$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

פינוי הקשישים יעכב את העברת שגרירות ארה"ב

העתקת שגרירות ארה"ב לירושלים הוא מההישגים שנתניהו מתפאר בהם. אלא שמעבר האמריקאים למשכן הקבע צפוי להתעכב 3 שנים, עד כדי משבר דיפלומטי. למה? כי הממשלה טרם מצאה פתרון לבית האבות במלון דיפלומט הפועל בשטח

אמיתי גזית 07:2019.02.20

המעבר של שגרירות ארצות הברית מתל אביב לירושלים במאי 2018 הוא אחד מהישגי הקדנציה שראש הממשלה בנימין נתניהו מתפאר בהם. אלא שעד כה הממשלה הצליחה להשלים רק את השלב הראשון של המהלך, והמעבר למשכן הקבע צפוי לקרטע כשלוש שנים, עד כדי משבר דיפלומטי, כך נודע ל"כלכליסט".

 

במאי 2018, ברוב טקס והדר, עברה השגרירות למבנה בשכונת ארנונה ששימש עד אז את הקונסוליה. עם זאת, הקמת הקומפלקס החדש במגרש הצמוד, שאמור לעבור לחזקת האמריקאים ביוני השנה, צפויה לעיכוב משמעותי. הסיבה: קושי לפנות את 270 דיירי מלון דיפלומט, המשמש כבית אבות.

 

על העיכוב הרב באיתור חלופת מגורים לדיירי המלון ניתן ללמוד מהתגובה שמסרה המדינה לבג"ץ בעתירה של דובי שיף, הבעלים של חברת מלון מרינה, שבבעלותה גם מלון דיפלומט. בעתירה, שהוגשה על ידי עורכי הדין דוד זיילר וד"ר סער פאוקר ממשרד הרצוג פוקס נאמן, ביקש שיף להורות למדינה למצוא פתרונות שניתן ליישמם עד מועד העברת השטח לממשלת ארה"ב.  

מלון דיפלומט בשכונת ארנונה בירושלים. אין פתרון ל־270 דיירי מלון דיפלומט מלון דיפלומט בשכונת ארנונה בירושלים. אין פתרון ל־270 דיירי מלון דיפלומט צילום: עמית שאבי

 

הממשלה לא מצאה פתרון מגורים לדיירי בית האבות של משרד הקליטה הפועל במלון דיפלומט, אף שזה שנתיים ידוע שתקום שם שגרירות, ועל העברת הבעלות משיף לאמריקאים ידוע כבר שש שנים. מתגובת הממשלה עולה כי רק בעוד שלוש שנים במקרה הטוב היא תספק מגורים חדשים לדיירי בית האבות.

 

שופטי העליון, המשנה לנשיאה חנן מלצר, ענת ברון ומני מזוז, החליטו על דחיית העתירה משום שמדובר בסכסוך חוזי בין המדינה לחברת מלון מרינה, ולכן המקום לדון בה הוא בית משפט לעניינים אזרחיים. עם זאת קבעו כי "על פניו קיים סעד במישור החוזי לעותרת, בין על יסוד הפרה צפויה נטענת ובין על יסוד עילה אחר".

 

ב־2014 חתם שיף על מכירת המלון לאמריקאים, והממשלה התחייבה לו כי תפנה את דייריו ביוני השנה. לפי נתוני רשות המסים, שיף כבר קיבל מארה"ב 81.5 מיליון שקל, ויקבל עוד 109.5 לאחר השלמת העסקה. סביר כי יתבע את המדינה, אם זו תסכל את העסקה.

 

הפרת הסכם

 

ב־1991 חתם שיף עם המדינה על הסכם להשכרת המלון למשרד הקליטה, וזה הקים בו בית אבות לקשישים יוצאי חבר העמים. ב־2002 השכיר שיף לממשלת ארצות הברית את המגרש הצמוד למלון, ובו הוקמה הקונסוליה האמריקאית. במסגרת ההסכם עם שיף ניתנה לאמריקאים אופציה לרכוש את מלון דיפלומט. האופציה מומשה והוא נרכש ב־2014, עם התחייבות של שיף לפנותו עד 20 ביוני 2020. במקביל חתם עם משרד הקליטה על הסכם שבו התחייבות לפנות את בית האבות.

 

מימין: נתניהו וטראמפ. בדרך לשגרירות הממשלה שכחה שבשטח פועל בית אבות מימין: נתניהו וטראמפ. בדרך לשגרירות הממשלה שכחה שבשטח פועל בית אבות צילום: AFP

 

בדצמבר 2017 הודיע נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על כוונתו להעביר את השגרירות לירושלים. במאי 2018 נערך טקס רשמי לציון פתיחת השגרירות במבנה שבו פעלה הקונסוליה. ההערכות הן כי ממשלת ארצות הברית מתכננת להקים קומפלקס בניינים בשטח הקונסוליה ובמגרש שבו שוכן מלון דיפלומט שהיא רכשה.

 

התמהמהות המדינה בפינוי המלון עשויה להביא להפרת ההסכם מול הממשל האמריקאי, ומכאן למשבר דיפלומטי מולו. המדינה אינה מכחישה כי הפרשה סבוכה ובתגובתה לבית המשפט כתבה: "בשים לב לרגישותו של הנושא מבחינה מדינית, הובא נושא זה בפני מנכ"ל משרד ראש הממשלה, על ידי מנכ"ל משרד החוץ, אשר הציג את הצורך בסיוע בהסרת חסמים בסוגיות המרכזיות שהתעוררו מול הממשל האמריקאי". עוד הוסיפה המדינה כי הוחלט להקים צוות בינמשרדי שירכז את הטיפול בעניין בהובלה משותפת של מנכ"ל משרד ראש הממשלה ומנכ"ל משרד החוץ.

 

בדיון שנערך ביום שני השבוע אמר השופט מלצר כי "אי הנוחות המדינית" היא תוצאת מחדלי הרשות המבצעת, שבגינם אי אפשר להעביר את השגרירות.

 

יקיצה מאוחרת

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי רק ביולי 2019 החלה המדינה לקדם פתרון בדמות בנייה של בית אבות חלופי בשטח שהוקצה על ידי רשות מקרקעי ישראל לסוכנות היהודית בפסגת זאב. בישיבה שנערכה במשרדי החשב הכללי במשרד האוצר סוכם כי משרד הבינוי יזרים לסוכנות היהודית כ־19 מיליון שקל לבניית בית האבות ולתשלום בעבור הקרקע.

 

בכיר לשעבר באחד ממשרדי הממשלה, שהיה מעורב בנושא: "אם האמריקאים צריכים את המקום ולא יפנו אותו, יהיה משבר, וזה אירוע לא תקין גם עם הדיירים. כנראה שכשאין ממשלה זה לא מעניין איש".

 

דברים ברוח דומה אמרה ח"כ סופה לנדבר, ששימשה כשרת הקליטה עד נובמבר 2018: "למשרד הקליטה אין קרקע ואין תקציבים. אנו צריכים שותפים, והשותפים היו אדישים". לאחר לנדבר שימשו בתפקיד שר הקליטה נתניהו, יריב לוין ויואב גלנט.

 

ממשרד הקליטה נמסר בתגובה: "משרד העלייה והקליטה שוקד על מציאת פתרונות דיור הולמים לדיירים המתגוררים במלון דיפלומט. המשרד פועל כדי שלכל דייר בו תימצא קורת גג".

 

מרינה זמסקי, מפורום הדיור הציבורי, מסרה בתגובה לעתירה לבג"ץ: "מדובר במחדל גדול של מדינת ישראל, שזנחה את הקשישים העולים ובעצם מפקירה אותם בידי כרישי נדל"ן. הפיתרון של מלון דיפלומט היה אמור להיות פיתרון זמני, הבניין שבו הם חיים לא מותאם לצרכים של הקשישים ונמצא במצב לא ראוי למגורים. הממשלה מבזבזת מיליונים על דיור לא ראוי במקום למצוא פיתרון קבע, ראוי ומותאם, לאותם דיירים קשישים. כרגע אין למדינה שום פיתרון בירושלים ואנחנו בפורום דורשים ממשרד השיכון ומשרד הקליטה לפעול במהרה כדי לייצר אחד עבור אותם דיירים שחיים בחוסר ודאות ופחד שיזרקו לרחוב".

 

ממשרד ראש הממשלה וממשרד החוץ לא נמסרה תגובה.

x