$
חדשות נדל

נחשף בכלכליסט

עקב התנגדות האוצר: רמ"י מקפיאה את קידום תוכנית "מפרץ החדשנות" בחיפה

המנכ"ל הנכנס של רשות המקרקעין, ינקי קווינט, כתב ליו"ר המועצה הלאומית לכלכלה ומוביל התוכנית בשנתיים האחרונות, אבי שמחון, כי הוא נדרש ל-45 יום לפחות על מנת לגבש את עמדתו. לפי אגף התקציבים באוצר, התוכנית נשענת על "בסיס עובדתי פגום"

דרור מרמור 09:4812.01.21

עוד מכשול משמעותי בדרך לפינוי מפעל בזן ויתר המפעלים המזהמים ממפרץ חיפה: בעקבות ההתנגדות הנחרצת של אגף תקציבים באוצר, שנחשפה בכלכליסט, הורה המנכ"ל הטרי של רשות מקרקעי ישראל ינקי קווינט, לאנשי הרשות לחדול מקידום התוכנית להקמת "מפרץ החדשנות" עד שתתקבל החלטה בנושא - לאחר בחינה מחדש.

 

קווינט שלח מכתב ליו"ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון, המוביל את התוכנית בשנתיים האחרונות, בו הוא מודיע על הקפאת התוכנית "למשך 45 יום לפחות, עד לגיבוש עמדתנו, ולכשתגובש נודיעך". קווינט הודיע כי הוא בוחן את הנושא ואת השלכותיו הן על תזרים הרשות בשנים הקרובות והן על היקף הפיצויים למחזיקים, בעיקר בעלי מפעל בזן.

 

ינקי קווינט ינקי קווינט צילום: בשמת איבי

 

ועדת המנכ"לים לבחינת פיתוח מפרץ חיפה הוקמה על ידי הממשלה ב-25 באוקטובר ונדרשה להניח המלצות בתוך 90 יום, המסתיימים בעוד פחות משבועיים. אלא שלפני מספר ימים שלח יוגב גרדוס, ממלא מקום הממונה על התקציבים באוצר, לוועדת המנכ"לים מכתב חריף נגד תוכנית "מפרץ החדשנות" שקידמו המועצה הלאומית ורמ"י, "הנשענת על בסיס עובדתי פגום, ועל כן אין תשתית מקצועית מספקת שעל בסיסה ניתן לקבל החלטה".

 

גרדוס דרש מחברי הוועדה להציג למדינה חלופות נוספות למפרץ חיפה. במסגרת דיון בנושא בוועדת הפנים של הכנסת ביוני האחרון, הדגישו נציגי רמ"י כי עלות התוכנית המפורטת עומדת על 13.5 מיליארד שקל, אולם ציינו כי "ישנם מקורות מימון לתוכנית, מבלי להישען על תקציב המדינה". לפי התוכנית, על השטח – המשתרע על פני 36,500 דונם – אמורות לקום כ-100 אלף דירות וכ-2 מיליון מ"ר של שטחי תעסוקה, לצד פארק מטרופוליני בשטח של 7,000 דונם. לפי התוכנית שהציגה רמ"י בינואר 2020 בוועדה המחוזית חיפה, כבר בשנת 2025 יתחיל ניקוי הקרקע ומי התהום במקום, והחל משנת 2030 יחל שיווק של כ-2,000 יח"ד בשנה.

 

קווינט, שנכנס לתפקידו רק בחודש דצמבר, כתב לשמחון כי "כפי שוודאי ידוע לך, תוכנית מפרץ החדשנות של רמ"י לפינוי בזן ושיווק עשרות אלפי דירות על השטח המתפנה הינה תוכנית מורכבת, בפרט בהיבטיה הכלכליים, ואני לומד את הנושא בימים אלה".

 

מפרץ חיפה מפרץ חיפה צילום: גיל נחושתן

 

על פי הנתונים שהציג גרדוס, במועצה הלאומית לכלכלה וברמ"י הניחו הכנסות של 300 אלף שקל מכל קרקע ליחידת דיור שתשווק במפרץ. זאת, בעוד שרק בימים האחרונים נסגר מכרז של רמ"י להקמת 1,214 יח"ד בקרית ביאליק הסמוכה, שבו קיבלה המדינה כ-50 אלף שקל בלבד עבור כל יח"ד. גם לפי התוכנית עצמה, הוא מציין, ניתן לחלץ כ-130 אלף שקל בלבד לכל יח"ד – פחות מ-50% מההערכות עליהן התבססה התוכנית. מעבר לכך, התוכנית לא מניחה כלל שיווקי קרקע מדינה בסובסידיה כלשהי, כמו שקורה למשל בחמש השנים האחרונות במסגרת מכרזי מחיר למשתכן או דיור במחיר מופחת. באגף תקציבים גם טוענים שהתחשיבים המוטעים לא הפחיתו את היטלי ההשבחה (חלף היטל השבחה, בשיעור של 12% מהתקבולים) שיעברו לרשויות המקומיות.

 

חשוב לזכור, כי רשות מקרקעי ישראל פועלת כרשות עצמאית, שכל מקורותיה מגיעים מתוך הכנסות הרשות עצמה והיא אינה נשענת כלל על תקציב המדינה. באגף תקציבים הזהירו כי יישום תוכנית "מפרץ החדשנות" צפוי להעמיד את רמ"י בפני גירעון שהיא לא תוכל לסגור לבדה, והיא תאלץ ליטול כספים מקופת המדינה.

 

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, מסרה בתגובה: "ועדת המנכ"לים לבחינת עתיד מפרץ חיפה שראש הממשלה ואני הקמנו, פועלת בחודשים האחרונים ותצטרך להגיש את המלצותיה בקרוב. לראשונה הצלחנו להביא למצב שכל הגופים הרלוונטיים לעתיד מפרץ חיפה מתכנסים יחד ועובדים בשיתוף פעולה כדי לגבש אסטרטגיה כוללת לעתיד המפרץ. כוונת רשות מקרקעי ישראל להקפיא את תכנית 'מפרץ החדשנות' למשך 45 יום לפחות אינה ראויה. אני מתנגדת למהלך המסוכן, שעלול לטרפד את הגשת המלצות הוועדה בזמן, ומשוכנעת שגם המועצה הלאומית לכלכלה במשרד רה"מ לא תאפשר זאת. הסמכות לקבוע מדיניות ניתנה אך ורק לשרי הממשלה. כדי שנוכל לקבל החלטה בנושא – הוועדה צריכה להגיש את המלצותיה בזמן. כל הגופים חייבים להתעלות מעל הפוליטיקה והאינטרסים של בעלי ההון, ולהוביל בצורה אמיצה חזון ירוק למפרץ חיפה". 

 

x