$
חדשות נדל

ועדת השרים אישרה הצעת חוק לטיפול בפסולת בניין

החוק מבקש למנוע את התופעה הקשה של השלכת פסולת בניין לשטחים הפתוחים כפי שקורה היום; הטיפול יתבצע על ידי פיקוח על המכולות המוצבות באתרי בנייה ושיפוצים

דותן לוי 18:3408.07.18

הצעת החוק אשר אמורה לטפל באחד המפגעים הקשים לאיכות הסביבה ולשטחים הפתוחים אושרה היום (א') בוועדת השרים לענייני חקיקה.

 

כחלק מתהליך הבניה והשיפוצים בישראל נוצרים מידי שנה 3.6-6.2 מיליון טון של פסולת בניין, אלא שרק 2.7 מיליון טון מגיעים לאתרים מוסדרים המטפלים בפסולת, והיתר 1-3.5 מיליון טון מושלכים לשטחים הפתוחים ברחבי הארץ, זאת, למרות האיסור להשליך פסולת לרבות פסולת בניין ברבים. המשמעות המיידית, היא הרס השטחים הפתוחים, הגנים הלאומיים ושמורות הטבע ופגיעה בערכי הקרקע.

 

בניין בשיפוצים בניין בשיפוצים צילום: דורון גולן

 

למרות ניסיונות אכיפה מתמשכים לא הצליח המשרד להגנת הסביבה למנוע את השלכת הפסולת עד כה ולכן החקיקה מציעה שינוי בתהליכי פינוי הפסולת אשר יחייב פינוי של כל פסולת בנייה למתקן מורשה. התהליך יחל כבר בעת פינוי הפסולת אשר יתבצע למכולות אשר יותקנו על ידי מתקין מורשה ויפונו רק על ידי מובילים מטעמו. המהלך ילווה גם באמצעים טכנולוגיים אשר יפקחו על מיקומה של כל מכולה וידעו לומר היכן היא נמצאת בכל רגע נתון. מנגד, הצבת מכולות אשר אינן בפיקוח תגרור קנסות כבדים.

 

על התהליך תפקח הרשות המקומית באמצעים פשוטים של מתן אישור להצבת כל מכולה ועד לאישור הסופי על השלכת הפסולת במתקן הטמנה או מחזור. המצב שונה מהתהליך שמתרחש כיום, בכך שכיום אין פיקוח על הובלת הפסולת או על הצבת המכולות, והיא מבוצעת לעתים על ידי מובילים שמעדיפים להשליך את הפסולת בשטחים הפתוחים וכך לחסוך את עלות הפינוי למתקן מורשה.

 

יחד עם זאת, החקיקה אינה נותנת מענה למקרים בהם מדובר בשיפוץ קטן אשר אינו דורש הצבת מכולה, ובמקרים אלה תידרש הגברת האכיפה על ידי הרשות המקומית.

מאדם טבע ודין אשר קידם את החוק בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה נמסר, "אנו מברכים את ממשלת ישראל ואת השר להגנת הסביבה במיוחד על שגילו אחריות לאומית ואישרו את הצעת החוק המסדירה באופן כולל את הטיפול בפסולת בניין בישראל. בשנים האחרונות אדם טבע ודין פועלת יחד עם המשרד להגנת הסביבה להסדיר נושא פרוץ זה המביא למפגעים סביבתיים קשים, לנזק כלכלי למשק ולהרס השטחים הפתוחים. אולם המלאכה עדיין לא הושלמה. אנו מצפים כי הכנסת תאשר את הצעת החוק אשר תוביל למיגור תופעת ההשלכה הבלתי חוקית ולהגברת מיחזור פסולת הבניין".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x