגים כמו מקס מארה משתמשים בפרוות צמר, והמעצבת והאקטיביסטית גבריאלה הרסט מוסיפה משי וקשמיר לצמר למעילים היוקרתיים שלה. ב־Ecopel מייצרים פרווה מלאכותית מבקבוקי פלסטיק ממוחזרים, וסטודנטים באוניברסיטת LCF בלונדון מפתחים פרוות מחומרים שמתפרקים בלי לזהם את הסביבה. ועד שכל הפיתוחים האלו יגיעו לרשתות, הפתרון הוא פשוט לקנות פחות.