$
ספורט ישראלי

הנה הכסף! אבל מה עושים איתו?

הרבה מאוד כסף ציבורי מושקע בכדורגל המקצועני ולא חוזר לציבור בשום דרך. ההפך, הוא הולך לכיסים פרטיים של אנשים שטובת הציבור ממש לא מעניינת אותם

אוריאל דסקל 21:2419.05.13

הפועל כפר סבא היא סיפור של ניהול מחפיר, שהוביל את אחת מהקבוצות החשובות בכדורגל הישראלי הישר לליגה א'.

 

אריאל רייכמן, שהיה הבעלים של הקבוצה, ניהל אותה בצורה כל כך חובבנית שתוך פחות משנה הוא הפך אותה ממועמדת לעלייה לליגת העל לקבוצה שיורדת לליגה החובבנית. קבוצה המשועבדת למ.ס אשדוד (הסכם מוזר עם לג'קי בן זקן אפשר לאשדוד להביא איזה שחקן שהיא חפצה בו מכפר סבא); קבוצה שחייבת לפחות חצי מיליון שקל לחברת הלוואות פרטית בריבית גבוהה. קבוצה עם מחלקת נוער בה יש פחות מ-30 ילדים.

 

 

 

רייכמן עצמו מספר שחייו "נהרסו" מהכדורגל. התופעה של אנשי עסקים שהכדורגל "הרס להם את החיים" - אינה חדשה. גם ירון קוריס, שנכנס לחובות אישיים לשוק האפור בגלל הפועל רמת גן, אמר שהכדורגל הרס את חייו.

 

אלי טביב ואבי לוזון אלי טביב ואבי לוזון צילום: עוז מועלם

 

העניין עם כפר סבא, וגם עם קבוצות אחרות, זה שהיא קבוצה ציבורית, שמקבלת כסף מהעירייה, ושייכת, בסופו של דבר, לעמותה שהיא גוף ציבורי. אבל מישהו נתן לרייכמן לנהל את הקבוצה. המישהו הזה הוא עסקן שעשה את מה שעשה מבלי להתחשב בכלל בחברי העמותה או במטרות החברתיות והקהילתיות של הכדורגל. הכל התרחש במחשכים - ללא מעורבות ציבורית וללא מעורבות של הרגולטור הראשי בכדורגל - ההתאחדות לכדורגל.

 

היו כאלו שידעו שזה בדיוק מה הולך לקרות להפועל כפר סבא. כבר בשנת 2000 התקבלה תלונה ברשת העמותות כי העמותה – אגודת הספורט הפועל כפר סבא - העבירה את זכויות הניהול בקבוצה ואינה פועלת לקידום מטרותיה. בזכות פנייה של "הלב הירוק", עמותת האוהדים של כפר סבא, נחשפים היום הפרטים של חוסר השקיפות והניהול השערורייתי של הקבוצה. ניתן לראות את המסמך של הרשם העמותות כאן: רשם העמותות מפרק את אגודת הפועל כפר סבא

 

הסיפור מסובך. הוא כולל בתוכו העברת זכויות, הקמת חברות חדשות, צבירת גרעונות, שקרים למוסדות ציבוריים, תשלומים הזויים לכמה גורמים וניהול לא תקין. הכל בדו"חות אצל רשם העמותות. אגודת הספורט הפועל כפר סבא היתה אמורה להיות גוף ציבורי ושקוף שפועל לקידום הספורט בכפר סבא, אבל "הופרטה" על ידי המנהל שלה - שאולי דור. דור עשה הכל כדי להרחיק את הציבור מניהול העמותה הציבורית. אנשים שרצו להצטרף לעמותה ולתרום מכספם לא יכלו מפני שהעמותה, בראשות דור, סירבה לצרף חברים.

 

הסיפור הכי מטריד אולי הוא שאגודת הספורט הפועל כפר סבא התחייבה להעביר כספים לשדרוג האצטדיון של קבוצת הכדורגל ולהקמת אנדרטה לחללים ששיחקו במועדון. העמותה היתה אמורה לעשות את הדברים הללו ב-2002, אבל הכספים הועברו לחברה המנהלת של הקבוצה והיא לא השתמשה בהם לטובת המטרות הללו. כספים שהיו אמורים להיות משוקעים בקהילה הועברו היישר לבניית קבוצה מקצוענית. 

 

כאמור, לפחות משנת 2000 העמותה קיבלה תמיכה כספית מהטוטו ומהעירייה, אבל הכספים הציבוריים הללו הועברו ישר לחברה המנהלת של הקבוצה. על פי רשם העמותות, "העמותה היתה ריקה מתוכן ומפעילות".

 

מה שקרה כאן זה סיפור פשוט של עסקן ציבורי שמשתלט על גוף השולט בקבוצה ועושה איתו מה שהוא רוצה. שאולי דור לא עונה לטלפונים כדי להסביר את צעדיו, ובמשך השנים גם סירב להסביר את החלטותיו לציבור.

 

בכל מקרה, הפועל כפר סבא צריכה להתחיל מחדש עכשיו בליגה א'. יש קולות אופטימים שלפיהם עכשיו, אחרי השבר הגדול, ייווצר ניהול משותף לקהילה, לעירייה ולאנשי עסקים. הסיפור המחפיר הזה עשוי להסתיים טוב.

 

אבל הסיפור של הפועל כפר סבא הוא תמרור אזהרה לכל הקבוצות בישראל.

 

 

טוטו תמוז נגד הפועל כפר סבא. עמותת הלב הירוק עזרה לחשוף את הנעשה בהפועל כפר סבא טוטו תמוז נגד הפועל כפר סבא. עמותת הלב הירוק עזרה לחשוף את הנעשה בהפועל כפר סבא צילום: ראובן שוורץ

 

הרבה מאוד כסף ציבורי מושקע בכדורגל מקצועי ולא חוזר לציבור בשום צורה או דרך. ההפך, הוא הולך לכיסים פרטיים של אנשים שטובת הציבור ממש לא מעניינת אותם.

 

בראשון לציון למשל, העירייה העבירה מיליון שקל לקבוצה המקומית מבלי בכלל לדעת איפה הכסף הזה מושקע. כמה חברי מועצה דרשו שהקבוצה תשקיע את הכסף בנוער אבל ללא הועיל. הכסף הזה הולך ישירות למימון הפעילות של הקבוצה הבוגרת, שבבעלות אנשים פרטיים. הדרישה של חברי מועצת העיר ראשון לציון היא "לצבוע" את הכסף הציבורי, כך שייכנס לקבוצות הנוער של הפועל ראשון לציון. בקבוצה הבוגרת כמעט שאין שחקני בית וקבוצות הילדים והנוער פשוט מייצרות כסף עבור מימון הקבוצה הבוגרת (כל ילד משלם 400 שקל בחודש לפחות כדי להשתתף בחוגי הכדורגל בעיר).  

 

בעיקרון העירייה משקיעה במועדון, שמנוהל על ידי "עמותת סוקר לקידום הכדורגל בראשון לציון", ועמותה זו מייצרת כספים עבור אנשים פרטיים. בינתיים הקבוצה נכשלת ובשנים האחרונות מספר הצופים ירד מממוצע של 1,500 במשחק לפחות מ-150.

 

אתם יכולים להקשיב לדיון בעיריית ראשון לציון בנושא כאן. נראה כי לחברי מועצת העיר ראשון לציון אין מושג מה כדורגל יכול לעשות למען החברה או לטובת העירייה. הם מעבירים מיליון שקל ציבוריים לידיים פרטיות – אף שעל פי אנשי העירייה אותן ידיים פרטיות כבר "נתפסו" באי תשלום למאמני נוער ואינן מקדמות כמעט אף שחקן מקומי לקבוצה הבוגרת.

 

כאמור, העברת הכספים הציבוריים לקבוצות מקצועניות בבעלות פרטית מתרחשת בראשון לציון, בעכו, בסכנין ועוד. זה קרה בכפר סבא ועכשיו מנהלי הפועל רעננה דורשים "מיליונים" מהעירייה כי הקבוצה עלתה לליגת העל. זה קורה גם ברמת השרון, שם הקבוצה הפכה לעסק פרטי של ראש העירייה.

 

כל כך הרבה כספים ציבוריים מושקעים בכדורגל הישראלי אבל בצורה הכי מעוותת שאפשר. ללא מקצוענות, ללא שקיפות, ללא קריטריונים בסיסיים. לא בחינוך, לא בקהילה, לא בשיתוף פעולה עם העירייה - ובלי שאף אחד בכלל ייתן דין וחשבון לציבור. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x