$
עסקי ספורט

היום ייערך גמר ווימבלדון בניחוח פוליטי: רפא ורוג'ר מאחדים כוחות

רוג'ר פדרר ורפאל נדאל נבחרו על ידי הטניסאים לנהל מאבק על עתיד הטניס. מה עומד מאחורי המאבק של הטניסאים במנהל סבב ה־ATP?

אוריאל דסקל 09:0606.07.08

היום ייערך גמר הגברים בווימבלדון אבל הקרב החשוב באמת יתקיים בהמשך השבוע. שחקני הטניס - שבבעלותם 50% מה־ATP (Association of Tennis Professionals) ומיוצגים בין השאר על ידי שלושת הטניסאים המובילים, רוג'ר פדרר, רפאל נאדל ונובאק דיוקוביץ' - רוצים יותר שליטה על המשחק. אחרי

ווימבלדון הם יתפנו להתמודד בסנטר קורט הפוליטי נגד ET, שהוא לא החייזר של ספילברג אלא אטיין דה וילרס, יו"ר ATP, שחותם על מכתביו הרשמיים בראשי תיבות ET.

 

השחקנים רותחים על השינויים בסבב, שיחלו ב־2009 ועל כך שדה וילר מתעלם מתלונותיהם; רותחים במידה כזו ש־20 השחקנים הבכירים בסבב כבר חתמו על מכתב שדורש חיפוש אחר מחליף למנהל הדרום אפריקאי.

 

ניגוד אינטרסים

מה השינויים הבעייתיים כל כך? ראשי ה־ATP מעוניינים שבשמונה מתוך תשעה טורנירים נבחרים שבסבב (לא גרנד סלמים) יופיעו כל 20 הטניסאים הבכירים. דבר זה יקשה על לוח השנה הצפוף שלהם ממילא. השינוי, אגב, בא כדי לחדור לשווקים מתפתחים באסיה כדי להגדיל הכנסות . עם זאת, הוא נעשה על חשבון טורנירים בשווקים מפותחים וזה עוד עלול לעלות ביוקר ל־ATP. מארגני טורניר המבורג תובעים את ה־ATP על נזקים בסכום של 76 מיליון דולר בגלל ביטול הטורניר בצפון גרמניה. בכל אופן, הטניסאים רוצים שינויים אחרים. "אנחנו רוצים להגן על האינטרסים שלנו", ציין פדרר לאחר שנבחר לכהן שנתיים בפאנל שקובע את מבנה הטניס הגברי בעולם.

 

דה וילרס, שהיה בכיר בוולט דיסני, קיבל לפני שנתיים וחצי את המינוי מה־ATP כדי לעזור לשווק את המוצר. השינויים שלו בסבב של 2009 הם חלק מתוכנית החומש שלו לפתח את הסבב מבחינה שיווקית. אולם כעת, בגלל מרד השחקנים, כנראה לא ימשיך בתפקידו אחרי סיום חוזהו בדצמבר. האם פיטוריו ישפרו את עולם הטניס? לא בהכרח. "הבעיה עם ה־ATP היא לא דה וילרס", פרשן סטפן וודס, בכיר בחברת השיווק emg3 לבלומברג, "הבעיה היא שבמודל העסקי שלו יש יותר מדי אנשים שמייצגים יותר מדי אינטרסים ושכל אחד מנסה לקחת את הסבב לכיוון שלו".

 

הצדדים צריכים לעבוד על הדיאלוג ביניהם כדי לשפר את המודל העסקי הזה, אבל נראה שהמבנה והחוסר אמון בין הצדדים קשה מדי לגישור.

 

חוסר אמון מובנה

יש לכך סיבות היסטוריות. ה־ATP נולד ב־1972, כשהשחקנים דרשו יותר כוח והשפעה על המשחק. הסבב נולד ב־1988, כאשר השחקנים מרדו נגד הנהלת סבב הגרנד פרי. במהלך השנים יצאו השחקנים הבולטים כמה פעמים נגד המנהלים. הם אף פעם לא ממש סמכו על "החליפות".

 

לפי ג'ון היילר, כתב בלומברג, הסיבה לכך היא ש"שחקני טניס לא משכילים, רבים מהם עוזבים את בית הספר בגיל צעיר ואין להם סבלנות או ראייה לטווח הארוך. נוסף על כך, חלקם נהנים מקריירה של הכנסות גבוהות בערך חמש שנים לפני שהם מאבדים את כוחם או נכנעים לפציעות. לא אכפת להם אם לדה וילרס יש תוכנית חומש; הם לא יהיו כאן בעוד חמש שנים. הם רק יודעים שיש בחור אחד שיושב בלונדון ובקושי מדבר איתם, ואילו הם מרוויחים עבורו כסף בנסיעות מתישות ברחבי העולם".

 

המשבר עשוי לפגוע בהכנסות מספונסרים, שבדרך כלל אוהבים מנהיגים חזקים ולא קואליציה פוליטית של שחקנים. נוסף על כך, בגלל פרשת ההימורים, עשוי ה־ATP לראות חלק מהספונסרים בורחים ממנו. מרצדס כבר הודיעה שלא תחדש את חוזה החסות שלה.

 

היום יתקיים אחד משיאי עונת הטניס במגרש המרכזי בווימבלדון. אבל העסק שנקרא טניס הגיע לצומת דרכים חשוב שמציב שאלה חשובה: האם טניסאים או אנשי עסקים צריכים לנהל את העסק?

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x