$
חדשות נדל

הסכם חתום: 20 אלף פועלים מסין יגיעו לעבודה בענף הבנייה

אחרי תקופה ארוכה של מאמצים להבאתם לארץ חתמה המשלחת הישראלית הנמצאת כעת בסין על הסכם להבאתם של העובדים; הערכות בענף הן כי אם באמת תגיע כמות כה גדולה של פועלים ניתן יהיה להוזיל את עלויות הבנייה משמעותית

דותן לוי 15:1720.03.17

בתום שנים ארוכות של מאמצים להבאתם של הסינים לעבודה בענף הבנייה, נחתם היום (ב') ההסכם בין ממשלת סין לבין ממשלת ישראל, הסכם אשר יאפשר את הבאתם של 20 אלף עובדים מקצועיים לענף הבנייה.

 

ההסכם נחתם בטקס רשמי שהתקיים בין הסינים לבין המשלחת שיצאה לביקור בסין ובהמשך הצדדים נערכים להבאת כ-6,000 עובדים בחצי השנה הראשונה לקיום ההסכם. ניסיונות הממשלה לקדם הסכמים עם סין החלו ב-2011 על רקע משבר הדיור, הצורך בהאצת הבנייה והחלטת ממשלה אלא שהחלטה שהתקבלה קבעה כי קליטת עובדים זרים תתאפשר רק תחת הסכם בילטראלי (הסכם עם מדינת האם) וזאת כדי לאפשר בקרה ופיקוח לצורך שמירה על זכויותיהם, וכדי למגר את תופעת דמי התיווך ותופעת הסחר בבני אדם. במשך תקופה ארוכה סירבו הסינים לחתום על הסכם כזה עם המדינה עד שבחודש ינואר האחרון התרצו ומתווה ההסכם גובש על ידי משלחת שנסעה לסין וכללה בין היתר את יו״ר הוועדה הבין-משרדית להסכמים בילאטרליים, אמנון בן עמי (לשעבר מנכ״ל רשות האוכלוסין וההגירה), אביגדור יצחקי ראש מטה הדיור במשרד האוצר, ונציגי משרד המשפטים, הבינוי והשיכון, החוץ ועוד. כמו כן בחודשים שקדמו לכך עמל צוות ממשרד הבינוי והשיכון בראשות מנכ"ל המשרד הקודם אשל ארמוני על עבודת המטה וגיבוש פרטי ההסכם בשיתוף משרדי האוצר, הפנים, החוץ והמשפטים.

 

פועל בניין פועל בניין צילום: בלומברג

 

במקביל להסכמים אלה, בחודשים האחרונים קיים ראש מטה הדיור במשרד האוצר, אביגדור יצחקי, מגעים קדחתניים להשלמת ההסכם עם ממשלת סין. הסכם זה צפוי להצטרף למספר הסכמים נוספים שנחתמו בשנים האחרונות, עם בולגריה, אוקראינה, רומניה ומולדובה להבאת עובדים בענף הבניין.

 

העובדים הסינים נחשבים לעובדים מקצועיים ובעלי תפוקה גבוהה בענף הבנייה ולכן נחשבים למבוקשים מאד בקרב הקבלנים. בשנים האחרונות בשל המחסור העצום בעובדים עלה שכר עבודתם באופן דרמטי, כך שעובדים השתכרו לא פעם במשכורות שמעל 20 אלף שקל בחודש. שכר העבודה הגבוה היה אחד הגורמים הבולטים יחד עם מחירי הקרקעות לעליית מחירי הדירות בישראל. הערכה היא כי עם כניסת אלפי עובדים חדשים מסין ניתן יהיה להוריד את עלויות הבניה וכן לקצר את משך הבנייה בפרויקטים.

 

שר האוצר, משה כחלון אמר על ההסכם: "אחרי מאמצים שנמשכו יותר משנה וחצי אני שמח שנציגנו חתמו היום על הסכם להבאת אלפי עובדים סינים שיהוו זריקת מרץ לפתרון משבר הדיור. ההישג הזה הוא התחלה מצויינת לשנת 2017 לאחר ששנת 2016 הסתיימה עם שיא כל הזמנים בתכנון ושיווק קרקעות ועשרות אלפי עסקאות במסגרת תכנית מחיר למשתכן. נמשיך את המאבק שלנו עבור הזוגות הצעירים עד לפתרון משבר הדיור."

 

שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן: "החתימה על ההסכם היום, היא צעד נוסף לפתרון משבר הדיור. היום מדינת ישראל מסוגלת לבנות כ- 40 אלף יחידות דיור בשנה והיעד שלנו הוא להגיע ל60 אלף יחידות דיור בשנה. על מנת להגדיל את היצע יש לפעול להבאת טכנולוגיות חדישות מחד, והעסקת כוח אדם מיומן בענף הבנייה מן הצד השני. כניסת העבדים הסינים תביא לקיצור משמעותי במשך הבניה ולהוזלת העלויות במיוחד עבור הזוגות הצעירים ומחוסרי הדיור".

 

שר הפנים, אריה דרעי, שיבח את המהלך והבהיר את חשיבותו: תקופה ארוכה אנו נמצאים במשא ומתן עם ממשלת לסין והחתימה על ההסכם מהווה קפיצת מדרגה משמעותית בכל ענף הבנין ויסייע בפיקוח ובליווי העסקת עובדי הבנין מסין אך מעל הכל-תם הפרק העגום של גביית דמי תיווך לא הגיוניים ממי מגיע לכבוד בישראל״.

 

בנסיעה נכחו גם גורמים מהמגזר העסקי ובהם נציגים של חברת הבנייה תדהר אשר חתמה לאחרונה על הסכם שיתוף פעולה עם חברת סינית הנחשבת לגדולה בעולם, הנציגים - עורכי הדין אלדד כורש ואורית ישראלי שותפים במשרד עמית פולק מטלון ושות' ציינו כי "מדובר בהזדמנות אמתית לשינוי בשוק הדיור. וציינו, כי "ההסכם, אם אכן יקוים, יכול להוות בשורה אמתית בקיצור משך הבנייה, הגברת איכותה, ובהוזלת העלויות. על מנת שלהסכם אכן תהיה השפעה על שוק הדיור צריך לפעול לממש אותו ללא שיהוי, לאפשר לחברות להוציא אשרות עבודה מכוחו וכן כניסה בפועל של עובדים מומחים לישראל. על הממשלה לפעול כדי שההסכם לא יהפוך לאות מתה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x