$
חדשות נדל

היזם יגאל דמרי: "המדינה סבסדה את מכרז מודיעין במיליארד שקל על חשבון הפריפריה"

מנכ"ל ובעלים חברת י.ח. דמרי אמר בכנס מכון גזית גלוב לנדל"ן בפריפריה "כחלון מפלה את הזוגות הצעירים בדיוק כפי שעשתה תוכנית מע"מ אפס של לפיד"; ראש מועצת ירוחם: " אם ישקיעו בירוחם 50 מיליון שקל ל-5 שנים זה יבטיח רמת שירותים הכי גבוהה שיש"

דותן לוי 15:4903.04.17

"כשיאיר לפיד היה שר האוצר כחלון אמר עליו שהוא מפלה את הפריפריה אבל הוא עושה את אותו הדבר בדיוק עם תוכנית מחיר למשתכן", כך לדברי היזם יגאל דמרי מנכ"ל ובעלים חברת י.ח. דמרי שאמר את הדברים בכנס נדל"ן בפריפריה שהתקים בקרית מלאכי על ידי מכון גזית גלוב לחקר הנדל"ן במרכז הבינתחומי הרצליה.

 

 

דמרי נתן כדוגמה את מכרז מחיר למשתכן שנסגר אתמול במודיעין בהצלחה וכלל שיווק של כ-3,600 יח"ד "המכרז הזה סובסד על ידי המדינה במיליארד שקל, הקרקע עולה 650 אלף שקל והמדינה מכרה את זה בזול בהנחה של מאות אלפי שקלים ליח"ד. בגלילות סבסדו במחירים דומים וכך גם בראשון לציון. במקום לפתח את המדינה ואת הפריפריה נותנים מענקים ללא סיבה במודיעין ובישובים אחרים במרכז הארץ, רוב הסבסוד הוא שם. לא צריך להגיע למצב שישוב כמו דימונה שמתחיל לשגשג ימכרו במחירים יותר נמוכים. האפליה ממשיכה ואנחנו הפריפריה תמיד בסוף. אם היו פועלים בדרך הנכונה ונותנים מענקים לישובים כמו ירוחם ומצפה רמון היינו מיישבים את הארץ ומיישרים קו, אבל הפוליטיקה כאן פועלת בצורה לא נכונה. תחשבו כמה עשרות אלפי יח"ד יכלו לשווק בפריפריה במחיר הסבסוד הזה, ואנשים היו מגיעים לחיות שם וליישב את הארץ. אני חושב שלא מאוחר ואפשר לתקן קדימה".

 

ראש מועצת ירוחם, מיכאל ביטון, הסכים לדברי דמרי כשאמר כי אם ישקיעו בירוחם 50 מיליון שקל ל-5 שנים זה יבטיח את רמת שירותים הכי גבוהה שיש, "אין מישהו שמסתכל על הכל, המנהל משווק קרקעות, יש לו שכונות שמתקדמות אבל אין להן בית ספר, כי הם לא יודעים לעשות את זה. יש חסמים אדירים, בתחבורה אנחנו מבקשים לחבר את מסילת הרכבת כדי לשנע מטענים מירוחם ואין עם מי לדבר, כנ"ל לגבי תאורה של כביש שכבר נהרגו בו כמה משפחות. בהתחדשות עירונית למשל תמ"א 38 לא עובד בירוחם וברגע שאין לעמידר רוב בבלוק כי הם מכרו את הדירות לעניים הם כבר לא מתחזקים אותו. המדינה לא יצרה כלכליות לתמ"א 38 אצלינו, זו השקעה של 5-10 מיליון שקל כדי להעמיד בלוק כזה כולל תוספת קומות. גרים אצלינו אנשים בני 90 בקומה שלישית. זה אי שיוויון, אם אתה רוצה לתת לדורות הבאים המדיניות צריכה להיות אחרת".

 

ביטון נשאל על היקף המשקיעים בעיר ואמר כי הוא לא חושש מהם, "אף אחד לא קונה בית במקום שבו אין מעון טוב או הרחוב מלוכלך. צריך אווירה של גאוות מקום. בסיום הבניה נהיה 20 אלף תושבים, שליש קונים להשקעה והם משכירים את הדירות, גם שוק השכירות רצוי בירוחם, עד עכשיו יכלו לשכור דירה בשיכון ועכשיו אפשר גם לשכור וילה. קניה מידתית להשקעה יוצרת שוק שכירות איכותי. העצה שלי למשקיעים מת"א היא שרק טיפש קונה בית להשכרה במקום לא ראוי לכן תהיו זהירים לגבי מה אתם קונים ואיפה".

 

מיכאל ביטון, ראש העירייה ירוחם  מיכאל ביטון, ראש העירייה ירוחם

 

בהמשך אמר ביטון כי ראשי הרשויות בפריפריה לקחו את עתיד הישובים לידם, "אני לא רואה כאן איש משרד השיכון וזה לא מקרה, זה אומר שהערים לקחו את גורלם בידם, כלומר, נגמר העידן שבו משהב"ש מודיע לראש עיר כמה לבנות ומתי, ראש עיר נחוש יכול לקדם שכונה לבד בתוך שנתיים שלוש".

 

"יודעים שכאן העסק גבולי וחייב להיות מדויק"

 

אילן דגני מנהל אגף בכיר לשיווק ומכרזים ברשות מקרקעי ישראל, הגן על מדיניות רמ"י ואמר, כי יש דאגה רבה לפריפריה, "אם הייתם זבוב על הקיר בישיבות של הנהלת רמ"י הייתם רואים שיש עיסוק רב בשיפור הפריפריה. כל מכרז בדגש על מכרזי הפריפריה עובר בחינות דקדקניות כי יודעים שכאן העסק גבולי וחייב להיות מדויק, בחלק מהמקרים המכרזים לא מצליחים ואנחנו מתקנים". יחד עם זאת גם דגני הודה כי תמ"א 38 לא מתאימה לרוב הפריפריה, "בהתחדשות עירונית העסק הולך קשה, לא בהיקפים שהינו רוצים".

 

היזם יגאל דמרי היזם יגאל דמרי צילום: ענר גרין

 

בניגוד לרוב הדוברים, עו"ד חיים מסילתי יו"ר לשכת שמאי המקרקעין ויליד העיר קרית מלאכי הגן על מהלכי הממשלה בתחום הדיור, "יש ביקוש גם במרכז וצריך לדאוג גם להם, אני מסכים שיש עיוות בתמהיל כך שצריך שיהיו יותר מכרזים במקומות כמו קרית שמונה למשל אבל אני חושב שהפערים לא כאלה חמורים והם הולכים ומצטמצמים, דירת 4 חדרים בראשון לציון עולה 1.4 מיליון שקל, ודירת 4 חדרים ממוצעת בקרית מלאכי מגיעה ל-900-950 אלף שקל כלומר הפריפריה הולכת ומתקרבת וסוגרת פערים מול ראשון לציון. אני מאמין שתוך 3-4 שנים קרית מלאכי היא תהיה בין הערים המבוקשות ואני חושב שיש כאן מרווח שמאפשר לקנות ולעשות רווח".

 

דקלה פריסקו מנהלת אגף בכיר ומתכננת הותמ"ל, במנהל התכנון, אמרה כי המדיניות היא של שותפות עם ראשי הרשויות, "אנחנו לא מנחיתים על ראשי רשויות, אנחנו מאמינים שהפריפריה צריכה לייצר לעצמה הזדמנויות, הסיבה שאנשים לא באו לשם כשהמחירים היו נמוכים זה כי רצו להגיע לת"א, ולכן אנחנו צריכים לאפשר גם תעסוקה ותחבורה". פריסקו התייחסה לדברי ביטו שסבור כי תמהיל הבניה בישוב כמו ירוחם צריך להיות 80% בניה צמודת קרקע ו-20% בניה סמי רוויה ורוויה ואמרה, "העצה שלי היא תמהיל, יש שוק לצמודי קרקע ולכן כמתכננים אנחנו יכולים לשבת במגדל השן ולהגיד שיש חשיבות לציפוף אבל זה לא עובד, חייבים לתת גם צמודי קרקע".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x