$
עסקי ספורט

שחורים נגד לבנים: הכדורגל עדיין לא מאחד את דרום אפריקה

כדורגל הוא עדיין ספורט שחור גם אחרי גביע הקונפדרציות שנערך אתמול, בעוד שהלבנים מעדיפים קריקט וראגבי. האם לקראת המונדיאל בשנה הבאה המצב ישתנה?

טריק פנג'ה, בלומברג 13:3829.06.09

גביע הקונפדרציות בדרום אפריקה הסתיים אתמול עם ניצחון 2-3 של ברזיל על ארצות הברית. מסקנות רבות עולות מאירוח האירוע שהיה חזרה גנרלית, יחסית מוצלחת, למונדיאל. אמנם פיפ"א נאלצה להעניק עשרות אלפי כרטיסים בחינם לתושבים בגלל חוסר עניין בגביע, שלדעת רבים מיותר, אבל בסך הכל הניהול היה בסדר. אולם ישנה מסקנה נוספת לגבי המארחת: ספורט נשאר שאלה של צבע בדרום אפריקה, שנה לפני שהמדינה תארח את המונדיאל.

 

ספורט שחור

 

כדורגל הוא המשחק של הרוב השחור, קריקט וראגבי הם המשחקים המועדפים על הלבנים, שמהווים 9% מתוך 40 מיליון התושבים. בכירים בממשלה ובספורט מנסים להרחיב את התמיכה כדי לסייע לקבוצה הלאומית ולמלא את האצטדיונים.

 

ההפרדה הזו עמדה במוקד רוב השיחות לקראת גביע הקונפדרציה של פיפ"א שנערך החודש בדרום אפריקה, כחימום לקראת מונדיאל 2010.

 

אפילו עם הפרסומות והמשיכה של קבוצות כמו ברזיל ומחזיקת הגביע, איטליה, רק מספר קטן של אוהדים לבנים באו ב-14 ביוני לעודד במשחק הפתיחה שנערך באצטדיון אליס פארק, המכיל 62,000 מושבים.

 

לוסיו וקאקה חוגגים עם גביע הקונפדרציות אתמול לוסיו וקאקה חוגגים עם גביע הקונפדרציות אתמול צילום: אי פי אי

 

"כל כך מפתיע לראות פה אנשים לבנים, נשארתי עם הפה פתוח", אומר בנג'מין סייטהמו, אוהד בן 27, לבוש בירוק וצהוב, צבעי הנבחרת. "האם נמשיך לראות את אותה תמיכה גם אחרי המונדיאל, או שהיא תיעלם?"

 

מדינה מאוחדת?

 

דרום אפריקה, שרק ב-1994 בחרה את הממשלה הרב גזעית הראשונה שלה, מושיטה יד לכל חלקי החברה כדי לאסוף אנשים שיתמכו בטורניר. בכביש המוביל לאצטדיון אליס פארק, שלט חוצות במימון BP Plc, נושא את הסיסמה – "מונדיאל 2010, זו מדינה מאוחדת". ברקע, אדם לבן ואישה שחורה בועטים בכדור.

 

המראה על המגרש זהה למראה ביציעים. אלופת העולם בראגבי, מורכבת ברובה משחקנים לבנים דוברי אפריקנס. ואילו הבאפנה באפנה, כפי שנבחרת הכדורגל מכונה, היא ההפך המוחלט. במשחק חצי גמר הקונפדרציה נגד ברזיל שנערך בשבוע שעבר, היה שחקן לבן אחד בהרכב הפותח, ועוד שניים ישבו על הספסל.

 

"כשהלכתי לבית הספר, הם תמיד לימדו אותנו לשחק רק ראגבי, לא כדורגל", הסביר ולנטין ואן וורן, מכונאי בן 34, לפני ההפסד של דרום אפריקה 2-0 לאלופת אירופה, ספרד ב-20 ביוני באצטדיון בלומפונטיין.

 

כמה שעות מוקדם יותר, הדרום אפריקאים ניצחו את נבחרות בריטניה ואירלנד בראגבי, מול קהל לבן ברובו באצטדיון ABSA בדרבן, כאלף קילומטרים מזרחית לבלומפונטיין.

 

תמיד חוזר לגזע

 

"זה תמיד חוזר לגזע", אומר קני דיבוקה שמטייל ברחבי העולם בעקבות משחקי הנבחרת הלאומית. "אם באפנה באפנה יפסידו, הלבנים יגידו, אתם הפסדתם. אם נבחרת הראגבי תפסיד, אנחנו נגיד להם - אתם הפסדתם".

 

הפרדה מסוג זה קיימת גם בתוך הנבחרת עצמה, הודה השוער המחליף, רואן פרננדז בריאיון שהעניק לאחר שדרום אפריקה הבטיחה את מקומה בחצי הגמר. "לפני כמה שנים ההפרדה היתה נוכחת", הוא אומר. "אך ככל שחולפות השנים, אנשים מתרגלים ומתקדמים עם הזמנים, וכבר לא מסתכלים על צבע עור. הם רואים את האדם. אתה עמית שלי, חבר לקבוצה, אז אנחנו עובדים ביחד".

 

יש לבן בסביבה?

 

בליגת הכדורגל המקומית, המראה של פנים לבנות ביציעים הוא נדיר אף יותר מאשר במשחקים בינלאומיים.

 

בחודש שעבר, 60,000 אוהדים הגיעו לאליס פארק כדי לצפות בשתי הקבוצות הפופולאריות ביותר במדינה, קייזר צ'יפס ואורלנדו פיראטס. הכרטיסים עלו 20 ראנד, 70% פחות מהכרטיסים הזולים ביותר לגביע הקונפדרציה.

 

"הצורה שבה השחורים נוהגים ללכת לאצטדיונים, מבחינה תרבותית, עשויה להפחיד אדם לבן", אמר יו"ר הליגה, הנורווגי קטיל סיאן. "זה ריקוד... לא איכפת לך אם אתה לא יושב במקום המסומן שלך – זו אווירה שונה לגמרי. אני אוהב אותה".

קרי הולמס באה לצפות במשחק הפתיחה יחד עם בנה, ג'וזף, לדבריה חלק מהאצטדיונים לא ממוקמים "באזורים הכי טובים". אליס פארק, לדוגמה נמצא במרכז העיר יוהנסבורג, אזור ששיעורי הפשיעה בו הם בין הגבוהים בעיר. "אנשים נשדדו בצורה אלימה", מסבירה הולמס. אצטדיוני הראגבי הפופולאריים ביותר נמצאים באזורים בטוחים בהרבה.

 

כמויות גדולות  

 

במהלך טורניר גביע הקונפדרציה פיפ"א גידרה את האצטדיונים, ואפשרה גישה רק לאנשים עם כרטיסים. סוחרים מורשים מכרו מזון ומרצ'נדייס בשטח האצטדיון. לדברי אוהדים שבאו לצפות במשחקים, אכן ניתן היה להרגיש בהבדל.

 

מזיון מופוקנג, סגן יו"ר איגוד אוהדי הכדורגל בדרום אפריקה, מאמין שהנבחרת, המדורגת במקום ה-72 בדירוג הנבחרות של פיפ"א, חייבת שכל המדינה תעמוד מאחוריה, אם היא לא רוצה להפוך להיות המארחת הראשונה שנופלת כבר בשלב הבתים של המונדיאל. "הדבר היחיד שיכול לעזור להם, יהיה אם אנחנו נבוא בכמויות גדולות", אומר מופוקנג בעודו מסמן מעגל גדול בידיו. "אנחנו אומה אחת. בואו נתמוך בקבוצה ונתאחד. לא משיגים דבר בלי אחדות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x