$
חדשות נדל

החוק לדיור בר השגה לא יכלול מבחני הכנסה כתנאי לזכאות

בוועדת הרפורמות סוכם עם זאת כי שרי האוצר והשיכון יוכלו לקבוע הוראות נוספות לעניין הזכאות - לאחר שבשלטון המקומי הביעו חשש מפני המתווה; החוק הועבר לקריאה שנייה ושלישית

דותן לוי 16:1723.01.18

הסתיימה הכנת חוק דיור בהישג יד לקריאה שנייה ושלישית והוא יעלה להצבעה במליאת הכנסת ביום שני הקרוב. נוסח החוק עבר למרות חילוקי דעות עקרוניים בין יוזמיו לבין ראשי הרשויות המיוצגים על ידי מרכז השלטון המקומי ופורום ה-15.

 

 

 

המתווה הנוכחי של החוק, שאינו כולל מבחן הכנסה כתנאי לקבלת זכאות לפרויקט, לא מאפשר לבחור את אוכלוסיית היעד לפרויקט. המתנגדים בשלטון המקומי אף טוענים שבאזורי הביקוש הוא ימשוך בעיקר בעלי הכנסה גבוהה. לגבי סעיף זה הוחלט לבסוף שלא יהיה מבחן הכנסה, אך הוסכם ששר האוצר, משה כחלון בהתייעצות עם שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, יהיו רשאים לקבוע הוראות נוספות לעניין הזכאות שאינן במסגרת החוק.

ח"כ רועי פולקמן ח"כ רועי פולקמן צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

 

מחלוקת נוספת סביב הצעת החוק נגעה לסירובן של הרשויות המקומיות לכך שהוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה יוכלו לכפות עליהן פרויקטים לדיור בר השגה. בסוגיה זו סוכם כי רשויות מקומיות יוכלו להציג עמדתן בפני הוועדות המחוזיות ואלו יהיו מחויבות לשקול את עמדת הרשויות המקומיות בקבלת ההחלטות.

 

לפי יוזמי החוק, מטרת החקיקה היא לייצר אלפי דירות מוזלות ולא לייצר אפליה בין מגזרים או בין יישובים. "יש מקום לדיון בזכאות ונקבע לכך מנגנון בחוק. עכשיו על ראשי הערים להרים הכפפה ולייצר פתרונות מוזלים לצעירים. נמשיך לעשות למען הצעירים ולמען שכירות ארוכת טווח", אמר ח"כ רועי פולקמן, יו"ר סיעת כולנו.

 

פולקמן שיזם את החוק אמר עוד כי "כחלק מהמענה הכולל למשבר הדיור וכן לשם צמצום הפערים החברתיים על ידי מתן אפשרות לחסרי דירה לשכור יחידות דיור במחירים נורמליים - הצעת החוק הזו מהווה המשך ישיר לחוקים המהווים שורה של הסדרים בעולם השכירות, ביניהם גם חוק עידוד השקעות הון".

 

לפי הודעת הכנסת, "הצעת החוק מבקשת לאפשר לוועדות מקומיות ומחוזיות להעניק תוספת שטח בנייה ליזמים ובתנאי שהדירות שיתווספו לפרויקט יוקצו לשכירות ארוכת טווח, למשך 20 שנה. בנוסף קובעת ההצעה כי 25% מתוך דירות אלה יושכרו במחיר מופחת, למי שיימצא זכאי, ולפי סדר שיעלה בהגרלה. כל דירה במחיר מופחת תושכר לזכאים לתקופה של עד חמש שנים, במטרה להבטיח חלוקה של ההטבה בין מספר משקי בית, ובתום 20 השנים יוכל היזם למכור את הדירות בשוק החופשי. דיוני הוועדה בהצעת החוק עסקו רבות בשאלה מהו מחיר מופחת, ולבסוף הנוסחה שהתקבעה היא שהמחיר יהיה 20% מתחת למחיר השוק לפי השמאי הממשלתי הראשי, ובלבד שלא יהיו מעל תקרה, שנקבעה גם היא בחוק (עד 10% מעל המחיר הממוצע הארצי לשכר דירה בדירת 4.5-5 חדרים לפי פרסומי הלמ"ס)".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x