$
חדשות נדל

הורים במאבק עם עיריית ת"א: "ילדים יגדלו ללא שטח ירוק או שטח פתוח של חצר"

העירייה מסרבת לשתף הורים לילדים באשכול גנים "העבודה" בתכנון המתחם החדש, למרות הצהרותיה; הורי הילדים השביתו היום את האשכול שבו כ-280 ילדים, במחאה על תכנון שלטענתם פוגע בקהילה; העירייה בתגובה: "הצעות ההורים נבחנו באופן מעמיק ונמצא שאינן נותנות מענה מספק"

דותן לוי 19:3127.01.20

הורים ל-280 ילדי אשכול גנים "העבודה" שבמרכז ת"א, הנאבקים מול עירית ת"א על תכנון הגנים של ילדיהם, הובילו היום (ב') בצעד חריג להשבתה מוחלטת של הגנים.

 

 

האשכול ממוקם בחצר בית הספר "תלפיות" ההיסטורי. מדובר במבנה אשר שימש את ארגון "ההגנה" כמרכז לאימונים ומחבוא לנשק בתקופת טרום הקמת המדינה (בין השנים 1948-1942).

הורים מאשכול הגנים העבודה ת"א הורים מאשכול הגנים העבודה ת"א צילום: אפרת אקר

 

ההשבתה התקיימה כמחאה על כוונת עיריית תל-אביב להפוך את מתחם הגנים הקיים במקום, למתחם אשר לטענתם יהיה הגדול והצפוף בישראל וזאת כבר החל משנת הלימודים הבאה.

 

בכוונת עיריית תל-אביב להרוס ולבנות מחדש את אחד המבנים בקרקע שעליה ממוקם כיום האשכול, כך ששטח המתחם יצטמצם מ-2.6 דונם ל-1.2 דונם בלבד, והמבנה הנוסף המשתרע על שטח של 1.4 דונם יופנה לטובת שימושים אחרים.

 

לטענת ההורים, בשטח שיוקצה לגני ילדים, תקים העירייה מבנה שיכלול מרפסות משחק נפרדות לכל גן, ללא חצר משותפת תחת כיפת השמיים, ללא ארגזי חול, שטח ירוק ואור שמש, הכולל 10 כיתות גן לגילאים 4-6 ובתפוסה של 350 ילדים. עוד הם אומרים, כי משמעות ההחלטה היא הפיכת אשכול הגנים "העבודה" לגדול והצפוף בישראל.

 

בשנים האחרונות עיריית ת"א מחפשת פתרונות של עירוב שימושים במבנים וכן של ניצול מקסימלי של השטחים הציבוריים של העירייה בעיקר במרכז העיר, שם לטענתם יש מחסור חמור בשטחי ציבור. אלא שלטענת ההורים בכל הליך התכנון של אשכול הגנים החדש לא בוצע שיתוף ציבור או התייעצות כלשהי עם נציגות מטעם ההורים.

 

ועד ההורים דורש דיאלוג

 

כעת דורש ועד ההורים מהעירייה לעצור לאלתר את התכנית ולקיים דיאלוג עם התושבים, שייתן מענה לחשיבותה הפדגוגית והחברתית של החצר המשותפת במפלס הקרקע ולא לפעול באופן חד צדדי ולקבל החלטות שאין מהן דרך חזרה עבור ילדי האשכול, עבור תושבי השכונה ועבור הדורות הבאים שיחיו בה.

 

מנגד, לפי גורמים בעירייה אין להם את היכולת לבצע שיתוף ציבור בתכנון מוסדות חינוך היות ולוחות הזמנים ברוב המקרים צפופים ומחייבים את העירייה לתכנן בצורה מהירה ויעילה מבלי לקבל הערות מהציבור. בין ההורים שטוענים נגד המתחם גם אדריכלים ומתכנני מוסדות חינוך, אשר לטענתם הציעו פתרונות אלטרנטיביים יעילים יותר מהמבנה שהעירייה מציעה לבנות, אך לדבריהם בעירייה מסרבים לבחון זאת לעומק.

 

אחד ההורים אמר בשיחה ל"כלכליסט", כי "מה שקורה כאן היום זה שהחצר של הגן היא משותפת, יש לזה משמעויות חברתיות לגן ולילדים ומה שהם מתכננים זה לעשות מרחבים מפוצלים וקטנים. ביקשנו מרפסות קטנות יותר כדי לקבל מרחב משותף לכל הילדים במקום לחלק אותו. אני לא חושב שמרפסות זה רע, אבל במרכז העיר אם אין שטחים פתוחים ואין מרחבים פתוחים אז המשמעות היא שילדים יגדלו ללא שטח ירוק או שטח פתוח של חצר. מצאנו 5 חלופות של מקומות שאפשר להקים בהם גני ילדים, אז למה לבנות דווקא על השטח הפתוח? התשובה היא כי זה קל וזה זול".

 

מעיריית תל-אביב-יפו נמסר בתגובה: "אנו מבינים את רצון ההורים לספק לילדיהם סביבת גן מרווחת במיוחד, ואולם יש לזכור כי בעיר בכלל (ובשכונה בפרט) יש גידול מבורך במספר הילדים המצריך גנים נוספים. הצעות ההורים נבחנו באופן מעמיק ונמצא שאינן נותנות מענה מספק. על כן הוחלט כי המבנה ההיסטורי יישמר לטובת צרכי הקהילה, ולצידו ייבנה מבנה גנים גדול יותר במקום שני הגנים הקיימים. הגנים החדשים ייהנו מחצרות תקניות, בגודל הנהוג ברחבי העיר כולה. החלופה המתוכננת תאפשר את הפעילות במתחם הקיים, תוך שמירה מקסימלית על מאפייניו הייחודיים".

x