$
נדל

36% מהשוכרים מקבלים מהמדינה סיוע בדיור

על פי נתוני משרד השיכון, בתוך שנתיים חל זינוק של 19% בהיקפי הסיוע בשכר דירה וכיום עומדת ההוצאה על 1.83 מיליארד שקל לשנה

נמרוד בוסו 08:0027.11.17

230 אלף משקי בית בישראל מקבלים כיום סיוע ברמה מסוימת בכיסוי הוצאות הדיור, כך עולה מנתוני משרד הבינוי והשיכון, שהציג אתמול השר יואב גלנט במהלך ישיבת הממשלה. המשמעות היא כי 36% מכלל משקי הבית השוכרים בישראל, וכ־10% מכלל משקי הבית במדינה — מקבל סיוע בדיור.

65 אלף מאותם משקי בית הם דיירי דיור ציבורי, וקרוב ל־165 אלף משקי בית נוספים הם מקבלי סיוע בשכר דירה ברמות שונות. גובה הסיוע הממוצע עומד על כ־2,000 שקל.

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט שר הבינוי והשיכון יואב גלנט צילום: עומר מסינגר

 

במהלך השנתיים האחרונות חלה עלייה חדה, של כ־10%, בכמות משקי הבית המקבלים סיוע. מ־149 אלף משקי בית בשנת 2015, האמיר מספרם והגיע ללמעלה מ־164 אלף משקי בית כיום. כלומר תוספת של 15 אלף משפחות בתוך שנתיים.

 

בחינת ההיקף הכספי של התמיכות, מעלה גידול משמעותי אף יותר של 19% בתקציב המוקצה לצורך זה. בעוד שב־2015 עמדה סך ההוצאה לסיוע בשכר דירה על 1.54 מיליארד שקלים בשנה, בשנת 2017 כבר עומד היקף הסיוע על 1.83 מיליון. כלומר, בתוך שנתיים חל גידול של 290 מיליון שקלים בעלות הסיוע השנתית.

 

 

 

בשיחה עם "כלכליסט" הסביר שר הבינוי והשיכון יואב גלנט את הגידול במספר מקבלי הסיוע בפתיחות גדולה יותר של משרד השיכון בתקופת כהונתו למבקשי סיוע וצמצום הבירוקרטיה בנושא. "אנחנו הרבה יותר ליברלים היום ביחס למה שהיה בשנים קודמות. היום, בניגוד לשנים קודמות, אנחנו מדברים עם הפונים", הסביר.

 

במהלך הסקירה, אף הציג גלנט את מצבו הנוכחי של הדיור הציבורי ‑ מאגר דירות בבעלות ממשלתית ובניהול חברות משכנות מטעם המדינה (אשר הגדולה שבהן היא עמידר) המיועד לספק מענה לאוכלוסיות החלשות בחברה אשר אינן מסוגלות לעמוד במחיר השוק לדיור. על אלה ניתן למנות משפחות חד הוריות מרובות ילדים, קשישים עולים, נכים ועוד.

 

גם בגזרה זו, על פי סקירתו של גלנט, רחוק המצב מלהיות משביע רצון. זאת כאשר בשני העשורים האחרונים, בעקבות מבצעי מכר המוניים של דירות הדיור הציבורי, הצטמצם מספרן בכ־45% מ־110 אלף בסוף שנות ה־90 אלף לקצת יותר מ־60 אלף נכסים כיום. זאת בשעה שאוכלוסיית המדינה כמעט הכפילה את עצמה.

 

הידלדלות המאגר הביאה לכך שכיום ברשימת ההמתנה של משרד השיכון קצת יותר מ־3,000 משקי בית ממתינים. 20 אלף משקי בית נוספים, רובם של קשישים עולים, מוגדרים כזכאים על ידי משרד הקליטה.

 

על פי הנתונים שהציג גלנט, במהלך שלוש השנים האחרונות, נרכשו 1,262 דירות חדשות לחידוש מאגר דירות הדיור הציבורי, ו־612 דירות נוספות שעמדו ריקות שופצו ואוכלסו. עוד לדבריו, צפוי גיוס הון בסך מיליארד שקלים שעמידר תבצע בקרוב, לממן את רכישתן של 850 דירות נוספות. "רשימות הממתינים המתארכות הן בעיה בוערת שלפתרונה נדרשת השקעה מיידית של ארבעה‑חמישה מיליארדי שקלים לחידוש המאגר", אמר גלנט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x