$
נדל

בלעדי לכלכליסט

מתחם חדש בהרצליה מאיים לזהם את מי הים

הוועדה לתכנון מהיר אישרה 1,200 דירות בשטח שבו פועל מכון טיהור שפכים, אף שמשרדי הבריאות והגנת הסביבה הזהירו מפני הזרמת כמות אדירה של ביוב גולמי לים

דותן לוי 06:4912.08.19

הוועדה הארצית לתכנון ובנייה של מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), שמטרתה להאיץ את הבנייה למגורים, התעלמה מעמדת הגורמים המקצועיים בתחום הבריאות ואיכות הסביבה - והפקידה תוכנית להקמת מתחם בן כ־1,200 דירות, תעסוקה ומסחר בהרצליה, בקרקע שבה פועל כיום מתקן לטיהור שפכים, כך נודע ל"כלכליסט". הקרקע ממוקמת בחלקה הדרום־מערבי של העיר, בסמוך לשכונת גליל ים שנבנית בימים אלה.

 

 

 

המתקן צפוי להתפנות בהתאם להסכם בין הממשלה לעיריית הרצליה. לאחר פינוי המתקן תחובר הרצליה לשפד"ן (מכון טיהור שפכי גוש דן). בעירייה מברכים על המהלך, שכן כיום המתקן מהווה מטרד ריח עבור השכונות הסמוכות. אלא שבמשרד הבריאות ובמשרד להגנת הסביבה מתנגדים למהלך, מחשש כי יוביל להזרמת כמויות גדולות של ביוב גולמי לים.

מתקן טיהור השפכים. המתנגדים טוענים שהשפד"ן לא יוכל לקלוט את שפכי הרצליה מתקן טיהור השפכים. המתנגדים טוענים שהשפד"ן לא יוכל לקלוט את שפכי הרצליה צילום: אוראל כהן

 

ממכתב ששלח לוועדה רני עמיר, מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית, עולה כי בעוד השפכים שמוזרמים כיום לים על ידי מתקן הטיהור בהרצליה הם "באיכות טובה לאחר שעברו תהליך טיהור", מתקני איגודן (איגוד הערים דן לאיכות הסביבה) לא מסוגלים לקלוט את שפכי הרצליה, בפרט לא בימים גשומים שבהם מתווספים למתקן גם מי נגר — והשפד"ן יזרים לים כמות גדולה של ביוב גולמי.

 

במכתב טען עמיר כי הוספת צינור תייצר מקור חדש של זיהום ימי בגוש דן, בנוסף לצינור שפכים לא מטוהרים שקיים כבר כיום בסמוך לתחנת הכוח רידינג בתל אביב, והדבר עלול לגרום לסגירת חופי הרצליה מסיבות בריאותיות. בסוף המכתב ציין כי יהיה קושי לספק היתרים לתוכנית הזרמת שפכים לים וכי היא מנוגדת לחוק: "יש לצפות להתנגדות ציבורית משמעותית למקור זיהום ים חדש בהרצליה, במרכז אזור ספורט ימי ורחצה", סיכם.

 

מכתב ברוח דומה העבירה גם ולרי פוהורילס, מנהלת המחלקה לאיכות הסביבה ומהנדסת מחוז תל אביב במשרד הבריאות. "הצעת איגודן להנחת קו גלישה של 1,200 מ"מ קוטר באורך קילומטר אל תוך הים, שיפעל לכל היותר שבועיים בשנה בימים גשומים ויזרים את כל שפכי הרצליה, נדחית על ידנו על הסף, ואינה מהווה פתרון לא מבחינה כלכלית, תכנונית ובעיקר סביבתית". פוהורילס ביקשה לא להפקיד את התוכנית לפני שתבוצע סדרה של בדיקות ופעולות שיבהירו שהפתרון לא מייצר מקור זיהום חדש.

 

 

שכונת גליל ים הרצליה. המתחם ייבנה בסמוך שכונת גליל ים הרצליה. המתחם ייבנה בסמוך צילום: עמית שעל

 

בהחלטת הוותמ"ל לאשר את הפקדת התוכנית נכתב כי יש לתאם את חיבור מערכת הניקוז של השכונה לתעלת הניקוז בנתיבי איילון, וכי תנאי להיתר בנייה מחייב את פינוי מטהר השפכים וביצוע פתרון ביוב בתיאום עם משרד הבריאות.

 

כבר כיום מתקשה השפד"ן להתמודד עם קליטת מי השפכים, בעיקר בימים גשומים. דו"ח של עמותת צלול על מצב הזיהום בים בשנים 2018-2017 ביקר בחריפות את איגודן ואת רשות המים על היעדר פתרונות חלופיים לעודפי הקולחים והזרמתם לים.

מעיריית הרצליה נמסר בתגובה: "העירייה מברכת על התוכנית שתאפשר את הסרת המפגע הסביבתי, מכון הטיהור, ואת חיבורה של הרצליה למערכת השפד"ן. העירייה תעמוד על כך שכל תוכנית בנייה בעיר תותנה בחיבור זה".

 

מהוותמ"ל נמסר בתגובה: "כחלק ממתן מענה כולל למרחב, מקדמת הוותמ"ל פתרון לטיפול בביוב ובמי הגשמים, שעד היום טופלו על ידי מתקן טיהור השפכים שמיועד להתפנות. פתרון הביוב מקודם באמצעות קו הולכה ראשי לשפד"ן. סוגיית עודפי הנגר והפתרון להם נדונה בוועדה המחוזית. הקו החדש צפוי לתת מענה כולל לביוב בהרצליה, ולהביא לפינוי מתקן הטיהור המהווה מפגע סביבתי".

 

ממשרד הבריאות נמסר: "כל תוכנית בנייה שמובאת היום לדיון להפקדה בהרצליה תלויה בביטול מכון טיהור שפכים הרצליה וחיבור ביוב הרצליה לשפד"ן על ידי איגודן. יש לקדם פתרון אופטימלי למניעת הזרמת ביוב לים, ולבחון לעומק חלופה שבה קו הביוב של איגודן יוגדר בימים גשומים כמאגר ויסות, כך שימנע ברוב ימי הגשם הזרמת ביוב לים, וזאת עד יישום תוכנית רב־שנתית להפרדה בין מערכת הניקוז לבין הביוב לצמצום נפחי מי נגר מביוב בהרצליה. לא ניתן לקדם הפקדת תוכניות בנייה של העיר עד שיובטח פתרון ביוב מלא (גם בימים גשומים) מוסכם ומאושר על ידי כל הנוגעים בדבר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x