$
נדל

יצרני חומרי בנייה: "קבלנים מנצלים את המשבר ומבטלים צ'קים"

ספק בענף הבניין: "תשלומים שהיו צריכים להיפרע במרץ על עבודה שכבר ביצענו הוקפאו, והיום 40% מהמחזור שלנו מעוכב מכל מיני תירוצים". במשרד המשפטים ובבנק ישראל מבהירים: למרות ההשהייה בפתיחת הליכי גבייה, ביטול צ'קים הוא עבירה פלילית

שלומית צור 15:1312.04.20

ההקלות על הגבלת חשבונות בנק בהם נרשמו צ'קים ללא כיסוי, לא פסחו על ענף הבנייה.

יצרנים של חומרי בנייה מדווחים על עלייה בשיעור הצ'קים החוזרים מצד קבלנים, חלק מהקבלנים מנצלים את ההקלות הגבלת חשבונות בנק בהם נרשמו צ'קים ללא כיסוי - ומבטלים את הצ'קים ללא הודעה מוקדמת.  

 

לטענת היצרנים, הם סיפקו סחורות לקבלנים לפני משבר הקורונה והיו צריכים לפרוע תשלומים בחודשים מרץ ואפריל, אולם חלק מהצ'קים חזרו בנימוק שאין להם כיסוי, והיצרנים מוצאים עצמם ללא הכנסות ובבור גדל של חובות.  

המפעלים טוענים כי קבלנים מנצלים את המצב כדי לבטל תשלומי המפעלים טוענים כי קבלנים מנצלים את המצב כדי לבטל תשלומי צילום: צביקה טישלר

 

"מדובר במצב בלתי נסבל", אמר אלי כהן, מנכ"ל מפעל תרמוקיר, המייצר חומרי בנייה. לדבריו, מאז הודעת המפקחת על הבנקים חדווה בר, מספר חברות בנייה קטנות ובינוניות ביטלו צ'קים שניתנו לו היקף כולל של 700 אלף שקל. "בין אם חלק מהקבלנים בקשיים, ובין אם מדובר בקבלנים שמנצלים את המצב, אין שום הצדקה לכך שהמפעלים יישאו בהשלכות של המשבר הזה כי בסוף הכל יקרוס כמו מגדל קלפים. גם בתי העסק צריכים להבין שהמשבר הזה בסוף ייגמר ואז החשבונות שלהם כן יהיו חשופים להגבלות וחבל שהמפקחת על הבנקים לא הבהירה את זה כשהודיעה על ההקלות", אמר.

 

צביקה דוד, מנכ"ל חברת בני וצביקה, שנותנת שירותים כמו הריסת מבנים ופינוי פסולת, אמר: "יש לנו 1,000 לקוחות מחברות ענקיות ועד לבונה הפרטי. המפקחת על הבנקים נתנה הוראה עמומה שממנה עסקים מבינים שחשבון הבנק שלהם לא יוגבל גם אם לצ'ק העשירי לא יהיה כיסוי. התוצאה היא שתשלומים שהיו צריכים להיפרע במרץ על עבודה שכבר ביצענו הוקפאו, והיום 40% מהמחזור שלנו מעוכב מכל מיני תירוצים. מעטים מהלקוחות הרימו טלפון וביקשו להגיע להסדר בגלל המצב, לדחות את התשלום, אבל יש כאלה שפשוט חד צדדית ביטלו את הצ'קים בלי שום הודעה מוקדמת. במצב הנוכחי אין לי סנצקיות להפעיל נגדו. זה מצב בלתי סביר, כי אנחנו לא יכולים לשאת את קשיי המשבר על כתפינו".

 

הודעת המפקחת על הבנקים חדווה בר באה בעקבות גידול בשיעור הצ'קים החוזרים שעלה מ-2.5% בעת שגרה ל-6% בתקופת המשבר. כמו כן שיעור הצ'קים המבוטלים עלה מ-0.35% ל-2%.

 

ב-20 במרץ הודיע שר המשפטים אמיר אוחנה כי במסגרת התקנות לשעת חירום תיכנס לתוקף הודעת המפקחת על הבנקים על השהיית החוק הקובע כי במקרה שחזרו 10 צ'קים, החשבון הופך להיות מוגבל באופן אוטומטי.

 

במכתב ששיגר מנכ"ל התאחדות התעשיינים רובי גינל למנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה שי רינסקי, ציין גינל כי הודעת המפקחת חדוה בר הביאה לחשש כבד מצד חברות תעשייה מכך שלקוחות שונים יעשו שימוש לרעה בהקלה ולא יכבדו את ההתחייבויות שלהם כפי שהיו עושים במצב שיגרה. זאת, מתוך הבנה שהחשבון שלהם לא יוגבל.

 

"מהדיווחים המגיעים אלינו מענפים שונים בתעשייה, עולה כי מתרחבת התופעה של ביטולי שיקים ושיקים חוזרים בהיקף שהולך וגדל", כתב גינל. "מצב זה טומן בחובו סיכון רב ליצירת כדור שלג, של פגיעה בספקים העושים כל מאמץ לפעול כחוק ולכבד את ההתחייבויות שלהם. נוכח מצב זה, הספקים עלולים להיכנס למחנק אשראי ולהיקלע לקשיים שיגולגלו לגורמים אחרים. אנו סבורים שיש לקבוע פרמטרים אשר יבטיחו את כיסוי השיקים ויבטיחו מניעה של ניצול לרעה של המצב הנוכחי".

 

לאחר פניית "כלכליסט" לבנק ישראל יצאו בסוף השבוע בנק ישראל ורשות האכיפה וגבייה בהודעה משותפת במסגרתה קראה המפקחת על הבנקים לנהוג באחריות ולהיזהר מפני סנקציות שעלולות להינקט בשל אי פירעון צ'קים.

 

רשות האכיפה והגבייה הדגישה כי בשל מצב החירום הושהו הליכי גבייה בגלל צ'קים שלא כובדו אך אין בכך כדי למחוק את החובות או למנוע את ההליכים לגבייתם בהמשך.  

 

ממשרד המשפטים נמסר: "חשוב להדגיש כי גם אם הצ'קים החוזרים לא ייספרו לצורך הגבלת פעולות החייב, הרי שבכל מקרה, צ'ק שלא שולם מחייב את מי שמשך אותו בתשלום, ואין בתיקון בשום אופן ויתור על החיוב עצמו או על כוחו של הצ'ק. על כן, אם הצ'ק לא כובד, ניתן להגישו לביצוע בהוצאה לפועל. עוד יצוין כי משיכת צ'ק ללא כיסוי היא עבירה פלילית".

x