$
נדל

משבר הקורונה

הקבלנים נושמים לרווחה: עבודות הבנייה יימשכו כרגיל; פועלים פלסטינים ישוכנו במלונות

בענף חששו כי ההנחיות החדשות יביאו לצמצום או הפסקה של עבודות הבנייה; מסתמן פתרון לפועלים הפלסטינים: מספר היתרי הלינה יגדל ל-55 אלף, והם יתבקשו לשהות בישראל תקופה ארוכה בלי לחזור לביתם

אמיתי גזית 23:0014.03.20

ענף הבנייה צפוי להמשיך ולעבוד במתכונת כמעט מלאה - גם אחרי ההנחיות החדשות למאבק בקורונה שעליהן הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

בענף הבנייה חששו כי יוחלט על צמצום או הפסקת עבודות באתרי הבנייה. ואולם לפי ההנחיות העדכניות עליהן הכריז ראש הממשלה, בחלל סגור תותר שהיה של עד 10 אנשים. בענף התשתיות והבנייה העבודות מבוצעות בדרך כלל באוויר הפתוח, ונדירים המקרים שבהם יימצאו יותר מ-2-3 פועלים בחדר סגור.

 

כמו כן מסתמן פתרון לבעיה נוספת שמאיימת על יציבות הענף - הכוונה למנוע כניסת פלסטינים לישראל. הפתרון המתגבש למקרה בו ייסגרו מעברי הגבול מיהודה ושומרון לישראל הוא הרחבת ההיתר ללינת פלסטינים בישראל מ-15 אלף היתרים כיום עד ל-55 אלף. לפי הפתרון שמתגבש, היתר הלינה יינתן רק לפועלים בני פחות מ-55.

 

כדי לצמצם את הסיכון להדבקה, במהלך השבוע הקרוב יוגדר מועד שאחריו עובד עם היתר לינה שיחצה את הגבול חזרה לביתו ביהודה ושומרון לא יורשה לשוב לישראל. כלומר, 55 אלף הפועלים תושבים הרשות הפלסטינית יתבקשו לשהות בישראל תקופה ארוכה של כמה שבועות רצופים או שיאבדו את מקום עבודתם.

 

(ארכיון) (ארכיון) צילום: אוראל כהן

 

 

הפתרון הזה עשוי לספק מעט רוח גבית לענף המלונאות, משום שנשקלת אפשרות לשכן את אותם עובדים באכסניות ובתי מלון בדירוג של כוכב או שניים, שכיום ממילא ריקים.

 

נציין כי בדיונים שנערכו בסוף השבוע השב"כ והמשטרה תמכו בהסדרי הלינה בישראל, בין היתר משום שהמשכורות שמכניסים עשרות אלפי הפועלים חיוניות ליציבות הרשות הפלסטינית.

 

1,800 עובדים זרים יגיעו לישראל אחרי בידוד של 28 יום

 

ענף הבנייה צפוי לקבל תוספת של כוח אדם גם מסין ואוקריאנה - 1,000 עובדים מסין, ו-800 מאוקראינה עברו לפני התפרצות הקורונה מיונים והיו אמורים להגיע לארץ לפני כחודשיים. כעת הוחלט לאפשר להם להיקלט לעבודה בענף, אך זאת רק לאחר בידוד כפול- 14 יום בארץ המוצע, ועוד 14 יום בישראל.

 

הפתרון הזה יאושר סופית על ידי המל"ל בתחילת השבוע, לאחר שמשרד הבינוי יציג תוכנית ליישום קליטת העובדים הזרים.

 

התמיכה של המל"ל בצעדים שיאפשרו את המשך פעילות ענף הבניה נובעת בין היתר מהעובדה כי הבנקים מעניקים לחברות הבניה אשראי בהיקף של 88 מיליארד שקל. למעשה תיק האשראי לענף הבניה מהווה את הנתח הגדול ביותר בתיק האשראי המסחרי של הבנקים. קיים חשש כבד כי עצירה של ענף הבניה שתגרור עיכוב בתשלומים לבנקים עלולה לאיים על יציבות הבנקים.

 

במשרד הבינוי מקבלות החלטות בלי מנכ"ל

 

בעוד שמרבית ממשרדי הממשלה מיוצגים בדיונים עם המל"ל על ידי מנכ"ל, את משרדי הבינוי מייצגת השרה יפעת שאשא ביטון ומנהלי אגפים רלוונטיים.

 

משרד הבינוי פועל כיום ללא מנכ"ל ואף ללא ממלא מקום. בשבוע שעבר פרש סופית ממשרתו המנכ"ל בני דרייפוס משום שביקש להתחיל את תקופת הצינון שאחריה יוכל לכהן כמנכ"ל מפעל הפיס. לאור אי הוודאות הפוליטית, שאשא ביטן השהתה את החלטתה על זהות המנכ"ל החדש.

 

ראול סרוגו נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ אמר ל"כלכליסט": "ענף הבנייה והתשתיות ניצב לצד ממשלות ישראל תמיד ונרתם לכל משימה שהטילו עליו ממשלות ישראל. הקבלנים ייכנסו תחת האלונקה ויעמידו לטובת צורכי המשק את כל הנדרש להמשך הבנייה והכנת התשתית. אני אופטימי ומשוכנע שגם מהמשבר הזה נצא חזקים"

x