$
עסקי ספורט

מה הקשר בין פפ גווארדיולה לאמנון שעשוע?

הפרופסור המוערך למדעי המחשב והמאמן הספרדי חולקים תכונה משותפת: הבנה מעמיקה בתורת המערכות המורכבות. כמו שזה מצליח לגווארדיולה, זה יכול להצליח לנו בתוכנית היציאה ממשבר קורונה כפי שמציע פרופ' שעשוע

ניב נחליאלי 14:0914.04.20

כל מערכת מורכבת כוללת גורמים רבים עם יחסי גומלין מסועפים ביניהם. מכיוון שקשה למצוא יחסי סיבה-תוצאה בין הגורמים, קשה גם לנבא את אופן ההתהוות של המערכת ולכן קשה לשלוט בה. כתוצאה מכך, ניסיונות לכפיית שליטה על מערכת מורכבת מובילים לאיבוד שליטה וכאוס. לכך כנראה מתכוון פרופ' אמנון שעשוע שטוען כי אם נמשיך בסגר כדי לשלוט במספר החולים (כפיית שליטה) יהיה זה משול לרכיבה על גבו של נמר (איבוד שליטה).  

ההבנה הזאת כי שליטת יתר במערכת מורכבת מובילה לאיבוד שליטה היא קריטית כדי להבין איך נכון להתנהל במוערכת מורכבת. מנהלים ומאמנים רבים לא מבינים לעומק את המשמעות של הדבר, ומכאן נולד "פרדוקס השליטה" – ניסיון להשיג שליטה שמוביל לאיבוד שליטה.

פרופ' אמנון שעשוע פרופ' אמנון שעשוע צילום: Walden Kirsch/Intel Corporation

 

דוגמה לכך היא כאשר מנהל פריק קונטרול רוצה לדעת הכל, נכנס "לוורידים" וגורם בעקבות כך לעובדיו להיות "ראש קטן", להתמרמר, ואף לעזוב מקום עבודה, ולהשאיר את המנהל מתוסכל. מניח שחלקכם חוויתם את החוויה הלא נעימה הזאת בעבודה עם בוס שכזה.

 

ארגון עצמי

האם ניתן למערכת ולציבור לעשות ככל העולה על ראשם? ממש לא. המושג "ארגון עצמי" הוא מושג מפתח בהבנת מערכות מורכבות. בקצרה, כאשר מגדירים למערכת גבולות היא מוצאת לעצמה את דרך ההתארגנות המתאימה. זה דומה כאשר צוות מגובש ניצב עם "הגב לקיר" מול מטרה מאתגרת המצריכה מהם להפגין יצירתיות.

 

אם מנהל הצוות השקיע בחיבור בין האנשים ומקפיד על כללי עבודה בסיסיים ללא כפייה של תהליך חשיבה, הוא יופתע לגלות כי במרבית המקרים הצוות מפגין יצירתיות ועומד במשימה המאתגרת. במלים אחרות, החכמה בהובלה של מערכת מורכבת היא בהגדרת גבולות ברורים ולתת למערכת להתנהל בתוכה בחופשיות. וזה גם מה שמציע פרופ' שעשוע וכך פועל כבר שנים גווארדיולה.

 

הגבולות שמציע שעשוע כוללים בידוד של האוכלוסייה בסיכון גבוה (לא רק לפי גיל אלא גם לפי מחלות רקע). בהם לא נוגעים ושומרים עליהם מכל משמר עם כל הסיוע הנדרש, כולל - גם ובעיקר בתי אבות והמחדל הבלתי נתפס שם.

 

במקביל לאוכלוסייה בסיכון, יש לאפשר לאחרים לחזור לשגרת חייהם ולמעגל העבודה עם הקפדה של מגבלות כגון ריחוק פיזי, הקפדה על היגיינה, וניטור קבוע של חולים ולא חולים. על פי מודל מתמטי שפיתח יחד עם צוות חוקרים הם מצאו את מספר מכונות ההנשמה הנדרשים כדי להכיל את האירוע מבלי להקריס את בתי החולים.

 

כלומר, פונקציית המטרה אינה צמצום מספר חולים אלא להיפך – עידוד של הדבקה בתוך אוכלוסייה בסיכון נמוך כדי להגיע לחיסון עדרי, אך בתוך מגבלות שיבטיחו שמערכת הבריאות תוכל לתת מענה הולם, להחזיר את הכלכלה לתפקוד, ולאפשר לאוכלוסיה בסיכון גבוה לצאת בהמשך מהסגר כאשר יושג החיסון העדרי.  

פפ גווארדיולה פפ גווארדיולה צילום: איי פי

הגישה של גווארדיולה

 

הגדרת גבולות ומתן חופש בתוכם זהה לאופן החשיבה של מאמן מנצ'סטר סיטי, פפ גווארדיולה. היטיב לנסח זאת תיירי הנרי שאמר כי גווארדיולה לקח אחריות על 2/3 מהמגרש במתן הנחיות ברורות כדי להביא אותם במצב נוח לשליש האחרון ליד השער בו השחקנים יוכלו להפגין את היצירתיות שלהם.

 

משחק המסירות המוכר של גווארדיולה מדגים זאת בבהירות – משמעת נוקשה של תנועה ללא כדור המאפשרת יצירת "משולשים" בין שחקנים המאפשרים לשחקן היצירתי מרחב פעולה להפגין את יכולתו האישית – מסירה לשחקן פנוי תודות ל"משולשים", דריבל באזורים מסוכנים, בעיטה ועוד. גווארדיולה פיתח מאז את המתודה שלו, אך הבסיס נשמר - עבודה קבוצתית שיטתית המאפשרת לשחקן לבטא את יכולתו האישית ומוציאה את שחקני הקבוצה היריבה מהמבנה ושיווי המשקל שלהם.

 

סגר מוחלט לאורך זמן כדי להשטיח את העקומה יקריס את הכלכלה, יקשה על השגת חיסון עדרי, ויוביל לדברי שעשוע לשנה-שנה וחצי לפחות של יציאה הרסנית מהמשבר. כלומר, ללכת "על בטוח" בהשטחת העקומה יוביל ללקיחת סיכון מפלצתי.

 

בואו נקשיב לגאוודיולה ולפרופ' שעשוע, הם כנראה יודעים דבר או שניים, או הרבה, על הובלה במורכבות.

 

הכותב הוא מוביל התמחות "ניהול ספורט" בתואר השני במינהל עסקים, הקריה האקדמית אונו וחוקר מורכבות ארגונית במועדוני כדורגל במסגרת דוקטורט בבית הספר למינהל עסקים, אוניברסיטת בן גוריון

x