$
חדשות נדל

חוק פיצול בתים: ח"כ עזריה רוצה לקדם פיצול דירות גם בבנייה רוויה; ראשי הרשויות מתנגדים

הכנסת דנה בהצעת החוק, לפיה תאושר תוספת יחידת דיור אחת בבית צמוד קרקע. יו"ר ועדת הרפורמות רחל עזריה נפגשה עם ראשי הרשויות לפני הדיון לגבי פיצול דירות והם הגישו ברגע האחרון מסמך לוועדה, בו הם דורשים לגנוז הצעה זו

ענת דניאלי 15:1716.05.17

הצעת החוק שמאפשרת פיצול בתים צמודי קרקע ללא תשלום היטלי השבחה נידונה היום (ג') בכנסת. מדובר בהצעת חוק שקידם שר הכלכלה, אלי כהן, שעמד עד לא מזמן בראש ועדת הרפורמות בכנסת שמקדמת את החקיקה. כיום, ח"כ רועי פולקמן חתום על הצעת החוק והעומדת בראש הוועדה היא ח"כ רחל עזריה, כולם מסיעת "כולנו". הצעת החוק אושרה בקריאה ראשונה במליאה. אך יו"ר הוועדה עזריה שאיננה מרוצה מנוסח החוק, ביקשה להוסיף ולשנות סעיפים שיאפשרו לפצל דירות בבנייה רוויה ולא רק בתים צמודי קרקע. עזריה בפתח הדיון: "לפנינו שורה של דיונים בנושא" אמרה, והמשמעות הינה כי ההצבעה שהייתה אמורה להתקיים היום לקראת קריאה שנייה ושלישית תידחה וימשכו הדיונים בהכנסת השינויים.

 

כיום, אדם שרוצה לפצל את דירתו צריך את אישור הוועדה המקומית שלרוב לוקח זמן רב ולשלם היטל השבחה על כך.

 

ח"כ פולקמן התייחס בדיון היום לאפשרות לפיצול דירות ולא רק צמודי קרקע:"יש בעיה מעבר לתשתיות. פתאום במקום עשרה דיירים יהיו 20 דיריים בבניין. זה ברמת כל דבר שצריך יותר – כמו כמות פחי אשפה ופינויה. העניין הזה ניתן לדון בו רק להבנתי במסגרת חוק אחר לחלוטין ולא תיקון סעיף". עזריה ענתה לפולקמן כי יש משמעות לתוכן החוק: "אחד הדברים הוא שאנו מעוניינים הוא למתאם שבין החוק לחיים האמיתיים". פולקמן השיב "אי אפשר לזרוק מהחלון את אחריות השלטון המקומי לצפיפות ואיכות החיים, אינני חולק על אמירה זו. אבל זה (פיצול דירות ולא רק צמודי קרקע) חוק אחר לחלוטין".

רחל עזריה. טרפה את הקלפים מחדש רחל עזריה. טרפה את הקלפים מחדש צילום: אלכס קולומויסקי

הצעות חוק פיצול דירות

 

הצעת החוק קובעת הוראת שעה לחמש שנים, בה הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה, יוסמכו לאשר הוספת יחידת דיור אחת להשכרה בבית צמוד קרקע בתוך המבנה הקיים. (פיצול יחידת דיור לשתי דירות ללא תוספת בנייה) ובתנאי שהמבנה הקיים הינו בגודל של מעל 120 מ"ר, וכי שטח יחידת הדיור הנוספת תהיה בגודל מינימאלי של 55 מ"ר. היחידה הנוספת תכלול מטבח, שירותים וכניסה נפרדת.

 

עוד קובע החוק כי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תוסמך לקבוע מכסה מקסימלית של תוספת דירות באזורים שונים בעיר. מסתמנת הסכמה על רף מינימלי של-20%. כל זאת בהתייחס למוסדות הציבור והשטחים הפתוחים באזור שיתנו מענה לצרכים הנובעים מהוספת הדירות. לא תהיה מגבלה ביישובים בהם לא יקבע רף מקסימלי של הוספת יחידות דיור.

 

עוד עולה מהנוסח שאושר בדיון האחרון בוועדה כי הצעת החוק תאפשר הוספת יחידת דיור אחת לכל בית צמוד קרקע, אולם לא יותר מארבע יחידות לדונם עליו בנויים ארבע בתים. ההצעה לא תחול על בנייה רוויה. עוד נקבע, כי חוסר חניה בתוך המגרש, לא יהוה עילה לסרב לבקשת הקלה לפיצול הדירה. אולם הרשות המקומית תוסמך לקבוע כופר נמוך באזורים בהם קיים מחסור במקומות חניה.

 

עוד לפני הדיון היום - עזריה ניסתה לקדם שינויים מהותיים בחקיקה

 

עוד בטרם התקיים הדיון היום, יו"ר הוועדה, רחל עזריה, ביקשה לבחון שוב את נוסח החוק וסעיפיו ואף ביקשה לבצע שינויים הכוללים פיצול שיתאפשר בדירות בערים בבנייה רוויה ולא רק בבתים צמודי קרקע כפי שנוסחו כיום. לפני מספר ימים נפגשה עזריה עם נציגי הרשויות והציעה את הרעיון והם בתגובה שלחו מכתב דקות לפני פתח הדיון ובו הם מביעים התנגדות ודורשים להיצמד לנוסח הדיון האחרון שהתקיים בוועדה.

 

על פי עזריה, לאחר שהודיעה הוועדה ב-31 בינואר כי החוק יעבור להצבעה בדיון שיתקיים היום, קיבלה פניות רבות על תכלית החוק ועל כן קיימה מפגש עם פורום ה-15 שכולל את ראשי הרשויות המקומיות. היא העלתה את הרעיון לתקן ובכל זאת לנסות ולכלול את פיצול הדירות בערים ובדירות בבנייה רוויה. פורום ה-15 הגיש היום (ג') מסמך לוועדה בטרם הדיון כי מתנגדים הם להצעה וכי יש לשוב לנוסח החוק מהדיון האחרון ולגנוז את הצעתה.

 

ראשי הערים מתנגדים לפיצול הדירות ברגע האחרון

 

במכתב שכתבו ליו"ר הוועדה עזריה, מצד פורום ה-15 ועליו חתומים יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס; ראש עיריית ת"א רון חולדאי, ראש עיריית ראשל"צ דב צור ונוספים, ביקשו להביע את התנגדותם ליוזמת עזריה להוסיף להצעת החוק מנגנוני פיצול דירות בהתייחס לבנייה רוויה. "יוזמתך מבקשת לקבוע כי ניתן יהיה לפצל כל דירה לשתי יחידות דיור, ואפילו להכפיל מספר יחידות הדיור בעיר, וזאת במסגרת היתר בנייה וללא כל תכנון מוקדם. בלעדי תכנית מפורטת אשר תבדוק את צרכי האזור, עשויה להתווסף מסה אדירה של יחידות דיור ללא הוספת תשתיות, מבלי לבדוק את הקיבולת האפשרית, את צרכי הציבור הקיימים, את היכולת של האזור לקלוט את האוכלוסייה וכיו"ב שיקולים הנשקלים בשלב תכנון התכניות המפורטות, ולא בשלב (המאוחר יחסית) של בחינת בקשות להיתר בנייה", נכתב במכתב.

 

ראשי הערים מבינים כי עזריה הותירה בידם את שיקול הדעת באם לאפשר פיצול דירות בבנייה רוויה, אך עצם התוספת מהווה "'הצהרת כוונות' מצד המחוקק, לעודד פיצולי דירות", כתבו הם במכתב.

 

לטענת עזריה, השכונות בערים מזדקנות וזו הזדמנות לאפשר פיצול גם בדירות ולא רק בצמודי קרקע. כמו כן, ברצונה לדון בסעיפי חוק נוספים. כך למשל, בשונה מנוסח החוק הנוכחי, ברצונה להוביל לשינוי לפיו אדם שפיצל את ביתו, יוכל למכור מבלי שיחויב להשכיר את היחידה שפוצלה וכן מבלי לעבור הליך רישוי להיתר לצורך שינוי למצב המקורי בטרם הפיצול. כמו כן, רוצה היא לשנות כי לא יהיה חייב אותו מפצל, למכור את הדירה בזכויות שמחייבות השכרת היחידה המפוצלת.

 

בדיון הקודם, לאחר שורה רבה של אי הסכמות בהליכי חקיקת החוק ובהם נושאי החניה במקרי הפיצול, כמות הדירות, פיצול במושבים ואי הסכמות מול הרשויות, וכרע כי נוכח הפיצול הצפיפות תוביל לתוספת של עד 20% יח"ד וזאת בשיתוף וועדת התכנון המקומית. כמו כן, הוחלט כי לא תהיה חובה בהקמת ממ"ד נוסף ביחידה שפוצלה. פולקמן מסר כי ישנה משמעות רבה לחוק בראייתו כמסייע בפתרון מצוקת הדיור שמחייבת "היערכות מיידית להגדלת מלאי הדירות להשכרה, במיוחד דירות קטנות בנות 2-3 חדרים באזורי ביקוש. החוק הוא רק חלק מצעדים רבים שעשינו ועוד מתכוונים לעשות במושב הנוכחי בנושא שוק השכירות", לדבריו. אולם הדיון היום פתח את כל הנושא מחדש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x