$
חדשות נדל

תוכנית הענק של הרצליה בחוף התכלת אושרה להפקדה בוועדה המחוזית

בעלי הקרקעות ממתינים עשרות שנים לקידום התוכנית שאושרה להפקדה בוועדה המחוזית; התוכנית במתכונתה הנוכחית תכלול רובע מגורים ובו 12,500 יח"ד, שטחי תעסוקה ומסחר, כ-2,000 חדרי מלון ו-690 דונם של פארק חופי; בין מחזיקות הקרקע הגדולות במתחם החברות: אלייד, קנדה ישראל ואקרו נדל"ן

דותן לוי 12:0004.08.20

תוכנית הענק של העיר הרצליה ושל גוש דן הממוקמת על חוף התכלת בחלקה הדרום מערבי של העיר אושרה אתמול (ב') להפקדה בוועדה המחוזית לתכנון ובניה תל אביב. מדובר בתוכנית שממוקמת על רצועת קרקע בחוף הים בין אזור התעסוקה של הרצליה פיתוח לבין גבולה הצפון מערבי של העיר ת"א.

 

רוב שטחו של הרובע הינו בבעלות פרטית ומחזיקים בו אלפי בעלי קרקע, חלקם בבעלות היסטורית, וחלק אחר שרכש בעשור האחרון חלקי קרקע קטנים כ'זכות לדירה'. כמו כן מחזיקות בקרקע החברות אלייד – בעלת השליטה בצ'מפיון מוטורס (שבבעלותה כ-300 דונם), וכן החברות קנדה ישראל ואקרו נדל"ן. יתרת הקרקע שאינה בבעלות פרטית מוחזקת על ידי רשות מקרקעי ישראל ועיריית הרצליה.

 

 

הרובע משתרע על כ-2,000 דונם ומחולק ל-3 מתחמי תכנון בהם יקודמו תכניות מפורטות הוא יכלול בסך הכל כ-12.5 אלף יח"ד בבנייה שתחולק לגבהים שונים, החל מ-6-8 קומות בחלק הקרוב לחוף הים, ועד ל-30 קומות באזור התעסוקה בחלק המזרחי לכיוון כביש החוף.

 

חוף התכלת חוף התכלת צילום: אוראל כהן

 

פרט לחלק המגורים כולל הרובע כ-640 אלף מ"ר של שטחים למבני ציבור מקומיים וכלל עירוניים, כ-680 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה, כ-30 אלף מ"ר של שטחי מסחר, כ-120 אלף מ"ר למלונאות הכוללים כ-2,000 חדרי מלון, 690 דונם של פארק חופי בנוסף לכ-130 דונם שטחים פתוחים, לרבות פארק ארכאולוגי וטבע עירוני בתל מיכל. כמו כן, הרובע יכלול מערך שבילים עבור הולכי רגל ורוכבי אופניים המאפשר בין היתר, את נגישותו של הרובע אל טיילת החוף וחוף הים. זאת, תוך הישענות על תוואי הקו הירוק של הרכבת הקלה. בשל מיקומה בסמוך לנתיב תחבורה ציבורית התוכנית תציע תקן חנייה מופחת במטרה להפחית משמעותית את השימוש ברכב פרטי.

 

בעלי הקרקע ממתינים עשרות שנים למימוש התוכנית

 

מדובר בתוכנית שבעלי הקרקע בה ממתינים עשרות שנים למימושה, חלק מבעלי הקרקעות התאגדו בעמותה (עמותת חוף התכלת) ובה מוחזקים יחד כ-100 דונם והם נעזרים באנשי מקצוע שמסייעים להם לקדם אותה. עד לאחרונה הוגשו 2 עתירות אשר הובילו לכך שבית המשפט חייב את וועדות התכנון לקדם את התכנון. בתוך כך, אמרו בעמותה כי נושא הנגר טרם הושלם בתוכנית. התייחסות לכך ניתן לראות גם בדבריה של מתכננת מרחב תל אביב ברשות מקרקעי ישראל, גילי טסלר שאמרה, כי "מרכיבי התשתית כגון ניהול מי נגר עדיין לא מוצו בתכנית זו כחלק ממערך ניהול כולל ונדרש להשלים ולעדכן התכנון בנושא".

 

 

תוכנית חוף התכלת, הדמיה תוכנית חוף התכלת, הדמיה הדמיה: קייזר אדריכלים

 

 

מתכננת מחוז תל אביב במינהל התכנון, אדר' חוה ארליך-רוגינסקי ציינה כי "הרובע העירוני החדש מהווה חלק משמעותי להשלמת הרצף של תוכניות גדולות במערב מטרופולין גוש דן, לתוספת של עשרות אלפי יחידות באזורי הביקוש המרכזיים. הרובע כולל הקצאת שטח לפארק חופי רחב ידיים ומגרשים לתשתיות, בינוי מרקמי ומגדלי, הוא נשען על הקו הירוק שנמצא בהקמה".

 

עורכי הדין יוסי מוסרי ומורן חביב המייצגים למעלה מאלף בעלי זכויות במתחם אמרו כי מדובר בבשורה גדולה לאלפי בעלי הזכויות במתחם, "המתחם אמור היה להיות מקודם כבר לפני עשרות שנים אולם העירייה עיכבה את התוכנית למרות שמדובר בקרקע שמיועדת לפיתוח עירוני לפי תמא 35 מזה עשרות שנים. כבר ב-2003 הגישו הבעלים תוכנית מטעמם לצורך קידום המתחם ובשנת 2007 העירייה קיבלה החלטה שהיא לוקחת לטיפולה את קידום התוכנית, אלא שמאז חלפו 13 שנה".

 

עוה"ד מוסרי וחביב, מדגישים עם זאת שלאחר שהתוכנית תאושר כתוכנית מתארית, יהיה על העיריה לקדם מוקדם ככל שניתן תכנית מפורטת אשר מכוחה ניתן יהיה להוציא היתרי בניה על מנת שהתכנית המתארית לא תהפוך לאבן שאין לה הופכין.עירית הרצליה תיבחן בפני הציבור ביכולתה לטפל במקביל בקידום תכנית מפורטת הכוללת טבלאות איחוד וחלוקה שכן מדובר במתחם הכולל אלפי בעלי זכויות שיצטרכו לדעת היכן הקרקע שלהם תהיה ממוקמת. "אנו מקווים שהעירייה לא תמשוך זמן ותשכיל להפנות את משאביה מספיקים לעריכת תוכנית מפורטת בתהליך דומה לזה שעובר מתחם 3700 שבו לאחר אישור התכנית ב 2015 הופקדו תוכניות מפורטות כעבור שנתיים, שלוש".

 

עוה"ד מרים דונין-שוב ותום וולפשטיין, שותפים במשרד עו"ד המבורגר עברון ושות', המייצג מאות בעלי קרקעות במתחם חוף התכלת, מסבירים כי העובדה שמדובר במתחם המאופיין בריבוי בעלי קרקעות פרטיים מחד, ובחברות המחזיקות בשטחים גדולים של מאות דונמים מאידך, עלולה ליצור ניגוד אינטרסים בין שתי הקבוצות וכן פוגעת ביחסי הכוחות בין בעלי הקרקע הפרטיים, שבנפרד מחזיקים בהיקפי שטחים קטנים יחסית, לבין אותן חברות שחולשות על שטחים גדולים בתכנית. לכן, הצטרפות להסכם שיתוף המאגד בעלי קרקעות פרטיים רבים, חיונית כדי אפשר להם לעמוד יחד מול כל הגופים, ולהתמודד עם מנופי לחץ תכנוניים, עסקיים ופוליטיים.

x