סגור
 ח"כ דוד ביטן בוועדת הכלככלה
ח"כ דוד ביטן (צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ)

ביטן: "נעביר עם תיקונים את ההצעה המחייבת את ראשי התאגיד לדווח לוועדת הכלכלה"

לפי החוק, ראשי תאגיד השידור יציגו בכנסת דו"ח פעילות פעם בשנה; ברקע: המתקפות של הממשלה ושר התקשורת שלמה קרעי על התקשורת החופשית;  מנכ"ל התאגיד: "ההצעה באה לחזק את השליטה של הממשלה"

ועדת הכלכלה של הכנסת מקדמת את החוק שיחייב את ראשי תאגיד השידור הציבורי להגיע אחת לשנה לוועדה ולהציג דו"ח על פעילותו. ברקע: המתקפות החוזרות של הממשלה ושר התקשורת שלמה קרעי על התאגיד, והניסיון לסגור את פעילותו. יו"ר ועדת הכלכלה, דוד ביטן, אמר היום בדיון שקיימה הוועדה כי "את ההצעה הזו אני כן מתכוון להעביר עם תיקונים, לגבי יתר הצעות החוק - עוד נראה".
לפי ההצעה, שהוגשה על ידי ח"כ אריאל קלנר, ראשי תאגיד השידור יגיעו אחת לשנה, עד אפריל, לדיון בוועדת הכלכלה ויציגו דו"ח פעילות. זאת, בניגוד לתאגידים ממשלתיים אחרים שלא נדרשים לכך.
ח"כ חילי טרופר, המתנגד להצעה, אמר בדיון: "כשהייתי שר תרבות למדתי שנתינת חופש מביאה יצירה ודברים טובים. יש שלל תאגידים ולא על כולם אתה מפקח בצורה כזו מתוך נפשך המודאגת. בחרת תאגיד נקודתי מסיבה נקודתית, וזה מעקר מהשורש את הכנות בתהליך".
גם מנכ"ל התאגיד, גולן יוכפז, שנכח בדיון תקף את ההצעה: "ההצעה באה לחזק את השליטה של הממשלה. הנהלת התאגיד סבורה שאי אפשר להסתכל עליה במנותק מההצעות שבאו לפגוע בחופש היצירה. לתאגיד יש תוצאות יוצאות דופן בפרק זמן קצר".
עם זאת, יוכפז ציין כי כיום, כשלתאגיד השידור אין מועצה מפקחת, ניתן לייצר פתרון זמני: "בעיני, כל עוד המועצה לא קיימת אפשר לפקח זמנית, בהוראת שעה, על ידי ועדת הכלכלה".
בחודש האחרון פועל התאגיד ללא מועצת תאגיד השידור - הגוף המפקח על הפעילות השוטפת ותוכניות העבודה שלו. בחודש שעבר הסתיימה כהונתם של חמישה חברי מועצה, בהם היו"ר גיל עמר, כך שכרגע יש חמישה חברים מכהנים בלבד. על מנת שהוועדה תתכנס יש צורך בשבעה חברים לפחות.
את חברי המועצה ממנה ועדת איתור בראשות שופט לשעבר. לאחרונה פרש השופט משה יאיר דרורי מראשות ועדת האיתור לאחר שבג"ץ הקפיא את פעילותה בשל עתירות נגד מינוי דרורי לתפקיד. בעקבות כך, לא רק שכיום אין מועצה לתאגיד השידור – גם אין ועדת איתור שתמנה חברי מועצה חדשים.
ח"כית קארין אלהרר (יש עתיד), שעמדה בעבר בראש הוועדה בכנסת שחוקקה את החוק להקמת התאגיד, ציינה שכבר כיום תאגיד השידור מחויב להגיש לשר התקשורת דו"ח פעילות שנתי, והשר יכול לבקש עוד מידע ודו"חות. "אין בעיה, שיו"ר הוועדה יבקש דיון בנושא התאגיד. אין צורך בהצעת החוק הזו, ואי אפשר לראות אותה במנותק מהצעות החוק האחרות על הפרטת התאגיד וסגירתו, וחוק הרייטינג".
הצעת החוק הנוכחית היא אולי המתונה ביותר מבין ההצעות שמקדמת הממשלה נגד תאגיד השידור ונגד התקשורת החופשית. בימים אלה מקדמת ח"כית טלי גוטליב הצעת חוק פרטית (שהוגשה לראשונה על ידי קרעי לפני כשנתיים) לסגירת תאגיד השידור. לפי ההצעה, כלל הנכסים וזיכיון השידור בטלוויזיה יוצעו למכירה. תחנות הרדיו של התאגיד ייסגרו לחלוטין, מלבד רשת ב' שתופרט גם כן. הצעה נוספת, שמקדם ח"כ אביחי בוארון מהליכוד, קובעת כי תקציב תאגיד השידור ייכנס לתוך תקציב המדינה, דבר שייתן לפוליטיקאים כוח גדול יותר.