$
ספורט עולמי

8 סיבות לכך שקבוצות גברים צריכות להעסיק יותר נשים כעוזרות מאמנים ומאמנות

האם יותר ויותר נשים יתחילו לעבוד בספורט הגברי? על פניו נראה שהמגמה מתחזקת מדי שנה. האם יש לכך סיבות טובות? בהחלט

אוריאל דסקל 12:1212.09.19

בליגת הכדורסל של צפון אמריקה (NBA), ל-33% מהקבוצות יש עוזרת מאמן, ועוד היד נטויה; ב-NFL, ליגת הפוטבול של ארה"ב, כבר יש 11 קבוצות שמעסיקות אישה או שתיים בצוות המקצועי שלהן. באנגליה יש מספר נשים שעובדות כעוזרות מאמן, בעיקר בליגות הנמוכות. שלי קר, האישה הראשונה שאימנה קבוצת גברים בבריטניה, היא כיום מאמנת נבחרת הנשים של סקוטלנד.

 

האם יותר ויותר נשים יתחילו לעבוד בספורט הגברי? על פניו נראה שהמגמה מתחזקת מדי שנה. האם יש לכך סיבות טובות? בהחלט.

 

הנה 8 סיבות לכך שקבוצות גברים - גם בישראל - צריכות להעסיק יותר נשים כעוזרות מאמנים ומאמנות.

 

בריטני דונאלדסון, עוזרת מאמן טורונטו ראפטורס בריטני דונאלדסון, עוזרת מאמן טורונטו ראפטורס צילום: אינסטגרם

 

1. כי צריך להגדיל את מאגר המוחות

 

כשלא פוסלים נשים בגלל שהן נשים, בעצם מגדילים את מאגר המוחות שיכולים לסייע לקבוצה.

 

בריטני דונאלדסון, עוזרת המאמן החדשה בטורונטו ראפטורס, היא רק בת 26, אבל כל חייה עסקה בכדורסל: אביה שיחק בקולג', היא גדלה על משחקים של בוסטון סלטיקס, שיחקה ברמה גבוהה בתיכונים ובקולג' ואחרי הלימדים (תואר במדעים מדויקים וסטטיסטיקה) עבדה בחברת STATS. כשהתחילה להעביר את הדוחות שלה לטורונטו ראפטורס, בארגון כל כך התרשמו מהם שהם גייסו אותה למחלקת האנליטיקס שלה.

 

היא המשיכה להרשים שם עם החריצות והידע שלה - במיוחד לאחר שתדרכה ביסודיות את מארק גאסול עם כניסתו לקבוצה בעונה שעברה (כניסה לקבוצה שסייעה לראפטורס לזכות באליפות היסטורית). מסאי יוג'ירי, נשיא ענייני הכדורסל של הארגון, אמר לזאק לואו מ-ESPN שדונאלדסון תעבוד עם המאמן ניק נרס בזכות העובדה שיש לה "אימון ב-DNA". יוג'ירי גם ראה ש"השחקנים סומכים עלייה" בזכות המקצועיות האדירה שלה והתרשם מהדרך בה העבירה רעיונות לנערים וגברים צעירים בטור של ה-NBA לאפריקה.

 

ראפטורס זה אחד מארגוני הספורט שמשלבים הכי הרבה נשים בעמדות מפתח. מלבד דונאלדסון, נשים נמצאות בעמדות מפתח בניהול היומיומי של הארגון - שלבי וויבר אחראית לניהול מחלקת פיתוח של שחקנים, ג'נפיר קווין היא הדוברת הראשית וטריזה רש היא סגניתו של יוג'ירי. הראפטורס הם גם אחד מגופי הספורט המתקדמים ביותר בעולם - הרבה בזכות ניהול מגוון אתנית ומגדרית. הקבוצה, כאמור, זכתה באליפות האחרונה ב-NBA, וידועה כקבוצה שמצליחה לקדם שחקנים מליגת הפיתוח, לבחור שחקנים מצוינים במקומות נמוכים בדראפט ולשמור על בריאות השחקנים.

 

כמו כן, הקבוצה "פתוחה לרעיונות" בכל הקשור לעמדות אימון ותחפש את האיש או האישה הנכונים בכל מקום בעולם. ניק נרס, המאמן, הוא בעל מסלול ייחודי ביותר (אימן בבריטניה שנים רבות) - ואחרי שנים בארגון כעוזר הוביל את הקבוצה לזכייה באליפות בעונתו הראשונה כמאמן. דונאלדסון, שלא יהיה ספק, קיבלה את התפקיד כי היא הכי מתאימה לתפקיד בתוך הארגון הזה. אם טורונטו היתה מתבססת על תפיסות מיושנות והיתה בוחרת ממאגר מצומצם של שחקנים לשעבר או מאמני קולג'ים לתפקידים במערכת - ספק אם היתה קבוצה כל כך משמעותית ב-NBA.

 

2. כי הגיוון חשוב

 

בכלל, ב-NBA הבינו בשנים האחרונות מה שגרג פופוביץ' (שתמיד הקדים את זמנו) הבין ב-2014, כאשר מינה את בקי האמון כעוזרת מאמן. פופוביץ' רואה ב"גיוון" ככוח מחדש שמעניק אנרגיות למועדון, ולכן מקדם בתוך המוסד שבנה בסן אנטוניו ספרס. "עבורנו הגיוון הוא חשוב. אפילו רק כתרגול אינטלקטואלי, פסיכולוגי", אמר למייקל סי רייט, כתב ESPN. "הוא מאפשר לאנשים להרחיב את עומק הידיעה שלהם על העולם, ומסייע לפתח רמה גבוהה יותר של רעות ונכונות להבין אחד את השני. להיות בעל אמפתיה כלפי אחד השני. להיות אחראים אחד לשני, לרצות לשחק אחד עם השני". כחלק מהתפיסה הזו הוא מרחיב ומגוון, מדי שנה, את מספר המוחות שעובדים איתו בחדר ההלבשה.

 

נשים מסייעות לארגון למצוא זוויות חדשות, מחשבות אחרות וגם מוסיפות יכולות אנושיות אחרות, שגברים לא מצטיינים בהן כמו נשים. למשל, אמה הייז, מאמן קבוצת הנשים של צ'לסי, אמרה, בשיחה עם בפודקאסט אחת על אחת עם אשרת עיני, שאנשי צוות האימון של קבוצת הגברים של צ'לסי באו ללמוד אצלה על חיזוק הגיבוש הקבוצתי, שיפור הזרימה הרגשית והחיבור הרגשי בין השחקנים, אלטרואיזם, זיהוי מצוקה, תמיכה רגשית ואפילו מדיטציה. "אם כל הגברים מתאמנים באותה צורה ומבחינה טקטית וטכנית הם יחסית אותו דבר, מה שיעשה את ההבדל זה החיבור בין האינדיבדואלים בצוות ונשים יכולות להוסיף המון לאלמנט הזה", לפי הייז.

 

3. כי הן מנהיגות יעילות יותר

 

לפי מחקר של פרופסור לאסו גלאסו ואויבד מרטינסן מ-BI בית ספר לעסקים בנורבגיה, מתוך 2,900 מנהלים שחקרו את סוג האישיות שלהם, מנהלות התגלו כמנהיגות יעילות יותר מגברים. לפי המחקר נשים השיגו תוצאות טובות יותר בארבע מחמש התכונות הקריטיות למנהיגות בעסקים. נשים ברורות יותר, מתודיות יותר, חדשניות יותר, פתוחות יותר לרעיונות, מייצרות סביבת עבודה טובה יותר, חברתית יותר, בעלות השפעה חיובית גדולה יותר על אינדיבדואלים בחברה ופועלות פחות משיקולים של אגו.

 

לפי המחקר, גברים כן עומדים טוב יותר בלחץ חיצוני ומגלים יציבות אמוציונלית גבוהה יותר ברגעים מלחיצים. עם זאת, "בכל שאר הקטגוריות שנבדקו - מקבלת החלטות ועד שיפור היעילות של העובדים - נשים מובילות". ממחקרים שנערכו בקרב עובדים של נשים עולה כי המנהלות מקשיבות טוב יותר, פעולות בצורה פחות אינטרסנטית, אמפתיות יותר לקשיים אישיים שמשפיעים על העבודה, טובות יותר בלבצע הרבה פעולות באותו הזמן וגם מתמקדות יותר בבניית הצוות ושיפורו, ופחות בהשגת מטרות אישיות. במחקר של חברת הייעוץ העסקי זנגר פולקמן, גילו שנשים מובילות על גברים ב-12 מ-16 התכונות שמאפיינות עסקיים. הדירוג ניתן על ידי 7,280 לקוחות של חברות שעובדות עם חברת הייעוץ. כולם בכדורגל מחפשים "מנהיגים" בחדר ההלבשה ובחדר ההנהלה. ייתכן שכדאי, יותר, לחפש אחר מנהיגות.

 

4. כי חשיבה מחוץ לקופסה היא קריטית להצלחה

 

חברות מוצלחות, קרנות הון סיכון מוצלחות ואפילו משרדים ממשלתיים מוצלחים משתמשים בשנים האחרונות במה שהם מכנים Outside-View, מאחר שהם זיהו ש"צוות מומחים עם אותו הרקע מגדרי, אתני ומקצועי" מקבלים החלטות גרועות יותר מאשר מומחים בתחומים שונים ורקעים שונים שמקבלים החלטה לגבי תחום שהם לא מתמחים בו. ארגונים מוצלחים בעולם - כמו גוגל, למשל - מנסים לגוון כמה שיותר את צוותי מקבלי ההחלטות - כדי להגיע להחלטות טובות יותר - קטנות וגדולות. בסביבה גברית במיוחד - כמו קבוצות ספורט (בעיקר ישראליות) - אין הרבה רקעים שונים. רוב המחליטים הם גברים, שרובם הגדול התמחה בכדורגל, בדרך כלל ככדורגלנים.

 

אגב, קבלת החלטות עם אנשים שהם בעלי רקע שונה, מגדר שונה, אתניות שונה וכו' כבר התגלתה כיתרון יחסי בכדורגל הישראלי, כפי שאלונה ברקת, למשל, הראתה. או ג'ורדי קרויף בזמנו. זה נכון לניהול, וייתכן מאוד שזה נכון גם לתחום אחר בו מנסים לפתור בעיות - האימון.

 

5. מקומות עבודה טובים יותר

 

קת'לין אוקונור, פסיכולוגית אירגונית מבית הספר לעסקים בלונדון, הראתה במחקריה כי מנהלות בכירות הן "יעילות יותר מגברים במאבקים ומשאים ומתנים שמטיבים עם כל חברי החברה שלהן". אביבה ויטנברג-קוקס, מומחית לאיזון מגדרי בחברות, טוענת ששיטת הניהול הנשית יותר יעילה לחברות. היא מצביעה על קורלציה ברורה בין אושר וסיפוק במקום העבודה לבין מספר הנשים שקודמו לתפקידים ניהוליים, וגם מראה שמקומות עבודה בהם מקדמים נשים נהנים מכך שהעובדים תופסים את הניהול כמקצועי ויעיל יותר.

 

הממצאים מעבודתה מאוד ברורים: מקומות עבודה שמקדמים נשים הם מקומות עבודה טובים יותר, יעילים יותר ומוצלחים יותר. בפרויקט מחקר מיוחד של גוגל גילו שגיוון מגדרי ואתני מסייע בפיתוח אמפתיה בין חברי צוות. אמפתיה היא חומר הסיכה של יחסים בינאישיים והופכת מערכות יחסים בין עובדים לטובות יותר וצוותים ליעילים יותר. יש יתרונות לניהול נשי בעולם העסקי. אין סיבה שהם לא יתורגמו גם לספורט.

 

6. כי הן אתיות יותר

 

לפי פרסום של החוקרים כריס בארט וגרגורי מקווין ב-International Journal of Business Governance and Ethics, נשים הן "מנהיגות יותר אתיות", וגם עובדיהן סיפרו על כך שהן מפתחות אווירה שמחייבת "לפעול בהוגנות". באוניברסיטת קליפורניה החוקר מייקל האזלהון גילה ש"גברים מציגים סטנדרטים אתיים נמוכים יותר במשא ומתן בגלל שרבים רואים משא ומתן כדרך להוכיח את הגבריות שלהם ופשרה נתפסת כ'סדק בשיריון'". נשים, לפי החוקרים של אוניברסיטת קליפורניה, בעלות עקרונות ברורים יותר ויעשו יותר בכדי לשמר את הגבולות המוסריים והאתיים שלהן ושל החברה שלהן.

 

הכדורגל מושחת; מפיפ"א ועד הטיית משחקים ברמות הגבוהות ביותר (למשל משחקים בלה ליגה). הכדורגל כל כך מושחת שהשנה החליטו בבנק התאגידי ההולנדי, Rabobank, לא לעבוד יותר עם מועדוני כדורגל מקצועניים, מאחר שכלקוחות הם מייצגים "סיכון גבוה מדי להלבנת הון, שחיתות, הונאה ונושאים אחרים". אם יותר מאמנות שווה יותר אתיקה, אז צריך יותר נשים מאמנות.

 

7. בכל "סוג מאמן" יש יתרונות

 

"לא צריך להיות סוס טוב בשביל להיות רוכב סוסים טוב", אמר אריגו סאקי, אחד מגדולי מאמני הכדורגל האיטלקים בכל הזמנים. כך הוא ענה כששאלו אותו אם צריך ניסיון ככדורגלן כדי לאמן קבוצת כדורגל. סאקי, שהיה יותר מוכר נעליים מאשר כדורגלן, נהפך "למהפכן האחרון" בכדורגל המודרני, לפי ג'ונתן ווילסון, שכתב את הספר על ההיסטוריה של הטקטיקה בכדורגל, "Inverting the Pyramids", והוא לא היה צריך ניסיון ככדורגלן כדי לעשות זאת. כמו סאקי יש כיום כמה מנג'רים ומאמנים ברמה הגבוהה ביותר שהיו כדורגלנים בינוניים או לא היו כאלו בכלל. הם הגיעו עם רעיונות גדולים שמאמנים אחרים, שהיו שחקנים, לא ראו או לא חשבו עליהם.

 

לטענת הייז, "לא צריך להיות נוסע טוב במטוס כדי להיות טייס טוב". היא הוסיפה: "יש יתרונות בלהיות מאמן שהוא שחקן מוביל לשעבר אבל גם יש יתרונות יחסיים בלהיות מאמן ללא ניסיון משחק". יש גם יתרון יחסי בלהיות שחקן בינוני שהופך למאמן (אנטוניו קונטה ויורגן קלופ, למשל, טענו שהבינוניות היחסית שלהם כשחקנים סייעה להם לחשוב בצורה יותר מתודולוגית על המשחק וגם להעביר את הרעיונות שלהם לשחקנים בצורה יותר מדויקת) ויש גם יתרונות יחסיים בלהיות מאמנת (כפי שמפורט בטור). פשוט צריך למצוא ולהבליט את אותם היתרונות היחסיים.

 

8. כי זו 2019

 

כיום ב-NBA יש 10 עוזרות מאמן, חמש מהן מונו הקיץ: לינדסי הארדינג (סקרמנטו קינגס), לינדסי גוטליב (קליבלנד קאבלירס), קארה לאוסון (בוסטון סלטיקס), נילי אייבי (ממפיס גריזליס), נטליה נאקאסי (לוס אנג'לס קליפרס), ג'ני בוסק (דאלאס מאבריקס), קריסטי טוליבר (וושינגטון וויזארס), קארן סטאק אומלאוף (שיקגו בולס) וכמובן דונאלדסון והאמון.

 

"זה רק עניין של זמן עד שתהיה מאמנת ראשית וג'נרל מנג'רית", לפי יוג'ירי. עניין העוזרות הופך לטבעי ומקובל והשחקנים מקבלים אותן בלי שום בעיה. לפי הייז, "זה רק עניין של זמן עד שזה יקרה בכדורגל - צריך רק את הנהלה אחת שתחליט על זה. זה טבעי ככל שיש יותר כדורגל מקצועי לנשים ויותר נשים יוכלו להצטרף לארגון עם תובנות מועילות לכדורגל הגברים מעולם הכדורגל שלהן. בסופו של דבר, זה הכל עניין של מקצועיות". כלומר, אם מישהי טובה במלאכת האימון - אין שום סיבה הגיונית למנוע ממנה לאמן גברים. אנחנו ב-2019. לא 1019.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x