$
נדל"ן עולמי

באיסלנד רוצים לחסום את משקיעי הנדל"ן הסינים

יזמים סינים מנסים לרכוש את היעד התיירותי העיקרי באי הצפון אטלנטי. הממשלה מבקשת להדק את ההגבלות על רכישת קרקע בידי זרים

בלומברג 13:0607.09.17

המשקיעים הסינים להוטים אמנם לשלוח יד לצלחת התיירות הלוהטת של איסלנד, אך המקומיים לא נלהבים מהאפשרות.

 

ממשלתה הימנית של האומה הצפון־אטלנטית מבקשת להקשיח את החוק המגביל בעלות זרה על קרקעות איסלנדיות. הצעד מגיע על רקע זינוק במספר התיירים הזרים ונסיונות חוזרים ונשנים של יזמים סינים לרכוש שטח לבניית אתר נופש ביעד התיירות הפופולרי ביותר באיסלנד, שמכונה "מעגל הזהב". 12 הקמ"ר שתפסו את עינם של המשקיעים הסינים עומדים למכירה ב־11.4 מיליון דולר. השטח ממוקם כ־97 קילומטרים ממזרח לבירה, לא רחוק מפארק הגייזרים ומפל גולפוס.

 

על פי החוק הקיים, רק אזרחי איסלנד, הגוש הכלכלי האירופי (EEA) או זרים שחיו באיסלנד במשך חמש שנים לפחות רשאים לקנות אדמות במדינה. סלע המחלוקת נעוץ בסעיף, שמאפשר למשרד המשפטים האיסלנדי להעניק פטור מההגבלות הללו.

 

"חלה עלייה בבקשות לפטור מהחוק המגביל רכישת שטחים" אמר שר המשפטים האיסלנדי סיגרידור אנדרסן בריאיון טלפוני מריקיאוויק. במקביל, מתמודד המשרד עם קריאות מתוך הממשלה כמו גם מהאופוזיציה לבחון מחדש את הפטור שמאפשר החוק. לדברי אנדרסן, טיוטה של החוק המתוקן תוגש לאישור עוד בתקופת החקיקה הנוכחית.

 

התיאבון הזר לאדמה איסלנדית מגיע כשברקע רתיחה בשוק הנדל"ן. מחירי הבתים במדינה זינקו ב־54.6% במונחים ריאליים מאז השפל בדצמבר 2009 ועד יולי 2017, כך לפי נתוני לשכת הסטטיסטיקה האיסלנדית. עוד מתחרים המשקיעים על משאבי הטבע הארקטיים. אך כעת מסתכנת הממשלה בשליחת סימנים של מדיניות פרוטקציוניסטית גם לקהיליית המשקיעים הבינלאומית.

 

 

מפל גולפוס באיסלנד. התיירות היא תחום היצוא העיקרי מפל גולפוס באיסלנד. התיירות היא תחום היצוא העיקרי

 

מצד הממשלה קיים אמנם עניין לעודד עסקים במדינה, אך במקביל שולט באי סנטימנט ריבוני חזק. "כל ההגבלות הללו מרפות את ידיהם של משקיעים זרים", אמר אאוסגר יונסון, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת איסלנד. "למשל בתעשיית התיירות, אתה צריך שיהיה בבעלותך שטח כדי לבנות מלון או כדי להציע פעילויות פנאי", הוסיף.

 

התיירות הפכה לתחום היצוא המוביל באיסלנד, בחלקה הודות לפרסום שהביאו לה אתרי הצילום לסרטי ג'יימס בונד וסדרת הלהיט משחקי הכס. רק בפברואר האחרון פתחה ממשלת איסלנד במאבק משפטי מול קרן הון סיכון מקומית שביקשה לרכוש את לגונת יוקוסרלון המפורסמת. מאז ששימשה הלגונה לצילום סצנה של מרדף מכוניות בסרט "למות ביום אחר" בסדרת סרטי ג'יימס בונד, היא הפכה למוקד עלייה לרגל ומושכת כמיליון וחצי מבקרים בשנה.

 

אולאפור סטיבנסון מהמועצה למסחר איסלנדי־סיני, טען כי ההתעניינות הסינית במדינה צפויה רק להמשיך לגדול. "אנחנו חווים עלייה חדה בהתעניינות עסקית מסין, ואני חוזה כי ההשקעות הסיניות באיסלנד רק יעלו", אמר. ב־2012, מנע החוק מהמיליארדר הסיני הואנג נובו לקנות שטח של 300 קמ"ר בצפון איסלנד. סביר להניח כי המתעניין הנוכחי, שפרטיו לא פורסמו, יזכה לגורל דומה.

 

***

 

גם מלטה וצפון אירלנד נהנות

"אפקט משחקי הכס" משך את התיירים לאי הצפוני

 

מאז שהופיעו נופיה הקפואים של איסלנד בעונה השנייה של סדרת הלהיט משחקי הכס, המוני תיירים נוהרים לבקר באי הקטן בצפון האוקיינוס האטלנטי.

 

הזינוק המטאורי במספר המבקרים השנתי לאיסלנד, מ־566 אלף ב־2011, אז הופיע האזור לראשונה בסדרה, ל־2.3 מיליון תיירים שמתוכננים להגיע עד סוף השנה מיוחס ל"אפקט משחקי הכס".

 

אף שתנאי מזג האוויר אינם מאפשרים רוב הזמן לזהות את מיקום הצילום המדויק, מדי יום מגיעים תיירים מרחבי העולם לסיורים בנופים המפורסמים שמצפון לחומה.

 

האפקט מאפיין גם יעדים אחרים ברחבי אירופה, בהם קסטיו אלמודובר דל ריו במחוז קורדובה בספרד, וכן אתרים שונים בקרואטיה ובמלטה. צפון אירלנד, ובפרט דרך הענקים וטירת ווארד (ווינטרפל) זכו לפרסום בשווי של 8.6 מיליון ליש"ט כתוצאה מהופעתם בסדרה. 2.1 מיליון תיירים, מספר שיא, הגיעו למדינה ב־2016. כתוצאה מכך עלו ההכנסות מהמגזר ב־12%, כך על פי נתוני משרד התיירות בצפון אירלנד.

שירות כלכליסט

 

 

השחקנית סופי טרנר. זינוק במספר המבקרים השחקנית סופי טרנר. זינוק במספר המבקרים צילום: איי פי

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x