$
רכישות

קבוצה לבנה בשחור

ההצלחה של ריאל מדריד על המגרש בשנים האחרונות הובילה לעלייה לא צפויה בהוצאות השכר והבונוסים. התופעה לא הוגבלה לקבוצת הכדורגל, גם קבוצת הכדורסל של ריאל מדריד יצרה חור בתקציב המועדון. מה חושף ניתוח חשבונאי של מועדון הכדורגל העשיר בעולם

תומר חזות 19:1109.03.19

זה לא סוד שרוב ההשקעה של מועדוני הכדורגל בצמרת העולמית היא ברכישת שחקנים חדשים מדי עונה על מנת לחזק את הקבוצה ובריאל מדריד יישמו זאת בהצלחה בעשור האחרון עם השקעה כספית של כ־100 מיליון יורו נטו בשנה, כשהחישוב נטו מתייחס לעלות הרכישות בניכוי התמורה ממכירת שחקנים באותה עונה. אותם השקעות הניבו תוצאות על המגרש אבל היו כרוכות באשראי גדול מהבנקים משום שהרווחים של המועדון מסתכמים בכ־31 מיליון יורו בשנה ולא הספיקו לממן את רכישת השחקנים היקרים.

 

 

 

 

עלויות השכר מהוות 57% מהכנסות המועדון כאשר הממוצע בעשור האחרון היה 47% בלבד. הקפיצה של השכר בשנתיים האחרונות מיוחסת להצלחה על המגרש שהתבטאה בזכיות בתארים וגם לעליית שכר השחקנים בענף עלויות השכר מהוות 57% מהכנסות המועדון כאשר הממוצע בעשור האחרון היה 47% בלבד. הקפיצה של השכר בשנתיים האחרונות מיוחסת להצלחה על המגרש שהתבטאה בזכיות בתארים וגם לעליית שכר השחקנים בענף צילום: איי אף פי

 

בעונה הקודמת לנשיא המועדון, פלורנטינו פרס, נמאס להגדיל את מצבת החובות של המועדון והוא החליט לשחרר שחקנים כמו אלבארו מוראטה שנמכר לצ'לסי תמורת כ־80 מיליון יורו, חאמס רודריגס שעבר בהשאלה לבאיירן מינכן, פפה שעבר לשחק בטורקיה ודנילו שהועבר למנצ'סטר סיטי. הוא עשה זאת מבלי להשקיע ברכישת מחליפים מוכנים.

 

ניתוח ד"וחות המודעון לעונת 2017/18 מראה שהתמורה ממכירת השחקנים בסך 108 מיליון יורו עלתה על ההשקעה ברכישת שחקנים חדשים שהסתכמה ב־90 מיליון ולראשונה במאה הנוכחית ההשקעה של המועדון נטו ברכישת שחקנים הייתה שלילית, כלומר — ריאל מדריד רשמה רווח בשוק העברות השחקנים. המגמה הזאת לא השתנתה גם בעונה הנוכחית עם מכירת כוכב הקבוצה כריסטיאנו רונלדו ליובנטוס תמורת 109 מיליון יורו ופעולות צנועות יחסית בשוק העברות השחקנים.

עלויות השכר קפצו ב־10% לעומת ממוצע העשור

 

החלשת סגל השחקנים השפיעה על יכולת הקבוצה וכבר בחלק הראשון של העונה שעברה האליפות בספרד לא הייתה בהישג יד והקבוצה הודחה גם מהגביע הספרדי כך שחלום הזכייה השלישית ברציפות בליגת האלופות נראה כה רחוק עד שאני ושניים מחבריי החלטנו לקעקע על הרגליים את גביע האלופות במקרה והקבוצה תפתיע את כל התחזיות. את הסוף כולם מכירים, טסנו בתחילת יוני לגמר האלופות בקייב מול ליברפול וחגגנו את הזכייה בגביע ה־13 של ריאל. את הקעקועים עשינו כבר בישראל.

 

אלופת העולם בפעם השלישית ברציפות הצליחה להגדיל את הכנסותיה ב־12% מ־672 מיליון יורו ל־751 מיליון ומובילה את טבלת ההכנסות השנתיות של מועדוני הכדורגל בעולם לפי דרוג שפורסם החודש על ידי משרד רואי החשבון העולמי דלויט כשמדורגות אחריה ברצלונה עם הכנסות בסך 690 מיליון ומנצ'סטר יונייטד עם הכנסות בסך 666 מיליון.

 

הגידול המשמעותי בהכנסות נובע כרגיל מסעיף השיווק שחלקו בהכנסות ממשיך לצמוח על חשבון ההכנסות מזכויות שידור ומכירת כרטיסים ומנויים לאוהדים. ההכנסות משיווק צמחו כבר ל־300 מיליון יורו כולל 82 מיליון יורו מהספונסר הראשי חברת התעופה אמרייטס ו־52 מיליון יורו מחברת הספורט אדידס. החוזה עם אדידס עומד להסתיים בשנה הבאה ויש כבר הסכמות בין הצדדים על הסכם חדש לעשר שנים נוספות תמורת 110 מיליון יורו לשנה לפני בונוסים. חוזה כזה יציב את ריאל כאחת מהקבוצות בעלות הסכמי חסות הלבוש הגדולים בכדורגל העולמי.

הזכייה של ריאל בארבעה תארים גם בעונה שעברה (הסופרקאפ האירופי, הסופרקופה הספרדי, גביע העולם וליגת האלופות) גבתה תשלומי בונוסים גבוהים לשחקנים ולצוות המקצועי בסך 56 מיליון יורו ועלויות השכר השנתיות צמחו כבר ל־431 מיליון. מעניין שבתקציב המועדון לאותה עונה צפו עלויות שכר של 385 מיליון יורו בלבד ונראה שגם קברניטי המועדון לא צפו את הזכייה הנוספת בליגת האלופות.

 

עלויות השכר מהוות 57% מהכנסות המועדון כאשר הממוצע בעשור האחרון היה 47% בלבד. הקפיצה של השכר בשנתיים האחרונות מיוחסת להצלחה על המגרש שהתבטאה בזכיות בתארים וגם לעליית שכר השחקנים בענף. עלויות השכר אמנם עלו אבל במדריד לא שוכחים לציין בדוחות שהן עדיין נמוכות מהמקסימום שמומלץ ע"י אופ"א: 70%.

 

 

שחקני ריאל מדריד. פעילות הכספית של קבוצת הכדורסל שולית יחסית לזאת של הכדורגל וההכנסות שלה מסתכמות בסכום זניח של 15 מיליון יורו בלבד (2% מהכנסות המועדון) שחקני ריאל מדריד. פעילות הכספית של קבוצת הכדורסל שולית יחסית לזאת של הכדורגל וההכנסות שלה מסתכמות בסכום זניח של 15 מיליון יורו בלבד (2% מהכנסות המועדון) צילום: רויטרס

 

ההצלחה בכדורסל עלתה ביוקר

 

בדו"חות ההנהלה של המועדון מתפעלים מהזכייה המשותפת של קבוצות הכדורגל והכדורסל בגביע אירופה לראשונה בהיסטוריה של המועדון. הפעילות הכספית של קבוצת הכדורסל שולית יחסית לזאת של הכדורגל וההכנסות שלה מסתכמות בסכום זניח של 15 מיליון יורו בלבד (2% מהכנסות המועדון) אבל הזכיות שלה בגביע אירופה ובאליפות ספרד עלו למועדון בבונוסים בסך 7 מיליון יורו, שיחד עם הוצאות המחלקה השוטפות יצרו גרעון שנתי בסך 29 מיליון יורו ואלמלא אותו גרעון, המועדון יכול היה להכפיל את הרווח השנתי ל־60 מיליון יורו.

בדירוג האחרון של שווי קבוצות הכדורגל שפורסם בשנה שעברה ע"י פורבס דורגה ריאל שניה עם שווי בסך 4.09 מיליארד דולר מעט אחרי מנצ'סטר יונייטד עם שווי של 4.12 מיליארד ולפני ברצלונה שדורגה שלישית עם שווי המסתכם ב־4.06 מיליארד. מאחר והשווי מחושב בין היתר לפי ההון העצמי של המועדון כנראה שריאל היו מדורגים ראשונים גם בקטגוריה זאת אם לא היו צריכים לממן באופן קבוע את קבוצת הכדורסל.

 

נכון לתאריך הדוחות ה־30 ביוני 2018 המועדון קיבל מקדמות על חשבון העונה הבאה בסך 100 מיליון יורו מרוכשי מנויים, מהטלוויזיה ומספונסרים. הכספים הללו אמנם נרשמים במאזן כהתחייבות ולא נכללים במסגרת ההכנסות השוטפות כי הם מתייחסים לעונה הנוכחית אבל הם תרמו לצמיחת יתרת המזומנים של המועדון לסך 190 מיליון יורו. מאחר והמעבר של רונלדו ליובנטוס התבצע בחודש יולי לאחר תאריך הדוחות אין לו השפעה על הדוחות הכספיים למעט מידע לאקוני לפיו לאחר תאריך המאזן התבצעה מכירת זכויות על שחקן כדורגל בסך 109 מיליון יורו אבל בתקציב המועדון לעונה הנוכחית ההשפעה של המהלך על הרווח הצפוי של המועדון היא כפולה — גם רווח ממכירת השחקן וגם ירידה בהוצאות השכר של המועדון וזה אולי הסיפור מאחורי מכירת מלך השערים של ריאל בכל הזמנים.

 

הכותב הוא רואה חשבון ויועץ פיננסי וגם אוהד ריאל מדריד

 

ריאל מדריד 2017/18

הכנסות: 751 מיליון יורו (עלייה מ־675)

הכנסות מימי משחק: 143.4 מיליון יורו

הכנסות מזכויות שידור: 251.3 מיליון יורו

הכנסות מסחריות: 356.2 מיליון יורו

רווחים: 31.2 מיליון יורו (עלייה מ־24.1)

בטל שלח
    לכל התגובות
    x