$
אירועי ספורט

באיירן מינכן בגמר ליגת האלופות: שילוב של כישרון ועבודת צוות

באיירן מינכן עלתה לגמר ה-11 שלה. 10 הערות על הקבוצה הכי טובה באירופה - לפי המספרים הרגילים והמתקדמים

אוריאל דסקל 08:3220.08.20

1. ולאדה דיבאץ', הג'נרל מנג'ר של סקרמנטו קינגס, עזב את תפקידו השבוע. הסיבה העיקרית לכך? הוא ויתר על בחירתו בדראפט של לוקה דונצ'יץ' ומאז מערכת היחסים שלו עם הבעלים של סקרמנטו, ויוק רנאדיב, לא חזרה להיות אותו דבר. על פספוסים כאלה של כישרונות מאבדים את העבודה בעולם הספורט. זה רק הגיוני. ולכן זה לא מפתיע שארסן ונגר איבד את עבודתו בארסנל אחרי שמכר את סרג' גנאברי ב-5 מיליון ליש"ט בלבד.

 

2. גנאברי - שגדל על ארסנל הגדולה של ארסן ונגר ואמר בעבר שהוא "לא הפסיק לחייך" כשהגיע לשיחה ראשונה עם המאמן בגיל 16 - עזב את לונדון בגיל 20. הוא עבר, מאוכזב, לוורדר ברמן וארסן ונגר הסביר אז: "ניסינו להחתים אותו על חוזה לטווח הארוך אבל אני חושב שבאיירן מינכן עשתה לו מניפולציות מאחורי הקלעים. אמרו לו שאם הוא יצטרף לוורדר ברמן, הוא יצטרף לבאיירן אחר כך".
באיירן מינכן נגד ליון חצי גמר ליגת האלופות באיירן מינכן נגד ליון חצי גמר ליגת האלופות צילום: אי פי איי

 

ונגר, כהרגלו, מדבר על "מניפולציות" כאילו הן לא חלק מהפעולות הלגיטימיות בשוק העברות השחקנים. פעולות שבאיירן מתמחה בהן ולכן נהפכה למועדון-על עם אותה הכנסה - פחות או יותר - כמו שהיתה לארסנל בתקופתו של ונגר. האמת היא שוונגר איבד כישרון כל כך גדול בכל כך מעט כסף אך ורק בגללו ולא בגלל "מניפולציה של באיירן". במשך ארבע שנים ונגר פשוט לא הצליח להוציא את המיטב מהכישרון העצום הזה. בזמנו בארסנל, גנאברי הושאל למקום הכי לא מתאים בעולם לשחקן כישרוני - ווסט ברומיץ' של טוני פוליס. הוא לא שיחק שם וארסן ונגר הסביר ש"הוא תמיד היה ילד מוכשר אבל היה חסר ביטחון בכמה שלבים".

 

3. בבאיירן פשוט ידעו איך לטפל בו. אחרי שהות בתחנת הביניים בוורדר ברמן (שם חתם על חוזה עם סעיף שחרור ספציפי לבאיירן מינכן) הוא נרכש על ידי באיירן ב-8 מיליון יורו והושאל להופנהיים - שם טיפל בו יוליאן נאגלסמן - ואז חזר לבאווריה כדי לקבל דקות משחק משמעותית. ויש מצב לא רע שכרגע הוא השחקן המשתלם ביותר בעולם.

 

4. רק שני שחקנים כבשו יותר מגנאברי בליגת האלופות העונה (9) - לבנדובסקי (15) וארלינג הולאנד (10). העונה בבונסדליגה וליגת האלופות יש לגנאברי 21 שערים ו-12 בישולים ב-39 משחקים. כמו כן, העונה בליגת האלופות רק שתי קבוצות כבשו יותר מגנאברי ולבנדובסקי ביחד (24). אחת מהן היא באיירן מינכן, השנייה היא פריז סן ז'רמן (25) - הפינאליסטית הנוספת. בהיסטוריה של ליגת האלופות אף צמד לא כבש יותר (ב-2013/14 כריסטיאנו רונלדו וגארת' בייל כבשו יחדיו 23).

 

מתוך המשחק אתמול מתוך המשחק אתמול צילום: אי פי איי

 

 

5. גנאברי גדל בוויסאך, כפר קטן ליד שטוטגארט. הוא נולד לאם גרמניה ואב מחוף השנהב. אביו, ז'אן-הרמן, תמיד היה אומר לו: "אם אתה רוצה שיקבלו אותך (כאן), אתה תמיד תצטרך לעבוד פי 2 יותר קשה מכל אחד אחר. שלא יחשבו שאתה עצלן אפילו לרגע". הילד הפנים. את נעליי הכדורגל הראשונות שלו קנו לו חבריו של אביו לקבוצת החובבנים בוויסאך. הם ראו את הילד עובד שעות על גבי שעות על כישורי ה-1 על 1 שלו בזמן אימונים ומשחקים שלהם - ורצו לפנק אותו. אז הם אספו כסף ורכשו לו נעליים.

 

6. כילד סרג' היה הולך עם אביו למגרש הדשא המלאכותי בווייסאך ומתאמן על "המוב שלו". "אבא היה אומר לי לכדרר לקצה הרחבה, לחתוך למרכז ולבעוט" סיפר גנאברי ל-Players' Tribune. "הייתי עושה זאת. כל פעם לחיבורים הרחוקים. חזרנו על זה אלפי פעמים. 'אם אתה יכול לעשות את התנועה הזו היטב, אתה תכבוש הרבה שערים סרג'' אבא היה אומר לי. הייתי עושה את זה ואז עושה זאת שוב ושוב".

 

אבא צדק. בחצי גמר ליגת האלופות 2020 הילד שלו עשה את המוב שלימד אותו על הדשא המלאכותי בכפר הקטן ליד שטוטגארט. והוא עשה אותו פעמיים. בפעם הראשונה קיבל את הכדור על האגף חתך פנימה בכדרור מרשים מול מספר שחקני הגנה של ליון ובעט לחיבורים. פעם שנייה יצר עם "המוב" הזדמנות הבקעה לחבר שהחמיץ. גנאברי הפך את הריבאונד לשני שלו. אפשר רק לדמיין איך הלב של אבא מתפוצץ מגאווה.

 

7. עד הרגעים המבריקים של גנאברי, נראה היה שבאיירן מינכן - עם קו הגנה גבוה - התקשתה להתמודד עם המתפרצות של ליון. ואולם, באיירן מינכן יכולה להרשות לעצמה לשחק קו הגנה גבוה - שמסירת עומק אחת יכולה לפרק - כי מאחור, לא רחוק מקו ההגנה - יש איזה שוער אחד, מנואל נוייר שמו. הנוייר הזה חתיכת שוער. והוא מתמחה בעבודה טובה עם קווי הגנה גבוהים. הוא טוב בלגרום לחלוצים להגיע לזוויות קשות להבקעה והוא טוב בלעצור בעיטות על קו השער. נוייר מאפשר לקבוצה שלו ללחוץ גבוה ולדחוף את היריבות לשער שלהן. זה נראה כמו הימור, לעיתים וייתכן שנגד פריז סן ז'רמן יעלה להם ביוקר - אבל כרגע זה עובד היטב.

 

8. כמה הכל עובד? כמה מתקתק? באיירן היא הראשונה שמנצחת ב-10 המשחקים הראשונים שלה בליגת האלופות. והיא עושה זאת עם 42 שערים. רק קבוצה אחת כבשה יותר: ברצלונה - 45 בעונת 1999/2000 - אז שיחקו 16 משחקים בליגת האלופות (עם שלב בתים שני). בהיסטוריה של ליגת האלופות רק שתי קבוצות, מלבד באיירן, כבשו 40+ שערים: ריאל מדריד 2013/14 - 41 שערים ב-13 משחקים וליברפול 2017/18 - 41 ב-13 משחקים. באיירן כבשה 42 ב-10 משחקים. גם אם לא תבקיע בגמר, הקבוצה תסיים עם ממוצע השערים למשחק הגבוה ביותר בהיסטוריה של ליגת האלופות (כרגע 4.2). השילוב של כישרון ועבודת צוות הוא מבהיל.

 

9. רוברט לבנדובסקי, כובש השער השלישי, כבש העונה 55 שערים. הוא כבש כמעט ב-85% מהמשחקים ששיחק העונה. לשם השוואה, ליאו מסי - בעונה בה כבש 73 שערים, עשה זאת רק ב-62% מהמשחקים. במאה ה-21 אף שחקן שרשם עונה של 40 שערים או יותר לא כבש ביותר מ-70% מהמשחקים שלו. החלוץ פולני כבש ב-100% מהמשחקים שלו בליגת האלופות העונה. יש לו 15 שערים בליגת האלופות. יותר מאשר מליון. עוד צמד נגד פריז סן ז'רמן והוא משווה את שיא הכיבושים העונתי של כריסטיאנו רונלדו. כמו כן, רק שני שחקנים מעורבים ב-20+ שערים בעונה אחת של ליגת האלופות: ניחשתם נכון: רונלדו ולבנדובסקי. אין ראוי יותר לתואר כדור הזהב העונה מאשר לבנדובסקי. תגידו לצרפתים. ואם אתם לא תגידו, אז לבנדובסקי ככל הנראה יגיד משהו בגמר נגד פריז סן ז'רמן.

 

10. באיירן מינכן עלתה לגמר ה-11 שלה. בהיסטוריה של גביע אירופה רק ריאל מדריד הגיעה ליותר גמרי גביע אירופה מהגרמנים. באיירן ניצחה ב-5 גמרים והפסידה ב-5. היא תשחק בגמר מול קבוצה בגמר הראשון שלה. אז מבחינת ניסיון יש לה יתרון. גם אננליטית לבאיירן יש יתרון גדול. באיירן עם 32.2 שערים צפויים העונה בליגת האלופות ויש לה הפרש שערים צפוי של 22.3+. פריז סן ז'רמן עם 22 שערים צפויים והפרש שערים צפוי של 12.2+. רק למנצ'סטר סיטי יש נתונים מתקדמים טובים יותר מסן ז'רמן. באיירן, כאמור, הרבה מעל כולן. על פניו, באיירן - 14 ניצחונות רצופים מאז החזרה מפגרת הקורונה - פייבוריטית ברורה בגמר.

x