$
חדשות נדל

פרסום ראשון

לשכת עורכי הדין מתנגדת להחמרת הענישה כלפי בנייה לא חוקית

זאת לקראת הדיון שיתקיים מחר על תיקון 109 לחוק התכנון והבנייה שמבקש להעלות את רף הסנקציות כלפי עבירות בנייה באמצעות הקביעה כי עבירות על חוק התכנון והבנייה הן מנהליות. שינוי זה יאפשר למפקחים להטיל קנסות וצווי הריסה ללא הליך משפטי

אמיתי גזית 18:1929.01.17
לשכת עורכי הדין מתנגדת להחמרת הענישה כלפי בנייה לא חוקית, כך עולה מנייר עמדה ששלחה הלשכה לח"כ דוד אמסלס, יו"ר ועדת הפנים והסביבה, לקראת דיון שיערך מחר (ב') לקראת קריאה שנייה ושלישית על התיקון 109 לחוק התכנון והבנייה. התיקון אותו דוחף עו"ד ארז קמיניץ המשנה ליועמ"ש, מבקש להעלות את רף הסנקציות כלפי עבירות בנייה באמצעות הקביעה כי עבירות על חוק התכנון והבנייה הן מנהליות. שינוי זה יאפשר למפקחים להטיל קנסות וצווי הריסה ללא הליך משפטי. בנוסף, החוק ירחיב את הסמכויות שיש ליחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון, שבמשרד האוצר. במיוחד תוכל אותה יחידה להיכנס לנעלי ועדות מקומיות לתכנון ובנייה אם תתרשם שאינן מבצעות אכיפה אפקטיבית.

 

אלא שעל פי לשכת עורכי הדין "בדיקה של מדיניות הענישה לאורך שנים וברחבי העולם העלתה, כי להחמרה בענישה אין השפעה ממשית על ההרתעה". בנוסף טוענים בלשכה כי כשלים רבים באכיפת דיני התכנון שמקורם במדינה הם שגורמים לפגיעה קשה בהרתעה. בלשכה כותבים כי פתרון לתופעת הבנייה הבלתי חוקית מצוי בתיקון של שלושה מישורים: הגברת האכיפה באמצעות כלים שכבר קיימים בחוק; הסברה וחינוך; וייעול תהליכי התכנון והרישוי.

 

בנייה לא חוקית בנייה לא חוקית צילום: ישראל יוסף

 

התיקון לחוק יעלה לדיון זמן קצר לאחר הריסת הבתים באום אל חיראן וקלנסווה, והדבר יוצר תחושה כי נעשים מאמצים להגביר את האכיפה במגזר הערבי. עו"ד שחר בן עמי, יו"ר ועדת תכנון ובנייה של לשכת עורכי הדין ומי שחתום על נייר העמדה, אמר לכלכליסט כי "את הבעיה במגזר הערבי לא יפתרו באכיפה וענישה, צריך לתכנן, ולספק לישובים ערבים עוד דירות. האם המחוקק מצפה שהם יגרו ברחוב? אם לא יהיה מענה תכנוני העבירות ימשיכו".

 

ח"כ יוסוף ג'אברין מהרשימה המשותפת תוהה "איך אפשר להעניש אנשים כשאתה בעצמך לא נותן להם אפשרות לבנות?!" ג'אברין מספר כי בעקבות אירועי הריסת הבתים, שלחה הרשימה המשותפת לשר האוצר משה כחלון הצעה לפתרון סוגיית הבנייה הבלתי חוקית. מדובר במתווה שהוצג לראשונה ב-2010 והוא מוסכם על ועד ראשי הרשויות הערביים. על פי המתווה, צווי ההריסה יוקפאו לתקופה של כשנתיים-שלוש, במהלכה יקודמו תוכניות בנייה מיתאריות ומפורטות בישובים ערבים. אישורן של התוכניות יאפשרו לתושבים להוציא היתרי בנייה כדין. ראשי הרשויות מתחייבים מנגד כי בתקופת הביניים הזו הם ימנעו בנייה לא חוקית. "בשלב זה צריך להקפיא את צווי ההריסה, להקצות תקציבים, ולפעול במהירות כדי ליצור מצב משפטי שמאפשר בנייה כחוק" מסביר ג'אברין. "זה כל כך סביר ומתבקש וחוסך את העימות הזה שהממשלה גוררת אותנו אליו". לדבריו, התוכנית הזו הוצגה לראש הממשל עם היבחרו, וכאמור לכחלון בשבועות האחרונים "לא הייתה תגובה, אך הם המשיכו עם ההריסות, כך שאנו מפרשים זאת כתשובה שלילית".

 

עו"ד רגד ג'ראייסי, מנהלת היחידה לזכויות המיעוט הערבי באגודה לזכויות האזרח: "בנייה ללא היתר ביישובים הערבים אינה מתרחשת בחלל ריק ואינה נעשית מתוך בחירה או רצון להפר את חוקים או לזלזל בהם. בנייה זו נובעת לרוב מחוסר ברירה ונועדה לספק קורת גג עבור צעירים ומשפחות ערביות, שהממשלה ורשויות התכנון הותירו במשך שנים רבות ללא פתרונות דיור, כך שבנייה זו היא למעשה תולדה של מחדלן התכנוני של הרשויות, אשר מתבטא בין היתר בהעדר תכנון או בתכנון לקוי שאינו עונה על צורכי הדיור הבסיסיים של האזרחים הערבים. לאור האמור, אין לדעתנו כל הצדקה לקדם את חוק קמיניץ שמבקש להחריף את מדיניות הריסת הבתים בחברה הערבית, ובמקום זאת אנו סבורים שיש לפתוח במסלול של הידברות עם נציגי הציבור הערבי עד לאישור תכניות מתאר והסדרת מתווה לבנייה חוקית בישובים הערביים, כולל מתן אפשרות להסדרת בניה קיימת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x