$
עסקי ספורט

נזק היקפי: 5 שנים לכניסתו של רומן אברמוביץ' לכדורגל האנגלי

רומן אברמוביץ' השקיע כ־600 מיליון ליש"ט בצ'לסי בחמש השנים האחרונות, והוא לא מתכוון להשקיע פחות בחמש השנים הבאות. התוצאה: מועדוני הפרמיירליג בחובות של 2.47 מיליארד ליש"ט

אוריאל דסקל 09:1316.07.08

זה אולי יפתיע את אברם גרנט וקודמו בתפקיד ז'וזה מוריניו, אבל רומן אברמוביץ' אינו מתערב בניהול היומיומי של צ'לסי. כך לפחות אמר המיליארדר הרוסי לבית המשפט במהלך משפט שמנהל נגדו חברו לשעבר בוריס ברזובסקי.

 

אולי אין מסמך משפטי שמוכיח אחרת, אבל לפי כל מי שמקורב למועדון, מעורבותו של אברמוביץ' בניהול היומיומי של צ'לסי אינה מסתכמת במחיאות כפיים ביציע הכבוד בסטמפורד ברידג'. מוריניו עזב את המועדון בגלל מעורבות יתר של הרוסי בענייני הקבוצה, שכללה את רכישתו של אנדריי שבצ'נקו בניגוד לדעתו, ואברם גרנט היה בטוח שיקבל את תפקיד המנג'ר לשנים רבות מכיוון שניהל עם הבוס שיחות שוטפות על האימונים, המערכים וקביעת ההרכבים.

 

אברמוביץ'. משקיע גם רגשות ותחושות אברמוביץ'. משקיע גם רגשות ותחושות צילום: ראובן שוורץ

יתרה מזו, אחרי התיקו 1–1 נגד רוזנבורג בצ'מפיונס ליג בשנה שעברה, תוצאה שהובילה לפיטוריו של מוריניו, נכנס אברמוביץ' לחדר ההלבשה והרצה בפני מייקל אסיין, הקשר הגנאי, ברוסית - ושבצ'נקו שימש מתורגמן. אפילו פיטר קניון, מנכ"ל הקבוצה, הודה שאברמוביץ' "לא משקיע רק כסף אלא גם רגשות ותחושות, ויש לו זכות להחליט מה שהוא חושב שנכון". לפי קניון, "אנשים לא מבינים שזה לא התערבות או הפרעות. הוא אוהב להיות מעורב כי הוא אוהב כדורגל".

 

מתערב או לא, רומן אברמוביץ' שינה את פני הכדורגל האנגלי, והחודש "חוגגים" בפרמיירליג חמש שנים לכניסתו של האוליגרך לכדורגל האנגלי.

 

אינפלציית אברמוביץ'

בצ'לסי חוגגים ללא הגרשיים. "רומן הביא מנטליות של ווינרים ושק מלא תארים", אמר ברוס באק, יו"ר צ'לסי, ל"דיילי טלגרף", "הוא השקיע סכומים לא מבוטלים בפיתוח שחקנים צעירים והפך את צ'לסי לאחד המועדונים המובילים בעולם. וזה רק בחמש שנים". נכון, אבל מחוץ לכותלי מגרש האימונים בקובהאם הרגשות כלפי אברמוביץ' לא כל כך חיוביים.

 

לפני חמש שנים רכש אברמוביץ' את צ'לסי מקן בייטס עבור 140 מיליון ליש"ט. העסקה, בתיווכו של הסופר אייג'נט הישראלי פיני זהבי, היתה זרז רציני למעורבות הגדולה של מיליארדרים זרים מרחבי העולם בכדורגל האנגלי.

 

עד 2003 היה זה נדיר שלזר יש בעלות על מועדון כדורגל אנגלי, אבל מאז נפלו רוב המועדונים האנגליים בידי בעלים חדשים, רובם זרים שראו איך אברמוביץ' נהפך ממיליארדר אלמוני יחסית לפרצוף מוכר ברחבי העולם. המיליארדרים הזרים בחרו את קבוצות הפרמיירליג בגלל החוקים הליברליים שאפשרו להם לרכוש מועדוני כדורגל מקומיים וגם את כל הפרסום שנלווה לכך בעסקת חבילה.

 

"אפקט אברמוביץ'" לא השפיע רק על זהות הבעלים של קבוצות הכדורגל האנגליות. הוא פגע בבריאות המשחק. אינפלציה חמורה במשכורות השחקנים, עלייה במחירי השחקנים ונתק בין השחקנים לאוהדים הם רק כמה מהסימפטומים שמיוחסים לכמעט 600 מיליון ליש"ט שהשקיע אברמוביץ' בצ'לסי בחמש שנים.

 

לפני בואו של אברמוביץ' פחתו ההוצאות על משכורות שחקנים והיתה תחושה שבועת הפרמיירליג, שנופחה לממדים לא רציונליים, התפוצצה, ושתושבי הבועה החלו להתנהל בהיגיון כלכלי. רוב המועדונים סיימו את העונה ברווח ומחירי הכרטיסים היו סבירים יחסית. אולם בתוך כמה חודשים בודדים שינה אברמוביץ' את פני התמונה.

 

"פתאום נכנס בן אדם עם כסף שלא נראה בעבר בכדורגל", אומר מלקולם קלארק, יו"ר התאחדות האוהדים האנגלים, "ואני יכול להגיד שרוב האוהדים דואגים ממה שמכונה אפקט אברמוביץ'. הוא התחיל את תרבות ה'מגה משכורות'. יש כיום שחקנים בצ'לסי שבקושי משחקים אבל מרוויחים סכומים עצומים". "בגלל אברמוביץ' זה כבר לא משחק של מיליונרים, זה משחק של מיליארדרים", אומר סם וולאס, פרשן הכדורגל הבכיר של "האינדיפנדנט", "צ'לסי נשארה מועדון קטן במונחים של אוהדים, אבל גרמה לניפוח מטורף של משכורות השחקנים, מחירי הכרטיסים והעלויות בניהול קבוצה".

 

איבדו כסף

ב־2003 הבטיח פיטר קניון שעד 2010 צ'לסי תהיה רווחית ואחת הקבוצות האהובות בעולם. קשה לראות את זה קורה עד 2010, אבל כרגע נראה שהם בדרך הנכונה. לפי מחקר של Sport+Markt, חברת שיווק ספורט אירופית, צ'לסי היא הקבוצה השביעית מבחינת הפופולריות באירופה ויש לה 19.7 מיליון אוהדים ברחבי היבשת, כ־300 אלף יותר מאשר ליברפול. גם מבחינת הכנסות חלה עלייה אדירה: ב־2003 היתה צ'לסי במקום העשירי בליגת דלויט, עם הכנסות של כ־90 מיליון ליש"ט. בליגת הכסף של העונה שעברה הגיעה צ'לסי למקום הרביעי, עם הכנסות של 190 מיליון ליש"ט.

 

אבל גם הצמיחה בהכנסות ובמספר האוהדים אינן מכסות על ההפסדים האדירים. תקציב המשכורות של צ'לסי ב־2003 עמד על 55 מיליון ליש"ט, וכיום הוא עומד על כ־155 מיליון ליש"ט; בכל שנה במועדון הפסיד אברמוביץ' בין 70 ל־140 מיליון ליש"ט.

 

מועדונים אחרים נגררו גם הם להפסדים כדי לרדוף אחרי קבוצתו של האוליגרך. ארסנל לקחה הלוואה ענקית כדי לבנות אצטדיון חדש, שיעזור בתחרות נגד צ'לסי בטווח הארוך. מנצ'סטר יונייטד נמכרה למיליארדר ומוציאה עשרות מיליונים בשנה כדי להתחזק, וכך קרה גם עם ליברפול. לפי דלויט, המועדונים האנגליים בחובות של 2.47 מיליארד ליש"ט, והנתון הזה לא יצטמצם. בפרמיירליג משלמים לשחקנים יותר ממיליארד ליש"ט בשנה. הליגה השנייה בליגת המשכורות האירופית היא הספרדית, שמשלמת רק 538 מיליון ליש"ט לשחקניה.

 

קניון מאמין ש"בגלל המחויבות של צ'לסי להביא שחקנים אנגלים, מועדונים אנגלים אחרים מרוויחים מתשלומים נאים עבור שחקניהם". אבל הרווחים משמשים את רוב המועדונים לכסות דרישות שכר גדלות של שחקנים ולרכוש שחקנים אחרים במחירים מופקעים.

 

איבדו נשמה

ויש גם נזקים אחרים, לא מוחשיים כמו כסף. "רוב האוהדים חושבים שאברמוביץ' הוא המשיח", אמר טריציה פיורלינו, ראש קבוצת האוהדים של צ'לסי ל"אובזרבר". "רוב האוהדים של צ'לסי אסירי תודה, אבל המועדון איבד את הנשמה שלו. נהפכנו לשנואים. הצלחה מביאה את השנאה באופן טבעי אבל זה גם אפקט אברמוביץ'. צ'לסי נהפכה לסוג של מותג. זה מגעיל אותי, אבל ככה הכדורגל מתנהל בימינו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x