$
חדשות נדל

למרות צו בית משפט: החנות של איקאה ליד בית שמש פתוחה במלואה

חברת פארק מסחר תעשייה אשתאול, שהקימה את הסניף, הגישה בקשה לביטול הצו שמבקש לאטום 8,000 מ"ר מתוך 25 אלף המ"ר שבו. באיקאה טוענים: מימוש של הצו יאלץ אותנו לסגור את החנות כולה; משרד המשפטים: "איקאה ידעה והכירה היטב את ההליכים אולם מטעמיה שלה בחרה שלא לבקש להצטרף כצד להליך". דיון בבקשה יתקיים ביום רביעי

שלומית צור 17:5408.06.20

בית המשפט המחוזי בירושלים ידון ביום רביעי הקרוב בגורלה של חנות איקאה שנפתחה לקהל הרחב לפני כחודש באשתאול, סמוך לבית שמש. הדיון יתקיים לבקשת היזמית שהקימה את החנות, חברת פארק מסחר ותעשייה אשתאול שבשליטת צחי נחמיאס, המעוניינת לבטל צו שניתן על ידי בית המשפט לסגירת 8,000 מ"ר מתוך 25 אלף מ"ר במבנה, וזאת עד להכרעה באשר לגורלו של שליש משטח החנות. הצו ניתן לבקשת מתכננת מחוז ירושלים בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה שירה תלמי באבאי.

 

 

במקביל לבקשת היזמים, שטוענים כי כל האישורים להקמת החנות כבר ניתנו וכי הדברים הוכרעו בוועדת הערר המחוזית, גם שוכרת החנות, רשת הרהיטים איקאה, טוענת כי איטום חלק מהמבנה אינו אפשרי, וייאלץ אותה לסגור את החנות כולה - מהלך שיגרום לנזקים כבדים לחנות, למאות עובדיה ולספקיה. עוד טוענת הרשת כי אינה יכולה לקיים צו, כאשר כלל לא היתה צד להליך. 

איקאה אשתאול איקאה אשתאול צילום: שלאגר מדיה

 

כזכור, החברה היזמית קיבלה היתר בנייה להקמת חנות בשטח 17 אלף מ"ר, והקימה חנות בשטח 25 אלף מ"ר - בטרם קיבלה היתר בנייה לשטח הנוסף. בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מתנגדים לאישור תוספת הבנייה שהוקמה בחריגה, וזאת בשל סתירה במדיניות התכנונית המחוזית, אשר מבקשת לחזק את העיר בית שמש, ולמתן את היקפי המסחר במושבים הסמוכים.

 

המחלוקת, הגיעה להכרעת ועדת הערר המחוזית, כאשר יו"ר הוועדה בנימין זלמנוביץ' קבע כי אישור תוספת הבנייה שבוצעה - נכון תכנונית, ומנצל באופן יעיל הקרקע, נוסף לשיקול של אי פגיעה במאות משפחות המועסקות בסניף בתקופה של משבר כלכלי. מיד לאחר ההחלטה ניתן טופס אכלוס לחנות על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מטה יהודה, והחנות נפתחה לקהל הרחב.

 

לפני מספר ימים הגישה מתכננת המחוז עתירה לבית המשפט המחוזי בירושלים כנגד החלטת ועדת הערר, שקבעה כי היתר הבנייה שניתן לתוספת השטחים חוקי, ואף ביקשה צו ביניים לאטום את 8,000 המ"ר שנבנו לטענתה בחריגה מהיתר הבנייה המקורי. שופט בית המשפט המחוזי בירושלים אלכסנדר רון, קיבל את צו הביניים וקבע כי עד להכרעה בעתירה ייפתחו לקהל רק 17 אלף מ"ר מהחנות, ויתרת השטח יהיה סגור.

 

ביחידה הארצית לאכיפת דיני מקרקעין במשרד האוצר מסרו אתמול כי בביקורת שביצעו במקום נמצא כי החנות פתוחה במלואה: "הרשות לאכיפה במקרקעין ביצעה היום בדיקה במקום. מהבדיקה עולה כי צו בית המשפט אינו מקוים. הרשות לאכיפה ביחד עם הפרקליטות יפעלו על מנת שצו בית המשפט יקוים בהקדם".

 

מוקדם יותר היום הגישה חברת פארק ומסחר תעשייה אשתאול בקשה לביטול צו הביניים שניתן לסגירת חלק מהחנות. בבקשה נטען כי כלל הטיעונים שנטענו בעתירה כבר נדונו בוועדת הערר, שהכריעה כי ההיתר שניתן לחנות הינו חוקי. עוד טענה החברה באמצעות עו"ד שלום זינגר, כי הנזק שייגרם לאיקאה הוא עצום, ולא "שולי" כפי שנטען בעתירה.

 

לבקשה אף צורף מכתב שנשלח מרשת איקאה למתכננת המחוז, בו טוענת הרשת כי אינה יכולה לקיים את הצו, מאחר וכלל לא היתה צד לעתירה. עוד טוענת איקאה כי העובדה שלא צורפה כמשיבה לעתירה כאשר הנזקים שעלולים להיגרם לה כבדים ביותר, היא פסולה.

 

במכתב שכתב עו"ד אברם אברמן, ממשרד אפרים אברמזון, צוין כי איקאה שוכרת את החנות שנפתחה לקהל כבר לפני שבועיים, וזאת לאחר שהתקבלו כל האישורים הנדרשים כולל היתר בנייה, טופס אכלוס ורישיון עסק. "מרשתנו נדהמה מכך שהיא לא צורפה כמשיבה לעתירה והבקשה לצו ביניים, ועוד בעתירה המוגשת על ידי רשות ציבורית, וזאת בפרט נוכח הנזקים החמורים שייגרמו לה ולעובדיה ממתן צו ביניים או מקבלת העתירה". נכתב במכתב. על כן טוענת איקאה כי ככל שהיא לא צורפה כמשיבה, כל צו שיינתן במסגרת העתירה אינו חל לגביה.

 

לטענת איקאה, קבלת הצו תגרום נזק עצום לחברה ולמאות עובדיה, "מתן צו ביניים כנגד איקאה יביא לסגירה מיידית של החנות, על הנזקים העצומים הנובעים מכך". איקאה דוחה את טענת מתכננת המחוז בעתירה כי איטום חלק מהחנות יגרום רק נזק מסוים לאיקאה ולא יוביל לסגירת החנות. לטענת איקאה, צו ביניים לסגירת 8,000 מ"ר מהחנות הוא "חריג, קיצוני ונדיר".

 

עוד ציינה איקאה במכתב כי "איקאה שוכרת את הקרקע שעליה בנוי המבנה מחברת פארק מסחר תעשייה אשתאול, וזאת לצורך הפעלת חנות איקאה. יובהר כי איקאה איננה היזם של התוכנית, והיא אינה הגורם שטיפל בהליכי התכנון לגבי הנכס".

 

אלא שבמשרד המשפטים טוענים אחרת: "העתירה מטעם המדינה הוגשה כנגד מי שהיו צד להליך הערר בפני ועדת הערר", נמסר מפרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי). "חברת ליבנה צפוני - איקאה ידעה והכירה היטב את ההליכים בועדת הערר אולם מטעמיה שלה בחרה שלא לבקש להצטרף כצד להליך הערר, ולכן לא צורפה כמשיבה לעתירה. חברת פארק תעשיה ומסחר אשתאול היזמית, חוכרת הקרקע, היתה כמובן צד להליך הערר והיא צד לעתירה. בכל מקרה, בית המשפט לעניינים מינהליים קבע כבר ביום חמישי במסגרת צו ארעי כי יש להפסיק שימוש ולאטום חלקים במבנה. הצו ניתן גם כנגד החברה היזמית שקידמה את הליך התכנון ובנתה את המבנה והיא בעלת הזכויות במקרקעין. ברור לכל כי הצו מחייב את היזם ועליו לקיימו ללא דיחוי, וזאת אף אם שוכרת המבנה אינה סבורה שעליה לקיים צו שיפוטי שניתן, על בסיס טענות שונות ומשונות ובפרט כשתגובת החברה לערוצי התקשורת היתה 'איקאה היא לא הבעלים של הנכס אלא שוכרת אותו מבעליו, ולכן היא לא מעורבת בהליך המשפטי'".

 

כאמור, דיון בבקשת החברה היזמית לביטול הצו יתקיים ביום רביעי הקרוב בבית המשפט המחוזי בירושלים.  

x